Last news in Fakti

16 Март, 2011 11:56 5 801 7

С болид из града

  • bac-
  • briggs automotive company-
  • mono-
  • cosworth-
  • нийл бригс,

В редиците на многобройните и слабоизвестни, но независими британски автомобилни фабрики се появи още един производител. BAC (Briggs Automotive Company) атакува пазара едноместния BAC Mono.

Нийл Бригс, баща на първото поколение Ford Focus RS, отдавна е известен с любовта си към бързите автомобили. Сега, като ръководител на BAC, той има пълната свобода да развихри фантазиите си, създавайки реален конкурент на автомобили като Ariel Atom и Caterham CSR.

На практика това е единственият едноместен болид, сертифициран за т.нар. "цивилна" пътна мрежа. С други думи бъдещите собственици на BAC Mono могат спокойно да го използват за всякакви ежедневни нужди.

Спортистът е създаден по традиционната за подобни автомобили рецепта - алуминиева рама и панели от композитни материали. Изборът на компоненти за автомобила е изключително прецизиран от инженерите на BAC, като са използвани едни от най-добрите производители във всяка една от областите.

Mono е снабден със спирачни апарати от A.P. Racing, специфични спортни амортисьори от Sachs, ковани 17-цолови джанти O.Z. Racing и гуми от типа сликове с размери 205/40 отпред и 245/40 - отзад. Пред задната ос е монтиран 2.3-литров четирицилиндров атмосферен двигател Cosworth с мощност 285 к.с.

Силовият агрегат работи съвместно с шестстепенна секвенциална скоростна кути, разработена от компанията Hewland. Дължината на автомобила е 3 950 мм, широчината - 1 800, а междуосието - 2 560 мм. Благодарение на алуминиевата рама и панелите от композитни материали BAC Mono е относително лек. Масата му е 540 кг.

На практика творението на Бригс тежи по-малко от болид от Формула 1. Предвид този факт скромният по характеристики двигател си върши отлично работата и британският спринтьор може да се похвали със завидни динамични характеристики.

Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема на Mono едва 2.9 секунди, а максималната му скорост е 273 км/ч. Тези показатели естествено не са съпоставими с характеристиките на болидите от Ф1, но за "цивилен" автомобил са повече от задоволителни.

До края на годината Бригс планира да продаде 50 екземпляра, а през 2012-а се очаква производство между 100 и 200 автомобила. Първоначално BAC Mono ще се продава само във Великобритания на цена от 76 870 евро, но от 2013 година се очаква да стъпи и на Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благо

    26 2 Отговор
    Тва няма как да е с десен волан :(( хахахха

    Коментиран от #2

  • 2 Racer_BG

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Благо":

    Ако го дадът тука в България,всичко е възможно :D
  • 3 user

    20 1 Отговор
    Изглежда неземно ! Това ако го видя на светофара на Женският пазар, до някой пушещ Икарус, пълен с бабички с торби с лук ... значи съм видял всичко !

    Коментиран от #6

  • 4 jajaja

    13 1 Отговор
    Hmmmmmmm... Kolko li metra 6te izdurji tozi bolid na Sofiiskite ylici ?
  • 5 rumpe

    9 3 Отговор
    София за селяните,а те карат каруци.
  • 6 Я САМ

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "user":

    ТИ ТАМ ЛИ РАБОТИШ?

    Коментиран от #7

  • 7 Владо

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Я САМ":

    Що, и ти ли там бачкаш?