Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 12:42 46 177 78

КамАЗ пуска интелигентен кросоувър на стойност под 10 000 евро

  • камаз-
  • kama-1-
  • електромобил

Електрическата кола ще може да работи при температури до минус 50 градуса по Целзий

КамАЗ пуска интелигентен кросоувър на стойност под 10 000 евро - 1

КамАЗ ще се занимава с разработка и серийно производство на електрически интелигентен кросоувър на стойност под 10 000 евро. Разработването на компактния електрически автомобил се осъществява и с усилията на Санкт Петербургския политехнически университет, а колата е във финален етап. Премиерата на градския автомобил е планирана за 10 декември.

Вестник "Известия" успя да разговаря с ректора на Университета Андрей Рудски и заместник-ръководителя на центъра за технологични разработки Олег Клявин. Събеседниците заявиха, че електрическият автомобил с кодовото име Kama-1 е почти готов за масово производство, а тестовете на прототипа на градския автомобил ще приключат в началото на декември.

Тъй като индустриалният партньор на Университета е КамАЗ, може да се предположи, че автомобилният завод в Челни ще се заеме със серийното производство, а дилърската мрежа на марката - с продажбата на готовите продукти.

Разработчиците наричат ​​електрическото превозно средство Kama-1 интелигентен кросоувър, насочен към масовия пазар, отбелязвайки високия му просвет и късите му надвеси. По отношение на размерите, електрическият автомобил ще бъде малко по-голям от Oka: очакваната му дължина е само 3.4 метра, а ширината му е 1.7 метра. Няма снимки от интериора, но е ясно, че кабината е предназначена за четирима възрастни пътници, като е осигурен и малък багажник.

КамАЗ пуска интелигентен кросоувър на стойност под 10 000 евро
патентното изображение на електромобила Kama-1

Техническите подробности за електрическият тракт са оскъдни. Известни са само капацитетът на основната батерия (33 киловатчаса), автономността (до 300 километра) и динамичните характеристики (0-60 километра в час за 3.0 секунди, максимална скорост - 150 километра в час) ... Но се посочва нещо много важно - електрическата кола ще може да работи при температури до минус 50 градуса по Целзий.

Дизайнът предвижда инсталирането на различни акумулаторни клетки, но доставчикът на ключовия компонент на електрическото превозно средство не е посочен. Пресслужбата на КамАЗ подчертава, че повечето от компонентите на Kama-1 са произведени в страната, но има части от водещи европейски и азиатски производители на автомобили.

Сред предимствата на първия руски електрически автомобил са бързото зареждане (до 70 процента за 20 минути) и ниската цена. Базовата версия на Kama-1 ще струва 1 милион рубли, а като се вземат предвид 25 процента държавни субсидии за закупуване на електрически автомобили от местно производство, началната цена може да падне до 750 хиляди рубли, което е равно приблизително на около 8 300 евро.

Очаква се прототипът на електрическото превозно средство Kama-1 да бъде представен на 10 декември в Москва на изложението VUZPROMEXPO-2020. След изложението прототипът ще бъде предаден на индустриалния партньор на проекта - КамАЗ. Интересното е, че университетът твърди, че продажбите на електрически автомобили Кама-1 може да започнат още през 2021 г., въпреки че КамАЗ обяви други дати преди два месеца - не по-рано от 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужастъ

    60 163 Отговор
    На табуретка сложили колела. Това нещо лесно ще се обръща на остър завой и лек вятър.

    Коментиран от #41, #46, #59, #72

  • 2 Емил

    52 118 Отговор
    А водка иска ли? Или е приучен на баряшник?
  • 3 сектант пътна

    29 24 Отговор
    ЧПС на всички БМВсти
  • 4 Факт!

    116 47 Отговор
    Екстра е сигурен съм че както и Лада която в момента е разкошен автомобил визирам Веста основно това също.ще бъде Трепач.

    Коментиран от #8

  • 5 Антитрол

    134 44 Отговор
    Редовните соросоидни тролчета пак на амбразурата - следват опорките чинно - трябва да се плюе по всичко руско независимо че нищо не знаят за него.

    Коментиран от #6, #60

  • 6 смях

    64 126 Отговор

    До коментар #5 от "Антитрол":

    Ами плюе се, защото всичко руско е боклук. Кажи ми един руски продукт който не е крадена или купена технология и се продава успешно!

    Коментиран от #7, #10, #15, #31, #43, #45, #53, #62, #75, #77

  • 7 Хо хо хо

    61 18 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    А кажи ми един катайски такъв
  • 8 Емил

    85 96 Отговор

    До коментар #4 от "Факт!":

    Ти Веста ли караш? Питам за информация само, щото всички русофилистици много обичат руското, ама не живеят в Русия, децата им учат в ЕС или САЩ, карат немски коли, купуват си корейска или японска техника, ядат и пият българска храна - само задниците им са червени!

    Коментиран от #12, #32

  • 9 Пуска

    42 23 Отговор
    Пуска,ама само картинки.
  • 10 Антитрол

    77 36 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    РД-180 - нещо да кажеш - не е купена или крадена технология и се продава успешно. Камионите Камаз също - ама опорката е да се плюе.

    Коментиран от #50

  • 11 ай ти

    81 21 Отговор
    Сега много хора ще напишат, че не става за нищо. И с основание, все пак България произвежда колкова много и толкова добри ел. автомобили.
  • 12 Антитрол

    58 28 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    А ти американска кола ли караш - само да попитам. Значи всичко американско е боклук според вашата логика.

    Коментиран от #13

  • 13 мисли малко

    40 65 Отговор

    До коментар #12 от "Антитрол":

    E ти какво попита ...По-глупав въпрос не можа ли да зададеш ? Не знам за него ,но аз лично имам Додж Чарджър 2016г. и е грехота да сравняваш американското с руското.Да сравниш подобие на автомобил като Лада с американските автомобили е меко казано наглост.Всеки бяга от руското ,независимо какво е то.Ако имаше малко акъл щеше да разбереш човека какво има предвид.

    Коментиран от #16, #36, #54, #63, #64, #65

  • 14 швейк

    34 23 Отговор
    пак картинки произвели ...
  • 15 Приятел

    25 19 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    Отиват след края на студената и установяват в Сибир, в склад най-производителните двигатели в света. Било е наредено да се унищожат към края на периода. Началника на програмата казва, че в общи приказки го боли и да го скрият. Америте по някакъв ред се докопват и ги слагат на стенд и леко им станало неудобно.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гошо

    17 42 Отговор

    До коментар #16 от "Мноо си т.п верно":

    Карат само бедните, който може да си позволи американски като Кадилак и Линкълн няма да се качи на друго бледо копие

    Коментиран от #22, #28, #70

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Onq s matorq

    34 14 Отговор
    Колкото и грозна да е и успява да мине поне 100км с един заряд.. аз ще си я купя! Като махнем и 5к уж където държавата давали за ел. автомобил е тя без пари..
  • 20 Ха ха

    19 26 Отговор
    Руска интелигентност от купето ще се чува,, и м твой мат'' что делаеш на пут.
  • 21 Небъдно

    32 20 Отговор
    Отново една голяма страна с изключително скромна автоиндустрия- най-често лиценз купен от империалистическия враг, създава новина от несъстояло се събитие.
    Те новостите не се случват ама като всяка автофирма покаже някаква рисунка ето ти модерно автомобилостроене.
    Карайте с лицензи от врага, това е реалността.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мисли малко

    23 27 Отговор

    До коментар #23 от "Мноо си т.п верно!":

    Кое е непродаваемо бе амебо неграмотна ? САЩ е на 3-то място в света по износ на автомобили ! Ти въобще като спориш поне нещо знаеш ли по темата бе шибек ?

    Коментиран от #25, #33, #37, #57

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Факт!

    34 13 Отговор

    До коментар #26 от "мисли малко":

    Бе бегай бе факта че по статистика във високия клас в Америка на първите места са Ес клас Бмв 7 серия Аудиа а8 и Порше панамера говори достатъчно като добавим че никъде нито Във Франция Германия Испания и където и да е се карат американски коли а френски и немски е красноречив .Айде убав ден.Смотльо.
  • 28 Хо хо хо

    29 15 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    Уу верно ли сравни световните продажби на Бмв х7 Ауди кю7 и Мерк с продажбите на Ескалейд и Навигейтър.Та то напраео сравнение не може да има.Американските бклуци са тотално непродаваеми никъде дори и в самата Америка.Фактът че най-продаваните американски коли и то в Сащ са пикапите което доказва че те са непродаваеми в големите градове а само в аграрните щати от бели националисти с начално образование тоест ред неците и никъде другаде.
  • 29 МАНГЪРОВ

    21 25 Отговор
    ИМАМ ДВЕ ВНОСКИ НА ПО 10 ГОДИНИ ЗА ЛАДА! ПРОДАВАМ ЕДНАТА ЗА 5 000 ЛВ. САМО НА ЧЕРВЕН ЧУГУН!
  • 30 ЩЕ ЩЕ 2024

    17 22 Отговор
    ВРАТИТЕ НА КАМА-1 САМО ЩЕ СЕ ОТВАРЯТ ИЛИ САМО ЩЕ СЕ ЗАТВАРЯТ? НЯМА КАК И ДВЕТЕ.
  • 31 Съмнителният

    15 6 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    Ракетният двигател
  • 32 Не може

    17 13 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    като чуеш за Русия да се не изтропаш, tupan!
  • 33 USA

    25 11 Отговор

    До коментар #24 от "мисли малко":

    Доджа е кенеф за бедняци.
  • 34 681

    20 15 Отговор
    тия бездарници пак са пуснали картинки
  • 35 незнайко

    8 7 Отговор
    А дано ама КОГА ще го видим в БЪЛГАРИЯ ?
  • 36 Хайл

    24 10 Отговор

    До коментар #13 от "мисли малко":

    Караш ти додж чарджер купен от джъмбо за 64 лв...на живо поне виждал ли си го?
  • 37 Много си

    22 10 Отговор

    До коментар #24 от "мисли малко":

