Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 08:34 9 151 1

Повелителят на пясъка или спортен всъдеход по арабски

  • lykan hypersport-
  • zarooq-
  • sand racer-
  • e.dams-renault-
  • formula e

Компанията от Обединените арабски емирства Zarooq се подготвя да представи пред света своя първи модел. Премиерата е насрочена за следващия месец и ще съвпадне с предстоящия старт от Формула 1 в Абу Даби. Автомобилът се нарича Zarooq Sand Racer и за външността му е отговорен дизайнерът на първия арабски суперкар Lykan Hypersport Антъни Янарели.

Шасито на състезателния всъдеход пък е дело на специалистите от отбора Campos Racing, подвизаващи се в шампионата GP2, както и на инженерите от e.dams-Renault, които през тази година спечелиха първата надпревара от новите Formula E серии.

В конструкцияте на автомобила с повишена проходимост е широко използван материалът Carbon fiber–reinforced polymer (CFRP), благодарение на който масата е под един тон. Теглото на Sand Racer е 950 килограма. В моторния отсек на Zarooq Sand Racer се монтира 3.5-литров шестцилиндров двигател, който в зависимост от версията развива мощност от 300 до 500 конски сили. Още нещо интересно е, че ходът на окачването е 350 - 450 мм.

Автомобилът е кръстен на най-бързите и издържливи змии в пустинята Zarooq. В ръководството на фирмата, носеща същото име, влизат хора като Мохамед Ал Кади, управляващ директор на пистата "Яс Марина," както и френският състезател Бруно Лафит, участващ във Formula Ford, Formula Renault и Formula 3.

Специално за Zarooq Sand Racer ще бъде създадена нова надпревара, която ще се провежда в пустинята, а иначе автомобилът е пригоден и за движение по цивилната пътна мрежа. Първите 20 екземпляра вече са поръчани и ще се появят на бял свят през следващата година. Ориентировъчната цена на спортния всъдеход е от 80 до 160 хиляди щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ggg

    0 0 Отговор
    Cool