Last news in Fakti

13 Април, 2017 10:57, обновена 13 Април, 2017 10:59 13 738 21

Новият Focus ST: 280 коня от 1.5 литра

  • ford-
  • focus-
  • st

Прогнозите за безславния край на даунсайзинга явно ще се окажат преждевременни. Ако се вярва на британското сп. Autocar, инженерите на Ford не просто нямат никакво намерение да се отказват от намаляването на работния обем, а смятат да подложат на брутален кубатурен глад един от най-бързите си автомобили.

Новото четвърто поколение на Focus ST ще се оборудва с 1.5-литров четирицилиндров турбомотор с мощност от порядъка на 280 к.с. Така тенденцията за редуциране на ходовия обем с всяка следваща генерация на бегачката ще се запази.

На втората генерация на Focus ST се монтираше 2.5-литров турбиниран петак, заменен от 2.0-литров четирицилиндров EcoBoost. Новото още по-малко моторче ще бъде екзотика сред горещите хечбекове от компактния клас, където преобладават двигатели от два литра нагоре.

Агрегатът с впечатляваща литрова мощност не е трицилиндровият мотор на Fiesta ST със същия обем и ще има четири бутала. По предварителна информация ще бъде снабден с турбокомпресор с двоен работен апарат (Twin Scroll) и система за изключване на половината цилиндри при ниски натоварвания за пестене на гориво.

Ford ще покаже четвъртата генерация на Focus до края на годината. Наточената версия ST пък ще дебютира пред публика следващата пролет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йонов

    8 35 Отговор
    Е.аси кенефа...
  • 2 Фичо

    24 6 Отговор
    Бравос!
  • 3 Ловеца на поршета

    9 33 Отговор
    Истинските Фордове са Mustang, Thunderbird и пикапите от F серията им. Всичките други модели са им каруци.
  • 4 Е НЕ

    17 10 Отговор
    Красив с малки топки...някак ми се плаче от този даунсайзинг. Мощен, но с ангина...пърр пърр...so gay
  • 5 CL500

    13 6 Отговор
    Според тия характеристики, Форд ще изпреварят с малко Мерцедес по литрова мощност. Тук тя ще е към 186 коня от литър, докато Мерцедес A45 AMG ги докарва до 180 коня от литър.
    Както и да е, тия моторчета не са по моя вкус. Аз си искам минимум 4 - 4.5 литра, дори и повече...
  • 6 Стефко

    33 10 Отговор
    Критици винаги ще има но Форда си е форд говорете квото си искате ама то тук в България освен завист то друго не остава хората тука карат коли от бабиното ми време майсторите за никъв хуй не стават народа беден няма пари да си позволи каквото и да е и като излезе нещо ново и по добро и завистта почва хората си ценят колите а тук нищо колата е супер това че нямаме пари да караме хубави коли да си имаме хубави къщи и какво ли още не не означава че трябва да пюем всичко погледнете първо в каква държава живеем че да оплювате всичко ама кво да кажа Българина ще си остане прост и ще тънем в лишения

    Коментиран от #7, #8, #21

  • 7 Гост

    16 17 Отговор

    До коментар #6 от "Стефко":

    Как можа да напишеш едно изречение от 11 реда?
    Иначе си тръгнал да плюеш другите - що за наглост?!
    Като не ти харесва да си българин, изчезвай от тук! Отиди роб в чужбина и ще караш нов Форд - да ти имам ценностите!
  • 8 CL500

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Стефко":

    Стефко, това бе най-дългото изречение, което наскоро съм срещал :-) Мислите ти преливат от една в друга така, че е трудно да се следват.
    Но все пак в едно не съм съгласен - с това, че ако не можем да си позволим даден автомобил и едва ли не трябва само позитиви да изказваме, иначе било завист и т.н. Ами не е така, за американските коли, та дори за масъл-карите - надути са яко моторите им, почнаха да си оправят пътното поведение лека-полека (но има какво да се желае още), но материалите в купето и изработката си куцат. Имат си евтини пластмаси, луфтове, не след дълго започват шумове - скърцат и т.н. Няма как да струват толкова по-малко и да са и с топ материали и изработка!
    Мога да ти дам сравнителен пример за не-харесването на бедния българин за някои коли. Все едно (ама на друго ниво) в автомобилните предавания да не могат да кажат нещо лошо за ултра скъпа кола. Водещият не може да си я позволи или пък бюджетът на шоуто не може да се сравни с автом. компания, но си казват понякога, че колата е супер зле. На всички ни е ясно, че има и яки модели, но и несполучливи такива.
  • 9 Зомбайо

