Last news in Fakti

17 Януари, 2009 09:16 1 188 0

Packard Twelve Sport Phaeton by LeBaron

  • packard-
  • packard twelve sport phaeton

Историята на тази фирма води своето начало от един град на име Уорън, намиращ се в щата Охайо. Там двама предприемачи - Джеймс Пакард и Джордж Вейс основават работилница за производство на електроуреди. Младият и амбициозен Пакард обаче е очарован от двигателите и е убеден, че бъдещето в бизнеса му е свързано с производството на автомобили. Така с помощта на брат си Уилям основават завод за производство на леки коли. През 1899 на бял свят се появява първият автомобил с марка Packard, който носи моделното обозначение Type А. Всяка следваща година излиза по един нов автомобил, обозначаван с букви от азбуката.

Возилото, което обаче утвърждава компанията като един от лидерите в производството на луксозни автомобили, се появява доста по-късно и се казва Twelve. Названието произлиза от V-образния агрегат, с който се оборудва луксозната лимузина. По това време един от профилите на завода е свързан с производството на каросерии. В тяхната разработка взимат участие известни американски дизайнери и проектанти, един от които е Льо Барон. Именно той прави една уникална каросерия, която се монтира на модела Twelve. Шедьовърът е наречен Packard Twelve Sport Phaeton by LeBaron. Колата се характеризира с обем на двигателя от 7 300 см3., водно охлаждане с центробежна помпа. Към агрегата се монтира напълно синхронизирана механична трансмисия, която разполага с центробежен съединител. Към твърдите преден и заден мостове са прикрепени полуелиптични листови ресори. С механически барабанни спирачни апарати са оборудвани и четирите колела. Така комплектован, автомобилът развива скорост от 160 км/ч.

Екстериорният дизайн има за цел да се възползва максимално от преимуществата на откритите автомобили, като в същото време се запазват удобствата на возилата със закрита каросерия.

Този автомобил нарежда американската марка до фирми като Pierce Arrow и я превръща в синоним на качество и благосъстояние. За съжаление след този успех нещата тръгват надолу. През 1954 година фирмата се обединява със Studebaker, но и това не помага. Четири години по-късно изчезва от автомобилните каталози.

Радославъ Славчевъ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА