Last news in Fakti

10 Май, 2020 10:30 3 966 36

За първи път пикапите задминаха леките коли по продажби в САЩ

  • автопазар-
  • пикапи-
  • леки коли-
  • продажби
За първи път пикапите задминаха леките коли по продажби в САЩ - 1

В САЩ леките автомобили винаги са били по-продавани от пикапите. Коронавирусът обаче промени тази традиция. Изглежда, че през април пикапите са изместили леките коли от върха. Това предаде Motor1.

Нови данни показват, че през последния месец в САЩ пикапите за първи са изпреварили по продажби леките автомобили. Според Bloomberg, през април американските потребители са закупили над 186 000 пикапа. За сравнение, са продадени малко повече от 169 000 леки автомобила. Това е забележима разлика от 17 000 превозни средства. Същите данни сочат, че през април пикапите представляват над 40 процента от продажбите на General Motors, Ford и Fiat Chrysler.

Също така, миналият месец е най-слабият по отношение на закупените леки автомобили в САЩ за последните 20 години. Някои основни играчи в сегмента, като Honda, отчитат спад в продажбите от 54 процента заради пандемията.

Статистиката, събрана от Cox Automotive, рисува доста мрачна картина за април. Цифрите показват, че общите продажби на автомобили миналия месец са намалели с 53 процента спрямо предходната година и с 37 процента в сравнение с предходния месец.

Добрата новина е, че редица компании са възобновили производството си, тъй като много щати започват да премахват карантината. Някои компании в САЩ дори предлагат стимули като финансиране с нулев процент за период до 84 месеца, в опит да вдигнат нивото на поръчките. Имайки това предвид, очакваме продажбите на леки автомобили да се възстановят през следващите няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    26 6 Отговор
    Това ще да е част от желанието за намаляване на вредните емисии.

    Коментиран от #33

  • 2 jар

    41 2 Отговор
    При цена на бензина 0.46стотинки за литър е нормално търсенето на пикапи да нарасне защото освен разхода на гориво те нямат други недостатъци.

    Коментиран от #17, #30

  • 3 хуманист

    22 2 Отговор
    В пикапа, по-лесно се товарят чували. А и може да тегли хладилно ремарке.
  • 4 Дивия Бил

    13 18 Отговор
    И за какво са им тия пикапи ? Особено в града. Ще си возят тоалетната хартия ли ? Или да са готови за евакуация .

    Коментиран от #5

  • 5 Джуган

    25 12 Отговор

    До коментар #4 от "Дивия Бил":

    Човек трябва да е много задръстен за да предпочете някакъв седан или комби пред пикап. Аз съм супер доволен от моя, японски, 5 места, дизел, 1000 км с един резервоар, 4х4, бързи бавни, блокажи, минава навсякъде, 1 тон товар, може да влачи 3,5 тона ремарке, и всичко това на цената на добре оборудван седан средна класа. Става и за тоалетна хартия, и до мола, и за лов, и за риба, и за евакуация, даже ходя на театър с него и досега не са ме върнали :)

    Коментиран от #6, #8, #15

  • 6 Дивия Бил

    16 10 Отговор

    До коментар #5 от "Джуган":

    И къде например в София - бързи , бавни по светофарите ? Ако си горски - хубаво , ама за нормално семейство да си купи Джуган ?.....

    Коментиран от #16, #19, #26

  • 7 В .В.

    11 1 Отговор
    Всеки ще си купи квото иска. !!
  • 8 Прав си

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Джуган":

    Много е практична, да се ходи до работа на 6 километра с нея всеки ден! Направо си мисля, че без пикапа до работа не можеш отиди!

    Коментиран от #10

  • 9 Така е

    22 3 Отговор
    Пикапите са много практични за американските разстояния и пустош. Американците са луди пикапа му да може дърпа 4-5-6 тона платформа и да е в8, защото е по надеждна техника от 3/4 цилиндъра турбо. Тези коли са направени да може всеки средно интелигентен фермер от щата Алабама да може да направи основен ремонт на двигателя с дръжката на лопатата. А вие си лайте колко са лоши. :)))

    Коментиран от #14

  • 10 7272

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "Прав си":

    Малко хора работят на 6 км в щатите. Обикновено средното разстояние е 60 мили. Което е 100 км. В посока. 45 процента пт населението работи на втора работа. Още 50-60 мили. И то ко стана. Между 200 и 400 км на ден. Е няма как голфа да е вървежен. Всичко под 5,7л е малолитражка. Много ясно че в европа не е практично. Както в америка не е практично да се кара сешоар.