    3 3 Отговор
    Да слагат 1,3 турбо хаябуса 500к.с.
  • 10 НЙотов

    6 1 Отговор
    "По предварителна информация ще бъде снабден с турбокомпресор с двоен работен апарат (Twin Scroll)"

    Авторът да прочете малко за twin scroll турбина, защото така както го е написал звучи супер смешно, сякаш рекламира медицинска апаратура.
  • 11 Tony

    1 5 Отговор
    Az imam 2013 focus ST I mnogo me kefi. Toq noviq RS s16to go dokaraha tuka v USA. Toq focus st obache izglejda dosta dob1r. Moje da si go kupq do godina.

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Tony":

    А за какво ти е да си го купуваш,след като НЕ МОЖЕШ ДА ГО КАРАШ КАКТО В БЪЛГАРИЯ?А знаеш ли какви са глобите в България и какви в Америка/там,където твърдиш че си/?А знаеш ли че дори след почти двойното им увеличение,те са поне 10 ПЪТИ ПО.НИСКИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ?А знаеш ли колко камери има на "единица площ" по пътищата в Америка и в ...БГ?А знаеш ли че там където си,ако превишената ти скорост е КОЛКОТО МОЯТА ТУК,ВЛИЗАШ В ДАНГОЛНИКА ПРИ ЮЖНОАМЕРИКАНСКИТЕ НЕГРИ С ГОЛЕМИТЕ ПАТКИ?...Сори,ама се поувлякох и забравих какво щеше да си купуваш,ама май и ти вече не си спомняш!?
  • 13 Jack Bauer

    7 6 Отговор
    Във F1 също ползват 1.5 литрови мотори но с 700+ к.с. НО ... изкарват по 4-5000 км. Двигателя на този красив Форд в комбинация с не до там качествените у нас горива и масла дали ще изкара повече от 50-60000 км?
  • 14 Нафарфорий

    2 7 Отговор
    МИКСЕР!
  • 15 Гост

    10 0 Отговор
    Новата задница е бутната в правилната посока,но пък доста прилича на тази от Астра и Скироко....
    Колата е Хубава и си заслужава вниманието! Предполагам всички които плюят нямат финансовата възможност за тази количка!
  • 16 PlimP

    2 3 Отговор
    9, тая хая не знам си кво, като вози 50кг. тръби си отверен, но на 1000кг тенекия няма да изкара дълго
  • 17 евгени

    8 2 Отговор
    Българина още не излязал от пещетата май само хули форд алфа се саму криви абе другоси е селянията гуофо бемвето

    Коментиран от #19

  • 18 abv

    10 2 Отговор
    Досега за изключване на цилиндрите се говореше при много цилиндровите агрегати. Тук имаме нещо ново. Четири цилиндъра и колата може да работи на два при ниски натоварвания. Браво на ФОРД пак са първи и сложиха в малкия джоб останалите.
  • 19 Батман

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "евгени":

    БМВто не е селяния
  • 20 ккк

    3 0 Отговор
    Последните години са белязани от пазарният натиск на два големи автомобилни производители, които предлагат върхови автомобилни постижения, но и достъпни за широк кръг от потребители. Нисан и Форд /разбира се има и други но в по тесен диапазон/.

    От което ние само можем да сме очаровани, защото знаем преди години от доминантното пазарно положение на други производители и техните модели какво се наблюдаваше - много скъпи и доста некачествени автомобили, затова и така усърдно рекламирани, чак до втръсване.

    И друг път съм Ви казвал, че "върховният автомобил" е "търсене" на оптимални съотношения/решения, като : цена, качество, дизайн, икономичност и екология.
  • 21 Стефко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стефко":

    Ами ти като искаш си стой тука в България хем си роб хем мизерстваш виж реалността хубаво ли ти е да работиш да се трепеш от работа и за какви пари кое по напред да плащаш там може да си роб ама си знаеш парите и още много работи бързате да обиждате това е българина за това никъде няма да ни искат и да ни харесват щото сме прост народ