Last news in Fakti

19 Април, 2024 14:45 6 618 39

Договорът с "Боташ": Внасяме руски газ и плащаме 2,2 млрд. долара такса пренос, при липсващ правен и финансов анализ

  • боташ-
  • булгаргаз

За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници, каза Борислав Гуцанов

Договорът с "Боташ": Внасяме руски газ и плащаме  2,2 млрд. долара такса пренос, при липсващ правен и финансов анализ - 1

Подробности по доклада, изготвен от парламентарна комисия по казуса с договора, сключен между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" представи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Той посочи че страната ни се е задължила да плати 2,2 млрд. долара такса пренос, при липсващ правен и финансов анализ и стотици милиони годишни загуби.

„Всеки български гражданин плаща 500 хиляди долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ. А в момента на вземаме газ от „Боташ“, тъй като договорът е подписан за 1,850 млрд. куб. м, но освен него, имаме договори с Гърция и с Азербайджан за по още 1 млрд. куб. м – или сумарно 3,85 млрд. куб. м.

Но България ползва 2,6-2,8 млрд. куб. м и годишно имаме 1,2 млрд. куб. м. Но тези таксите се плащат“, посочи той.

По думите му има таксата за пренос на газ, съгласно подписания договор с „Боташ“, е 2 пъти по-висока от тази, която България плаща на Гърция за същата услуга.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с „Боташ“, както и на това, че договорът не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9.

Той подчерта, че според договора, от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания, което означава, че Турция ще бъде доставчик.

„За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници“. Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има руски газ – всяка молекула е руска, но на много по-високи цени“, постави въпроса Борислав Гуцанов.

Той изрази съмнения, че сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, досегашен изпълнителен директор на „Булгартансгаз“, е сложен на поста случайно, тъй като, по думите на Гуцанов, „Булгартрансгаз“ също е замесен в скандала с „Боташ“.

„Този договор е подписан без знанието на Българският енергиен холдинг. БЕХ изобщо не е бил информиран и не е участвал в преговорите. Това е скандално“, каза от своя страна народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Той посочи, че министърът на енергетиката е подписал договорът като купувач, което означава, че се поемат конкретни ангажименти.

„Не разбираме как така се купува втечнен газ, който трябва да продадем в морето, след което отново да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които трябва да се платят от българските граждани, защото този газ, който от танкера отива на турска територия, вече не е български“, коментира той.

По неговите думи не е ясно на каква база е определяна цената на газ и подчерта, че той в момента е изключително неконкурентен.

„Има превишаване на права и затова трябва да се разследва. Министерският съвет е бил подведен от това, което е получил като информация“, категоричен бе Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    7 9 Отговор
    не 22222 МИЛИАРДА плащаме..само дето дизела и бензина , ГАЗА са паднали след СВО и не мърдат нагоре

    Коментиран от #5

  • 2 Бойчето

    24 0 Отговор
    И какво правим сега?
  • 3 Мдаа

    30 1 Отговор
    На който е било служебното правителство, той носи отговорност.
  • 4 това може да е грешно . 2,2 е нормално .

    19 0 Отговор
    отива за газпром и посредниците в енергетиката . Навремето посредника беше Павлов с Луканов ТопЕнерджи . Вкарва малко газ . калкулира си такса 10 процента , слага другия пренос на русначетата и влиза така в булгаргаз . срамни неща . някой ги изби . Недоказаха нищо . може убиеца на Луканов Шанин де е утрепал и Павлов . Крайния потребител се дои като за последно . ххахахаха
  • 5 Белия зъб

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    То Ганя само за цената на дизела и бензина си мисли, а другото няма значение ...
  • 6 Наблюдател

    23 6 Отговор
    Румен Радев :"Ако аз управлявах нямаше да се краде"!

    Коментиран от #15

  • 7 Мсйора

    15 1 Отговор
    Акога ще излезнат наяве нещста за Драго газта и свързаността ма Гуцанов с Дидо Дънката?
  • 8 УРА, УРА

    27 5 Отговор
    Някой по върховете със знанието на Радев здраво се е облажил! Нали служебните правителства не трябва да подписват договори и да сменят хора. Но е факт,за сметка на нас. От този договор държавата губи по един милион на ден. И после защо сме бедни????
  • 9 Днес платих 500 хиляди долара

    27 1 Отговор
    Вчера също платих 500 хиляди долара. Защото съм български гражданин и съм плащач, според Гуцанов. И един милион за два дни не ми бърка финансите.
  • 10 Даниел

    26 0 Отговор
    Ама нали най-печелившата ни фирма е именно тази която транзитира газ???
    Тук на мода са националните предатели,безброй са и никой не ги закача.
  • 11 тоя

    10 3 Отговор
    корифей и професор по всичкознание като го видя и получавам уртикарии.
  • 12 Дама пика

    17 10 Отговор
    Ооо, любимият призидент на накой хора, където смятат, че по-добър няма от него. Всъщност такива ги забърка, че се наложи да сменят конституцията заради него. Не трябва да се пипа конституцията заради един човек, ама какво да се прави вече е факт. А, сега българите плащат 500 000 долара дневно заради този фатмак. Тези пари отват към Турция, а после кой знае къде? Прост военен!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 фъстък