    т.ъп. Къде ги изнасят тези коли, бе? У нас са продали няколко Мустанга и един - два Вайпъра и това е. А не е като да нямаме хора с пари. Хора с много пари имам предвид. С милиони. Та ако някой заблуден с пари си купи американски автомобил, то е за да е различен, не защото колите им стават за нещо. Имам племеник с Чероки, та съм наясно за какво става въпрос. Висок разход и странни технически решения. Американските автомобили са пословично известни за почти никаква защита и самите американци си ги осмиват по техните си филми - предимно техните марки аварират по всякакви поводи. Дали щяха да го правят, ако не беше вярно?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ABCD

    16 11 Отговор
    След като е руско значи е добро, който не вярва нека си купи и сам да се убеди.
  • 41 Анонимен

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "ужастъ":

    Дали ще се обръща? В електромобилите като Тесла, батериите са разположени под пода, което я прави една от най-устойчивите коли на обръщане. Всички други електромобили са също с нисък център на тежестта. Това, което написа си беше чиста проба злоба. И не, не съм поклоник на руските "технологични" напредъци, защото при тях са обещания и толкова.
  • 42 Бай Шиле

    8 25 Отговор
    Тъпи ушанки! Доло Русия ! Ще си внесен от САЩ още по ефтини !
  • 43 Бай Ганьо

    30 6 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    А ние правим ЧУШКОПЕК за цели Три ЧУШКИ.....хахаха.

    Коментиран от #44, #47

  • 44 ***

    33 16 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Ганьо":

    Първата атомна централа за мирни цели, лидер в ядреното приложение!
    Лидер в ракето-строенето!
    Единствената държава която произвежда ледоразбивачи!
    Първата ваксина против Ковид-19, запада умира от яд, че тяхната е най-добрата!
    И още много неща!

    Коментиран от #48

  • 45 Настрадин Ходжа

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    Тя простотията по хората ходи, не по маймуните .... просто като галош момче!!!
  • 46 Японеца

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "ужастъ":

    То щото G klasse, не е табуретка! Нека я направят, тогава плюйте!
  • 47 Японеца

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Ганьо":

    Просвети се малко бе злобар! Чушкопека си го хакни!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Роберто

    15 7 Отговор
    Малей поредния руски експеремент за конкурса по грозни дизайни и ненадеждни материали.Не искам да обидя никой.Това си е мое мнение.
  • 50 Сирил

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "Антитрол":

    Търга за производство на ракетният двигател печелят руснаците с цена два пъти по- ниска от другите участници.Но правата за собственост са американски.
  • 51 Капиталист

    3 4 Отговор
    Защо му е на градската кола голям пробег.Смешно и глупаво да влачиш големи акумолатори на гърба си! За море ще се ползува друг автомобил. Като ходиш на работа мо да се лишиш от екстрите. Колкото е голямо теглото,толкова повече поврежда пътната настилка. Спирачната система,гуми. Собственици на Тесла са друга бира.
  • 52 Капиталист

    6 2 Отговор
    В населените места се кара бавничко- не е необходима никаква оптекаемост за скорости до 50км/ч.Варианта с две врати е добър.Обикновено пътуваш сам,караш децата на училище,водиш тъщата на лекар.......
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Туци

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "мисли малко":

    Да ама всички търсите КАЛАШНИКОВ.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 рускинки

    1 3 Отговор
    за мандръцанье из Монако, ловно поле на хасковлий. Рускини на талази беж от матушката... Искат си внос!
  • 57 Не пиши

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "мисли малко":

    глупости! Американски автомобили - това е само за малоумници и комплексари. Европа и Азия правят истинските автомобили. А за електроуреди да не говорим. Тези освен крави друго не знаят.

    Коментиран от #58

  • 58 Спиртосани Ватници

    4 7 Отговор

    До коментар #57 от "Не пиши":

    Още много години трябва да минат докато спиртниците се научат да правят автомобили които да са за масова употреба а не да събират прахоляк в като единични екземляри в изложбени зали в нясой полу запуснат завод за трактори.
  • 59 Jessy James

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "ужастъ":

    Няма да се обръща от вятъра, в упътването пишело че когато платното се разгръща вятъра трябва да и попътен и пътниците да лягат на пода за баланс :)
  • 60 Коларов

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антитрол":

    Чемодан, вокзал, Сибир.

    Коментиран от #66, #67

  • 61 Рони

    4 3 Отговор
    Засега е на ниво анимационен филм !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Гер

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "мисли малко":

    Ботролче ти кога разбра колко е лош руския автомобил?

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Казало

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Коларов":

    джен-дито с байрака с цветовете на съгата
  • 67 Каза-ло

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Коларов":

    джен-дито с байрака с цветовете на дъгата
  • 68 987

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "Гер":

    Eбaти тъпия въпрос..
  • 69 КрАЗ

    5 1 Отговор
    Щом прочетох ...."ЕЛЕКТРИЧЕСКА" и спрях да чета нататък .
    От електрокари не се интересувам ...
  • 70 urod

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    те затова американците карат японски коли, щото техните много хубави, ама не колкото японските..
  • 71 Тeceн GAZoвeц

    4 3 Отговор
    Ще ...ще ...ще ... . