Last news in Fakti

14 Юни, 2008 13:11 733 0

Scorpion

  • scorpion

Историята на този “зелен” спорткар започва отпреди около година, когато Рон Максуел и Ейдриан Пилипек създават компанията Ronn Motors. Основната цел на тази фирма е да проектира екологичен спортен автомобил. Така 12 месеца по-късно разработката е факт. На бял свят се появява Scorpion. Интересното при този автомобил е, че за да се вмести в строгите еконорми, създателите му не използват популярните хибридни агрегати. Колата не е натъпкана с тежки батерии и не разполага с електромотор. Рон и Ейдриан се спират на една, добре позната технология. Последната се предлага от доста време от фирмата Hydrorunner, но досега се използва само при оборудване на различни тежкотоварни машини. Схемата на работа е следната: Специална система преработва дестилирана вода, като по този начин извлича водород. Той, от своя страна, се смесва с бензин - действие, което се осъществява в смукателния колектор и е в съотношение 40:60 в полза на бензина. Тази смес осигурява отлична работа на двигателя и освен това води до значително намаляване на разхода на октановото гориво. Сложната, но добре отработена система извършваща електролизата работи съвместно с 3.5-литров V-образен шестак от Acura. Автомобилът се предвижда с два варианта на мощност. При атмосферния конските сили са 289, а при турбоверсията те нарастват до 450. Тази немалка мощ се предава на колелата през шестстепенна механична трансмисия. Предвижда се впоследствие и монтирането на автомат. Освен това е предвиден и самоблокиращ се диференциал.

Засега Scorpion в своя цялостен вид съществува само като компютърно изображение, но тръбната конструкция, заедно с всички възли и агрегати е вече факт. Според шефовете на компанията още от есента на тази година ще започне и серийното производство. Първоначално тексасците Рон и Ейдриан планират да направят 200 екземпляра. Очакваната цена на “зеления” суперкар Scorpion е $ 150 000.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА