Last news in Fakti

24 Юни, 2020 16:37 3 377 10

Още една компания, наречена в чест на Никола Тесла, предизвиква автомобилните гиганти

  • nikola motor-
  • пазарна капитализация-
  • tesla-
  • електромобили

Към момента обаче Nikola Motor не е продала нито един автомобил, но парадоксалното е, че вече е настигнала гиганта Ford по отношение на пазарна капитализация

Още една компания, наречена в чест на Никола Тесла, предизвиква автомобилните гиганти - 1

Става дума за американската компания Nikola Motor, която преди по-малко от месец сподели първите подробности за електромобила си Badger. Това е пикап, основната характеристика на който е, че в допълнение към конвенционалните батерии, ще бъде оборудван с горивни клетки, генериращи електричество.

Към момента обаче Nikola Motor не е продала нито един автомобил, но парадоксалното е, че вече е настигнала гиганта Ford по отношение на пазарна капитализация. Nikola Motor имат намерение да пуснат и електрически камиони, които ще се наричат Nikola One, но и от тях все още няма масово производство.

Въпреки всичко Nikola Motor влезе на борсата в началото юни и само след  няколко дни търговия, акциите ѝ скочиха толкова, че тя изпревари пазарната капитализация на основни автомобилни производители, като Ford Motor и Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Ще припомним, че доста преди това и Tesla Motor, която също е кръстена на физика-изобретател Никола Тесла, успя да направи същото, като към днешна дата се смята за най-скъпата автомобилна компания в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jezza

    30 5 Отговор
    Не е продала нито един автомобил още, но вече е настигнала Ford по пазарна капитализация! Целия ни съвременен свят, в едно изречение!

    Коментиран от #2, #6, #8

  • 2 гост

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "Jezza":

    Еми то и Фейсбук и Амазон преди 20-тина години бяха никому непознати "измишльотини" , ама намериха хора , които да видят какво може да излезе от тях и сега са в тройката най-скъпи въобще компании в света с капитализация по-голяма от 90% от държавите в света !!! И то на база оборотите и потребителите им !! А тия дето ги оцениха тогава , сега спечелиха милиарди само от тях , не че и тогава са били бедни ! Та именно това е разликата между тях и такива като теб , че знаят от кои "измишльотини" ще текат милиарди , а ти не можеш да го видиш дори да те удари в челото !!
  • 3 Балони и шоколадови бонбони

    11 4 Отговор
    Американски бизнес реалности ! Хаха

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Балони и шоколадови бонбони":

    И за тебе коментар 2 !!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Jezza":

    Та мисълта ми беше поне да се опиташ да си представиш , ако без един продаден ЕЛЕКТРОМОБИЛ , щото тя пушилници не планира да произвежда е настигнала Форд и Фиат-Крайслер , представи си като вземе да продава кой ще настигне , че и надмине !! Щото примерно омразната ти Тесла само от същия Фиат-Крайслер ще получи към 5 МИЛИАРДА чиста пара , за екологиччните и кредити , колкото 30% от пазарната му капитализация !!! На Фиат-Крайслер де , да не решиш , че на Тесла , нейната капитализация не могат и да я сънуват , а тя ще расте още и то в пъти !!! И ако ще почваш , че я подпирали , а Фиат-Крайслер къде спа , като от 10 години се знае , че ще дойде тоя момент ??? Ама щото и те като тебе не вярват в "измишльотини" , хахахха !!! Е , сега ще повярват !!

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Демокрацията е лъжа!":

    Искаш да кажеш да си летя на воля където искам ? Мерси , точно това и смятам , хахах !!
  • 8 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Jezza":

    И на всичко отгоре тая компания , Никола , в технологично отношение относно електромобилите е доста посредствена , има даже няколко китайски с много по-напреднали технологии ! Те даже не смятат този пикап да го произвеждат сами , щото завода им ще е само за камионите , а пикапа искат да го поръчат на някой от старите производители да им го прави на ишлеме и да си купуват даже батериите от друг производител !!
  • 9 Jezza

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Коментарът ми не случайно е насочен за това какво се случва и как е устроен днес целия свят. Няма смисъл да задълбочаваш конкретно в насока автомобили защото те са само много малка част от това, което искам да кажа. В момента сме в толкова ъпсурдна икономическа ситуация, в която борсите нямат никаква връзка с реалноста, че Тесла изобщо няма конкретно значение. Това с Nikola е само пример, и както е написал 2, на Амазон им трябваха 20 год., за да са това , което са. Да оцениш някой толкова, само по това какво ти обещава, без значение за какво става дума, беше немислимо преди 20год.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Jezza":

    Никола е почти връсник на Тесла !! Те от 6-7 години събират поръчки за камиона и представят поне три пъти прототипи и на камиона и на едно бъги , дето го гласяха да смени Хамера в армията и дори на воден джет !! Бяха събрали към 500-600 милиона от частни инвеститори много преди да излязат на борсата , ама видяха , че ще им трябват много повече !! И да , това е начина да правиш глобален бизнес , старите компании са ясни , там растежите са в едноцифрени проценти и пазарите им са отдавна ясни , номера е да уцелиш новите Епъл , Фейсбук и Амазон !!! Щото те ще растат и ще носят големите печалби , никой на борсата не чака жалки дивиденти от 5-6% , раздавани от старите компании !! И това винаги е било така , просто беше известно на много по-малък кръг хора , щото на борсата преди 20 години играеха само банки и инвестиционни компании , а сега благодарение на интернет всеки с излишни 400-500 долара може да купува и продава акции в РЕАЛНО ВРЕМЕ !! И в това няма нищо абсурдно , който му стиска да се пробва и да си носи риска !! Това му се вика предприемачество и на него се крепи икономиката !! Който си въобразява , че икономика се прави с партийни планове за "петилетката за четири години" , хахахаххахахха !!!