Last news in Fakti

30 Юли, 2019 14:27 10 120 38

Употребяваните авточасти вече ще са с досие

  • авточасти-
  • автомобили-
  • употребявани
Употребяваните авточасти вече ще са с досие - 1

"Темата за пътната безопасност набира все по-широка популярност, което се дължи от една страна на "черната"” статистика за броя на пътнотранспортните произшествия (ПТП) и броя на загиналите и ранените в тях и от друга страна на критичността на обществото към неразумното шофиране". Това пишат от Министерство на транспорта по повод нов проект на Закон за пътните превозни средства.

От министерството отбелязват факта, че в България към 2018-а има регистрирани 3 628 720 превозни средства, от тях малко над 5 % са нови превозни средства до 5 години, малко над 8 % са до 10 години, 20 % са до 15 години и останалите около 67 % са над 15 години. Годишно в България се извършват 300 000 нови регистрации на превозни средства, от които около 40 000 са фабрично нови, а останалите са нов внос на употребявани превозни средства.

Употребяваните авточасти вече ще са с досие

Предвид застаряващия ни автопарк дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства са пряко свързани с тяхната изправност, както и с тяхното безопасно движение по пътищата, отворени за обществено ползване. Към настоящия момент тези дейности не са регулирани от държавата, като не са въведени изисквания, за да се започне осъществяването на такава дейност, както и за извършването ѝ.

Това води до липса на контрол върху качеството на ремонта и техническото обслужване на пътните превозни средства. Некачествено извършваните ремонти и техническо обслужване на пътните превозни средства може да бъде определено като фактор с висок риск за безопасността на движението по пътищата.

Употребяваните авточасти вече ще са с досие

Предвид разнородния автомобилен парк и средната възраст на регистрираните в страната превозни средства, извършването на ремонт и техническото им обслужване от многобройни "легални и нелегални" сервизи и влагането на неодобрени части и компоненти без гаранция за качество, обуславя засилващата се негативна тенденция за влошаване на техническата изправност на все по-голяма част от движещите се по пътищата превозни средства.

От министерството предлагат резервните части "втора употреба" за автомобили да имат досие, в което да се вписват техният произход, година на производство, както и кога и от коя кола са били демонтирани.

Идеята е по този начин да се намали търговията с крадени и некачествени употребявани резервни части за автомобили. В предложенията е заложено и всички търговци на части втора ръка да се регистрират, за да може да се осъществява контрол върху тях. Търговците трябва задължително да разполагат с документи, показващи произхода на употребяваните резервни части.

Употребяваните авточасти вече ще са с досие


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    31 30 Отговор
    Ми така трябва, стига обаче да не им вдигнат цените.

    Коментиран от #16

  • 2 Смехурко

    113 3 Отговор
    1. Сетила се Мара, .. да си бара.
    2. В авиоиндустрията е така.
    3. не съм чул дори в "желязната" Германия да прилагат подобни мерки.
    4. Ако някой вярва в Дядо Коледа, може да повярва, че ще проработи у нас!
  • 3 мадуро

    112 3 Отговор
    некой безделник с поредната глупост

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    45 1 Отговор
    добре, ето ситуация
    крадат ми фаровете на виртуалното порше, питам съседа - какво правим, защото застраховката не покрива и той ми казва - другият понеделник имаш нови.
    следващият понеделник имам нови фарове, давам 500 кинта всички доволни.

    така -> че са крадени е ясно, кой и как ще го докаже?
    никъде по документ няма да има че моята кола е със сменени фарове или че е била без, а на някой пак ще са му ги откраднали.
  • 5 Driving pleasure

    86 1 Отговор
    Простотии! Кретенизъм! Дебилщина! мога да продължа с епитетите относно хората измислили това поредно безумие! Никъде по света го няма! И в Германия и Швейцария да идеш пак няма такива малоумици каквито предлагат родните "мислители" - мога да ви кажа от сега, че дори някой откачен да го гласува това то няма да продаботи!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Driving pleasure

    67 2 Отговор
    Бих искал да попитам идиот писал тая простотия - контрола върху качеството на ремонта (индиректно казано) защото е качестото и пригодността за движение на автомобила по обществени пътища не се ли извършва при Годишния Технически преглед?! Кой безобразен ш***няк го е писал това и защо е още жив?!
  • 8 Малоумници

    44 3 Отговор
    Какво ще подобри това качеството на частите? Да не би некачествените части да са причина за катастрофите? По-скоро са формалните технически прегледи. Направете ги със строги правила и няма да има таратсйки по улиците, а пазара. т.е.клиенти и търговци, сами ще отсеят некачествените, дори и да има такива. Оше повече че не виждам как може да се определи дали някоя употребяване част е качествена.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 kvy

    58 2 Отговор
    И сега, какво излиза? Бракувам си колата и не мога да я продам на части? А трябва да я предам в някоя специлиазирана фирма, дето изкупува автомобили? И понеже нямам избор от там ще ми я купят на безценица. Явно пак искат да уредят някого с този закон.

    Коментиран от #17

  • 11 Ивайло

    47 1 Отговор
    Пълни глупости!!! Решавам да си продавам колата на части в ОЛХ-а и какво - трябва да се регистрирам като търговец и да издавам фактури и лиценз за частите ли??? Хахаха??? Това просто няма как да проработи - поредната врата в полето, измислена от ония 240 хрантутници горе в парламента!!!
  • 12 666

    21 1 Отговор
    и карта за библиотеката,задължително
  • 13 vasik atanasova

    20 2 Отговор
    пак ще се краде
    просто още едни начин за рушвет
    документи и темподобни глупости
    малка ни е бюрокрацията защото в бг
  • 14 Кой68

    11 2 Отговор
    Как ще се гарантира за тази част?Кой и как ще следи за испълнението?Не ми говорете само за съзнание и професионализъм......Какво стана с категоризацията на сервизите?
  • 15 Ха ха ха

    18 1 Отговор
    Произхода на частите най често е Пернишки,но в редки случаи може Дупнишки или Врачански и не са крадени а присвоени.
  • 16 user

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Караиванов":

    бъди сигурен поне x2 отгоре ще ги дигнат алчните търговци
  • 17 opel vectra

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "kvy":

    наистина на безценита ги изкупуват преди 3 години мои познат му удариха странично вектрата и му дадаха 180 лв за vectra b 2.0 1997 година с газ инжекцион и 16 джанти

    Коментиран от #28, #29

  • 18 сноу

    14 2 Отговор
    Верно че има много простотия по света ,ама при нас е в индустриални количества ,а най-лошото е че в последните години стотици говнета и напомпени курвета си накупуваха дипломи, и веднага ги цаниха за специалист,секторен такъв и изобщо в администрацията .Набързо станаха гвардията на Гойо, готова на подвиг да варди комата и никакво понятие от това за което им пълнят гушките.Всичкото назначено по простия начин ,на ченгето момето ,на браШчеда момчето,на секретаря братлето , на герба очето и на шефа ушето.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кога ше колим политици

    5 1 Отговор
    Време е и от убо и дс сичките
  • 21 Алфа Ромео

    8 1 Отговор
    Всеки ден партията се грижи живота ни да става все по-труден и жалък! Отивам преди време до бензиностанцията и питам има ли уикенд винетка, казват ми има но трябва да попълните декларация, викам кво да попълня, след като не повярвах на ушите си...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Идиотизъм на петилетката

    14 1 Отговор
    Как въобще е успял някой да си го представи това нещо че може да функционира , нещо като във филмите от бъдещето . Абсолютни кретени , пълно разхищение на държавно време и средства да се занимават с такива глупости
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 gose

    4 1 Отговор
    а новите китайски ментета и офицерските шано заводчета техните части са супер качество
  • 26 шофйор

    3 1 Отговор
    Айде поскъпнаха и авточастите втора употреба
  • 27 Доналт Тръмп

    9 1 Отговор
    Аиде управляващите да се загрижат най после за стандарта ни на живот и здравеопазване за качеството на пътищата ,а за обслужването на автомобилите ние сами да се грижим ,на всеки му е мил живота ,а идиотщината по пътищата не е от вчера а от манталитета на Българина и от качеството на пътищата .
  • 28 kvy

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "opel vectra":

    Знам, Мой приятел едвам успя да се уреди за Ситроен Ксантия в движение за 300 лв. И беше адски щастлив, защото навсякъде му даваха по 200. И това преди 5 години.
  • 29 Алфа Ромео

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "opel vectra":

    Що не си е свалил газовия инжекцион и джантите да ги продаде отделно.
  • 30 пръч

    4 0 Отговор
    депутатите и общините да работят върху пътища без дупки
  • 31 гощо

    1 0 Отговор
    Ел кокалес гранд де лукс!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Колев

    3 0 Отговор
    Те новите резервни части са с неясен произход и качество, сега тръгнали да описват втората употреба?!
    Е как да не се радваш?
    Във всички случаи, качеството на втората употреба е по високо от качеството ма "мислителите" в това министерство.
  • 34 Стефан

    4 0 Отговор
    Алоооо, не от резервни части стават катастрофите, а от купени книжки, занижен контрол на изпитите и най вече на мързела на КАТ, и на неспособноста на един министър да си събира глобите, липса на адекватна законова уредба и затвор за водач причинил смърт, това пак ми изглежда поръчка от вносителите на авточасти, ставате смешни с тези досиета, сигурно официалните дилъри продават само оригинални части, фактор и е немотията.
  • 35 Брах ви лайката гербаджийска

    2 0 Отговор
    Ша ме побарате, пак ще си се продват части из форумите и неможете да направите нищо
  • 36 Членчик

    2 0 Отговор
    Поредния опит за хранилка на некадърните чиновници, които за никаква *** не стават, а само пият душмански кръв!

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 киро

    0 0 Отговор
    Защо приемат 100 закона и нито един не е доведен до край - от прилагането до СЪБИРАНЕ НА ГЛОБИТЕ от нарушителите ?????? Може да има 2 закона , но СЪБИРАЕМОСТТА на глобите е най важна !!! В скапаната Гърция защо всички "състезатели' по магистралите се кротват ????