    Коментиран от #13, #29

  • 11 Borislav Popov

    12 9 Отговор
    Абе пикапите, винаги са били сред лидерите по продажби в САЩ, това да не са ви скапаните Гранти и Калини дето никой не иска да ги види в Щатите.
  • 12 пррц

    18 8 Отговор
    Ами те повечето американци не се събират в друго освен пикап
  • 13 Прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "7272":

    Ама аз отговарям на Джугана, а той си е у БГ-то!
  • 14 Добре

    10 12 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Но не замърсява ли, мислите! Дали е правилно това което правят? Купуват, защото бензина им е евтин, но дали е добре? Когато това разстояние, можеш да го изминеш с 4 на 100 разход, трябва ли да гориш 15 на 100? Това не замърсява ли планетата, че трябва да му се радваме?

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мдааа

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дивия Бил":

    Ааа Бил, да си имаме уважението, не ми обиждай машината. Супер си ми е Джугана. Близо 2г. го правих за да стане сегашният ЗМЕЙ. Ела да видиш къв риболов и какви екскурзии правим с групата. 6 човека си живеят в супер конфорт, с всички удобства. Даже поставки за кафе и халби има във фургона.

    Коментиран от #27

  • 17 Random

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "jар":

    Управление, безопасност, комфорт, практичност?

    Коментиран от #25

  • 18 Random

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Добре":

    1. Не ме интересува 2.Затова има катализатори

    Коментиран от #20

  • 19 Ай шот дъ шериф

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дивия Бил":

    Светът не се изчерпва със София сбутани улици тесни тротоари и липса на места за паркиране.

    Коментиран от #22

  • 20 Добре

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Random":

    Какви катализатори бе, пич? Имаш, по-висок разход от колкото е нужно. Това води до повече добив на нефт, от където идва и замърсяването! Нужно ли е да се изразходва 2 литра гориво, всекидневно за изминаване на 10 километра на един човек до работа, което разстояние спокойно се взима с колело например, за може би същото време като колата!
  • 21 Моше лихваря

    9 2 Отговор
    Това се казва реднекс синдром(синдрома на селяндура) и колкото по голямо по добре.Почти всички от тези с пикапите са самоусигуряващи се и отчитат горивото като разход,а иначе най вероятно си мечтаят за мощни седани или спортни коли,които не могат да си позволят иза това купуват и такива дъргели с голяма мощност 300-350кс ,че иповече.Хайде сега и минусите от романтици коитоСащ са говиждали на снимка или само по филмите,което няма нищо общо с действителноста.

    Коментиран от #23

  • 22 Дивия Бил

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ай шот дъ шериф":

    Светът не се изчерпва със София , ама я си представи половината автомобили в София , а и във всеки друг град да са пикапи ?
    А в Ню Йорк?
    Луда работа .
  • 23 бат Стефчо

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Моше лихваря":

    И аз това си мисля. Че в България пикапите се карат само от земеделци , които ги вземат с данъчен кредит и им се приспада ддс - то . Горивото е без акциз и ддс.
  • 24 чиста статистика

    5 1 Отговор
    Средният разход на новите коли в САЩ е 9.4 литра на сто.
    Въпреки усърдието около Дизелгейт, американските власти изостават доста в намаляването на емисиите.
    Съединените щати съвсем не са такъв остров на старателно спазваните екологични норми, както подсказва усърдието на властите в разобличаването на Дизелгейт. Средният разход и парниковите емисии на продаваните нови автомобили в Америка остават с над една трета по-високи от тези в Европа - и всъщност са се увеличили през февруари спрямо януари.
  • 25 jар

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Random":

    Един приятел си купи Тойота Тундра 5.7 Лимитид чисто нова от САЩ и заедно с разноските по вноса и митото плати около 94000 лева.Ако искаш вярвай но този пикап има динамиката на спортна кола и е истинско удоволствие да се кара.Единствено максималната скорост около 165км.ч която развива напомня за товарното му предназначение.Високия разход на гориво наложи монтирането на газова уредба с която обаче дори за мое учудване продължи да работи и върви прекрасно и досега не се е наложил нито един ремонт.Спомням си също,че първата зима беше със заводските летни гуми и въпреки това минаваше на места където масовите SUV никога не биха се осмелили.

    Коментиран от #31

  • 26 Джуган

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дивия Бил":

    Ха хейтърите са се разшавали. Няколко пояснения, първо е купен нов от магазина с 5 години гаранция, второ, дълъг е но не е много широк, събира се в гаража ми и нямам проблем по централните софийски улици. Ходим с него за риба, на ски, на умерен офроуд, качва се на върха на планината и там си правим пикник с незабравима гледка, цялото семейство е влюбено в него. На всичкото отгоре ако някой по, как да кажа, рустикален приятел ме помоли да прекараме плочки и цимент защото го е страх че ще си изцапа жибката, и това не е проблем.
  • 27 Джуган

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Въпреки че има куп преимущества, пикапът не е за всеки. Със сигурност не е за комплексари, които ги е страх да не ги помислят за селяни (и няма да са далеч от истината :)
  • 28 МДА

    4 0 Отговор
    E как ще е за пръв път??
    Американците от край време си карат пикапи.
  • 29 Голям Слон

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "7272":

    В щатите не познавах нито един обикновен работещ, който да пътува повече от 20-30 мили :-) Имаше един Пепи Петното, който имаше пикап и блъскаше по нефтените платформи. Той пътуваше много, но работата му не беше стационарна. Ако си инсталатор някъде - също пътуваш, но работата ти го изисква. Колко болен трябва да си да работиш стационарна работа и да пътуваш по 60 мили в посока :-)))) Иначе да ти кажа, пикапите рядко да първи и единствен автомобил. Обикновено се купуват от хора, които често се местят или работата им изисква такъв автомобил. Пикапът (т.нар. трък) се предпочита, защото комбинира пътнически и товарен автомобил. 4х4 са рядкост. Обикновено са само със задно предаване. Т.нар. "вен" (ванове) е още по-предпочитан избор, но за триместни машини, каквито най-често се явяват, рядко има нещо по-луксозно. Та, сега тия тръкове се предпочитат, защото горивата рязко поевтиняха. Докога ще е така, знаят малцина. Лично аз такова никога не съм има и най-вероятно няма да купя. Просто не ми трябва.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 селянин 1

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "jар":

    Тундра е дзвер..тва нема трошенье,карах една такава на едни арендатори на земя, но тва нема значение..преди години една серийна заводска версия 5,7.V8 със 380 к.с.но по важно са Нм-544..взе,,Индевър,,на буксир и го влачи 22 км по улиците на ангелите,да го закара като експонат в,,Калифорнийския научен център,,пробвали са да я влачат с рамчета,фордчета и един силверадо,но на 100 метра и кусор..изпушат.
  • 32 qwerty

    3 2 Отговор
    бях с едно фордче рентакар по магистралата от ЛВ до Гранд Каньона, карам си с 75 мили и ооооо един реднек са Форд пикап пореше черния път до магистралата поне със 100 мили. тоя пич мина и замина обвит в облаци пушек. пикапа си е пикап, който иска да кара SUV. Смених паджеро 3 за хюндай их55 и разликата е убийствена- не пиша за магистрален вървеж
  • 33 1234

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Това Димов сигурно идва от дим (пушек) - характерен белег на дизеловите боклуци в Европа. Уж намалявайки парниковите газове с малкия разход на дизелите, долната европейска политика изтрови хората в градовете с канцерогенни сажди и азотни окиси, а България е на върха в това отношение - европейската дизелова морга. Един стар и здрав бензин дори и "осмак", особено пък на газ е по-безвреден за хората, ама на теб не ти пука за екологията, знаем какъв ти е подтекста. ....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 66666181

    2 1 Отговор
    Единствения проблем е в центъра на София с кола не можеш да си намериш място пък с пикап
  • 36 наблюдателен германец

    2 0 Отговор
    нараства броя на пикапите с дизелови двигатели!! на бай тръмп много му пука за тунберг !!