Last news in Fakti

2 Октомври, 2015 11:23 44 154 28

Необразованите гинат повече в катастрофи

  • пътна безопасност-
  • образование-
  • птп-
  • катастрофа-
  • изследване
Необразованите гинат повече в катастрофи - 1

Рискът от смърт в пътен инцидент е три пъти по-висок при хората с основно образование, отколкото при висшистите, гласи ново изследване на американски учени. Според статия на Сам Харпър, Томас Чартърс и Ерин Щрумпф, публикувана в сп. "Американска епидемиология", статистиката за пътните инциденти от последните 15 години показва задълбочаваща се зависимост между образователния ценз и опасността от фатален край при катастрофа.

Социолозите имат логично обяснение на тази странна на пръв поглед взаимовръзка. Според Сам Харпър "дипломата сама по себе си не ви прави по-добър или отговорен шофьор. Образованието обаче неизбежно води до огромни различия в равнището на доходите и жизнения стандарт, а тези понятия са пряко свързани с пътната безопасност".

Авторите на изследването привеждат няколко примера, които поясняват резултатите. Необразованият човек с голяма вероятност печели по-малко и обикновено си купува употребяван или по-евтин автомобил без допълнителни еърбегове, системи за автоматично спиране в екстрени ситуации и подобни средства за защита. Освен това той живее в по-скоро беден район на мегаполиса или малък град/село, където достъпът до квалифицирана медицинска помощ е по-ограничен, а това носи допълнителен риск в случай на животозастрашаваща катастрофа.

Не така очевидна, но също толкова важна, е зависимостта между ниската социална активност на хората без образование, която не им позволява да отстояват правата си на общинско ниво - например да се преборят за нова пешеходна пътека или светофар и да държат отговорна властта за своевременни ремонти на пътищата.

Социолозите обаче не намират никаква връзка между образованието и шофирането след употреба на алкохол. Нетрезви водачи, както и такива, които не поставят предпазен колан, се срещат в еднаква степен сред всички обществени слоеве.



Брой на загиналите в ПТП на територията на САЩ в периода 1995-2010 г. на 100 млн. мили пробег (за хора на възраст до 25 години)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jivko87

    4 2 Отговор
    Има някаква логика това за висшото и шофирането.Откакто тръгнах да уча на "дърти" години по-дисциплиниран шофьор станах или просто остарявам и не ми пука толкова :D
  • 2 qqqqqq

    4 2 Отговор
    Типичен пример в българия, циганите правят в пъти повече катастрофи и нарушения от българите. Не чи няма и бгефенца.
  • 3 копеле

    3 5 Отговор
    "Рискът от смърт в пътен инцидент е три пъти по-висок при хората с основно образование, отколкото при висшистите" Пак скапани простотии

    Коментиран от #4

  • 4 Марто

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "копеле":

    необразован, та за това така ти изнася.
  • 5 Киро

    5 1 Отговор
    Абсолютно вярно!

  • 6 Mmп

    5 2 Отговор
    А, добро утро! Само погледнете Бг статистиката - отдавна показва същото. Масово тежките катастрофи са с обяснение : " между селата .........и ........ " , а както е известно , в селата няма много вишисти :)
  • 7 ЛУКЧО

    2 2 Отговор
    Абсолютно вярно ! Сами си правете изводите.Учете и имайте пари това ще направи България по-добра.
  • 8 аз

    6 2 Отговор
    А за тея с купените дипломи важи ли ,че и те не са малко?......
  • 9 корнитоо

    4 3 Отговор
    Кажете си го направо-гинат простите.Избиват комплекси, че са най-добрите,най-умните,най-можещите,най-най и после гинат и се трепат, като мухи.Те винаги са прави,другите нищо не разбират и са прости,те са умните,отворените и айде...на прав път между две загубени села на разстояние 3км, където или минат 5 коли на ден или не, те тръгват с 200км/ч и се трепят.Всеки понеделник четеме такива статии.Айде стига простащина изтрепахте и малкото интелеигентни хора останали в България.
  • 10 читател

    7 1 Отговор
    И колко висшисти в България могат да си позволят нова кола?
  • 11 аз

    3 1 Отговор
    А някой направили съпоставка между броя вишисти, среднисти и хора с основно образование? Да не би да се окаже , че съотношението е същото? Тук сякаш сравняват ябълки с круши :)
  • 13 яни

    5 2 Отговор
    До''Ммп'';Абе умник,в софията ви живеят 1милион души от провинцията,100000м...ли,80000турци и 120000помаци.Сигурен съм , че и ти си от тая група.Народа из селата е работлив и ученолюбив.Познавам поне 20 студента по медицина от провинцията завършили с пълно отличие и в момента работят в Германия
  • 14 Vasik Atanasova

    5 7 Отговор
    ГЛУПОСТИ СЕ ПИШАТ
    ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ
    ВСИЧКО Е В ГЛАВАТА
    ВУЙЧО МИ БЕШЕ ТАКСИ 10Г И КАРАШЕ БЕЗ КНИЖКА
    С ФАЛШИВА КНИЖКА
    БЕШЕ С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ
    НО КАРАШЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО
    БАВНО И ДАВАШЕ ПРЕДИМСТВО НА ВСИЧКИ

    Коментиран от #15

  • 15 Спиро

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Vasik Atanasova":

    Извинявай, Васик, но според наказателният кодекс, вуйчо ти е престъпник. Обикновено така наричат онези, които престъпват законите. Такива колкото щеш, с лопата да ги ринеш, и всеки си мисли че за него законите не важат.
    Много по-простичко е да си изкара легален документ и после пак да си кара внимателно. А така, като го спре полицай (а не вярвам за 10 години нито едно корумпирано ченге да не го е питал за книжка) няма да има нужда да се оправдава, да бута рушвети и т.н.
    От нашите полицаи затова нищо не става, защото са се научили да ги "хранят" по този начин.
  • 16 Дядо Либен

    4 2 Отговор
    Познавам един циганин който няма книжка и кара кола от 10 години , но е много внимателен и улегнал човек. Познавам и един лекар който е на преклонна възраст и акъла още не му е дошъл.Кара като луд а ,вече няма и рефлекси та той е старец на 70г.Все си мисля,че основно катастрофите ги правят разни комплексари които си мислят ,че са най големите на пътя.Май нещата не опират до образование а до интелект и възпитание!

    Коментиран от #20

  • 17 Кобрата

    5 1 Отговор
    Не мисля, че степента на образование играе роля в това какъв шофьор си.
    Може да си много умен и да ти върви учението, обаче нямаш ли усет и съзнание нищо не става. Всичко е до преценка и съзнание, а най-добър шофьор се става с много практика, а не над учебника. Да не би някой висшист да кара по-добре, от някого който по-цял ден е зад волана било то на кола,бус или камион?

    Коментиран от #18

  • 18 кроко

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кобрата":

    Бъркаш, пич. Тая теза и от други съм я чувал и не е вярна - не може да си тъп и прост като каун и да разчиташ само на реакции. Щото реакцията върши работа само когато е правилна. Иначе ако всички шофьори тръгнат практичеката да се учат какво може да стане ако....... нема да има живи по пътищата.

    Трябва образование, не защото е важно да знаеш да смяташ корен квадратен от нещо си докато караш, а защото придобитото образование е гаранция, че в главата ти има нещо, можеш да разсъждаваш логически, имаш елементарна представа от физика и т.н. и в крайна сметка шанса такъв човек да допусне да попадне в опасна ситуация е много по-малък от колкото ако е тъпо и самонадеяно парче.

    Въпросното изследване точно това доказва - реакциите на хората може да са еднакви, но тъпите и самонадеяни хора допускат по-често да попаднат в опасна ситуация и затова по-често загиват, а с тях и други загиват на пътя. Карането на кола далеч не трябва да е за всеки дето има 500 лева за шофьорския изпит и 2-3 хилки за няква таратайка.

  • 19 перо

    1 0 Отговор
    Не, повечето от тях са безработни.
  • 20 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дядо Либен":

    ТГо за това трябва да има психо тест, а и никой не казва, че трябва да си гений с незнам си какво IQ за да имаш право на книжка. Просто образованието е (или поне преди беше) гаранция че имаш нещо в главата, и след това ако си вземеш шофьорския изпит имаш шанс да караш културно кола а да правиш глупости на пътя. Има много на брой умни хора, дето нямат книжка за кола щото ги е страх - е такива не трябва и да имат (поне докато ги е страх). Ама има и страшно много глупаци дето въобще не съобразяват елементарни неща като поведението на гумите при сух път и мокът път.
  • 21 Иванов

    2 0 Отговор
    Във България е точно обратното - образованите висшисти нямат пари и си купуват стари евтини автомобили без системи за безопасност - а мутрите и политиците си купуват скъпи нови автомобили натъпкани със системи за безопасност !!!

    Коментиран от #23

  • 22 бай Иван

    1 0 Отговор
    А като се замисля колко много "висшисти" има с купено образование!
  • 23 бай Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    Кой както я нареди Иванов! След като е успял да натрупа богатство значи има акъл в главата. не сте ли съгласен?

    Коментиран от #29

  • 24 шофьора

    0 0 Отговор
    Ха станах шофьор с връзки луда работа
  • 25 Jack Bauer

    4 0 Отговор
    Я бързо всички професионални шофьори да учат "висше" , за "С" категория магистър, за "С+Е" докторат, за "Д" разбира се Доцент :D:D:D
  • 26 Nazy

    1 0 Отговор
    Напълно подкрепям кроки в сентенцията за това че ако си образован ще си интелигентен и културен водач на пътя но същевременно си трябва и практика и опит...а малоумния манго незнае да чете и пише камоли правилата за движение се качил на вектрата или бмв-то и дава газ -не че няма всякакви джигити но 95% от тях са малоумни маймуни или комплексарчета...
  • 27 Nazy

    0 1 Отговор
    Напълно подкрепям кроки в сентенцията за това че ако си образован ще си интелигентен и културен водач на пътя но същевременно си трябва и практика и опит...а малоумния манго незнае да чете и пише камоли правилата за движение се качил на вектрата или бмв-то и дава газ -не че няма всякакви джигити но 95% от тях са малоумни маймуни или комплексарчета...
  • 28 Мирослав

    2 0 Отговор
    И без изследване е ясно кои са повече висшистите са по малко от другите това е !
  • 29 ДДДДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Иван":

    Акъл няма. Ум има някой друг, който го е сложил за параван. А мутрата да се радва на трохичките.