Last news in Fakti

7 Декември, 2011 10:33 17 593 10

Колата, участвала в катастрофата на века, беше продадена за 1 млн. евро

  • 24-те часа на льо ман-
  • austin-healey 100 s-
  • mercedes-benz-
  • 300 slr-
  • катастрофа-
  • аукцион
Колата, участвала в катастрофата на века, беше продадена за 1 млн. евро - 1
Austin-Healey 100 S

 

На търг в Англия беше продаден оцелелият автомобил от ужасна колизия, определяна от мнозина като "катастрофата на века". Произведеният през 1953 година Austin-Healey 100 S, който в момента се намира в напълно оригинално състояние.
 
Състезателният автомобил е управляван от имена като Ланс Маклийн, Гордън Викинс и Марсел Бекарт, но не това го прави толкова ценен за колекционерите. Колата е непосредствен участник в гореспоменатата ужасна катастрофа по време на "24-те часа на Льо Ман".
По време на надпреварата Mercedes-Benz 300 SLR се врязва с максимална скорост във въпросния Austin-Healey 100 S. В резултат на удара една от колите излита в публиката, а горивото се запалва. Загиват 84 души, а пострадалите са над 120.
 
Въпреки ужасната история, в която е въвлечен, този автомобил се радваше на огромен интерес на аукциона Bonhams Goodwood Revival. Той е запазен в оригинален вид, като в продължение на 42 години е бил собственост на един човек.
 
Крайната цена, за която беше продаден историческият Austin-Healey 100 S, достигна 843 000 британски паунда (979 650 евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 nikito_blend

    0 0 Отговор
    Зверска катастрофа.
  • 3 ИРАКЛИ

    0 1 Отговор
    Крайно лоши мерки за безопасност на зрителите.Как е възможно
    някакви ленти от чимширчета и рекламни фирменни табели да фиксират трасето.............ами резултата е налице.Ако някой от
    Вас е бил на формулата ще се убеди,че първо е помислено за безопасността на зрителите.Колкото до пилотите дори и да им
    падне пердето могат да се блъскат колкото си искат,но зрителите
    ЖИВИ.
  • 4 330i

    1 0 Отговор
    може би това е първия случай когато автомобил "излита", и никой не е допускал че е възможно, иначе мерки щеше да има 100%
  • 5 Bobi

    0 0 Отговор
    Като гледам точно оустина е виновен за катастрофата , а има хора , които даже го харесват , че да дадат такива безумни пари за него . Не мога да се съглася с такива хора и доводи за "исторически" автомобил .
  • 6 Stoyan

    0 0 Отговор
    За съжаление мерки се взимат след като нещо се случи а не превантивно. Ние тук сме царе ...

    След този инцидент Мерцедес се оттеглят за известен период от състезания.
  • 7 яае

    0 1 Отговор
    Кой ли богат си е купил тази безполезна вещ за 1 милион евра , е това никога не можах да разбера каква им е далаверата на тия.
  • 8 Камелия Славова

    1 0 Отговор
    Коментарите са безумни!
    Първо: Тази катастрофа става през 1955г. За какви мерки можем да говорим по това време?! Имате ли представа каква е била максималната скорост? А забелязахте ли, какво разстояние прелетя колата? Освен бетонна стена, висока поне 2.5м , не знам какво друго е можело да спре тази кола..
    Второ: Как по-точно Остина е виновен??? Май вината е в шофьора... Макар че "вина" не е правилната дума. По-скоро грешка. Това е състезание. Случват се такива работи. Дори и днес на формулата стават зверски катастрофи. И какво значение има дали Остина е "предизвикал" кататсрофата, че хората да не го харесват?! Това е страхотна ретро кола. А колекционерите са хора с вкус(поне повечето) и ако могат да си позволят покупка на кола, която струва 1 милион евро, това си е тяхна работа! За хора, които нямат тази възможност, това е безполезна вещ! А "далаверата" е в това, че притежаваш невероятен автомобил.

    Коментиран от #9

  • 9 Bobi

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Камелия Славова":

    @8 " Това е страхотна ретро кола. А колекционерите са хора с вкус "
    такае , но тази кола в много по-добро състояние струва стотици пъти по-малко ! Сигурен съм , че поне 90% от хората с възможности ще я сметнат за безполезна вещ :) останалите по-малко от 10% биха си купили носени чорапи от Елвис например , или килотите на кралицата .....
  • 10 милен миленев

    0 0 Отговор
    и аз мисле така
    @8