    19 11 Отговор
    Еее не, сега снимките с пудела ми се виждат смешни. Хора, ни ЩЕ ПЛАЩАМЕ 13 ГОДИНИ, заради този така наречен президент. Представяте ли си един милион лева на ден, о боже този трябва да го обесят пред президенството!
  • 15 Стършел

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Усладило му се е на човеко, се ще е останало и за него нещо да оближе пръстеца! Човещинка-както казва Алековия герой.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кой ще ни каже

    13 0 Отговор
    Колко точно сме платили до момента за тая газ и на кого?????
  • 18 Кой ша плати на посредниците

    13 0 Отговор
    Газ,на цена по висока от борсовата.....балъците отдавна свършиха.
  • 19 черния

    4 0 Отговор
    Има финансов и правен анализ и той че така се гарантира монополът на Газпром за седващите 30 години. За това договорът с БОТАШ е задължителен и ние трябва да си платим всичко по него, най-добре авансово!
  • 20 Гуцанов, другарю

    10 2 Отговор
    Ти би ли си купил газ на по висока цена от борсовата....едва ли....
  • 21 Гуцанов

    6 0 Отговор
    Между платили и трябва да платим има разлика.....кое според теб е вярно....
  • 22 Гуцанов

    4 5 Отговор
    Кой ша плати тая руска газ, като в ЕС има забрана за плащания на Путин....
  • 23 Гуцанов

    6 0 Отговор
    Идват избори, простено ти е.
  • 24 мозъчен лекар

    3 1 Отговор
    най-тъпите хора в света....?

    познайте сами кои

    Коментиран от #33

  • 25 Гуцанов

    4 1 Отговор
    КВА е тая руска газ, която е втечнена и идва на кораби....чудно, откъде ли минава.....

    Коментиран от #27

  • 26 Гуцанов, другарю

    5 6 Отговор
    Втечнената газ от корабите става НЕВТЕЧНЕНА на терминалите в Гърция и Турция.....за тая услуга се плаща, но не 2,2 милиарда за 13 години....2,2 милиарда ше плащаме ЕВЕНТУАЛНО ако тръбата на турски поток през България няма запълнен капацитет...гръмнаха северен поток и нашия "капацитет се пълни" яко....затова те питам, колко сме платили до сега....ще ти кажа...НУЛА лв....0 лв.

    Коментиран от #30

  • 27 Араби и азери ни заляха с газ

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Гуцанов":

    Само Гуцанов и другарите не го разбраха....
  • 28 Горски

    12 2 Отговор
    Опулени харвардски джендъри, канадски бандити, ристьовци, тикви и всякаква управляваща менажерия трябва да гние в затвора. Тогава България може и да прокопса.
    Чудя се дали ако скоро има Народен съд, който да осъди на смърт цялото Народно събрание, повечето кметове и хиляди общински съветници-след време историците ще пишат как е бил избит "цветът на нацията". А защо "цветът на нацията" в момента са бат Бойко, Дебелян Пеевски, Цацара, Плевньо, Меди Доганов, Киро-джапанката, Кирчо, Кокорчо, Денков, Ванкото Костов, Софиянски, Станишев, агент-Гоце, Симеончо, Сарафов, Бойко Чебурашков и др подобни "цветове на нацията".
  • 29 Селянин

    9 1 Отговор
    Всички Български политици са мошеници от класа и имат един общ родител БКП.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИСТИНАТА

    4 0 Отговор
    Гущанов, КЪДЕ е "ИЗЧЕЗНАЛАТА" ПЪТНА КАРТА?!
  • 32 Бах ваща леля

    4 1 Отговор
    Ето ви на живо евроатлантическите ценности-само измама
    и далавери и видиотени с "демократична" либерална пропаганда
    глупаци евроатлантици наречени Матрял които да плащат каквото им кажат безропотно...

    Коментиран от #38

  • 33 Познах

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "мозъчен лекар":

    Тия които ще им плащаме далаверите
  • 34 Кмета

    3 0 Отговор
    Сарафов какво чака,защо му плащаме?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Байгън

    2 0 Отговор
    Ще има газ за вас, когато пръ..Дна аз...
  • 37 нттн

    1 0 Отговор
    Кво да се разследва,те един ман.гал откраднал колело немогат осъди
  • 38 Алън Пугачов

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бах ваща леля":

    Още едно откровение в изблик на евразийски патос. Освен патосът и каруцарския стил, всичко друго си е кремълски идиотизъм - Кремъл спира газа на България, пРезидентът назначен от Решетников подписва меко казано, безспорно увреждащ интересите на България с турската фирма Боташ и копейкаджията си скубе косите що за евроатлантически ценности! Въпроса задай на пРезидента Радев: Що за евроатлантизъм Тавариш Радефф? Въй же идиот ли, що ли?
  • 39 Мария

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­­­р­­­е­щ­и­­­ ­­м­­о­­м­­и­­ч­е­­т­­а­­­ ­в­­­и ­­­о­­ч­а­­­к­в­а­т 👉 ­𝗡­­𝗨­­­­𝟮­­𝟭­­.­­𝗙­­­­𝗨­­­­𝗡
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове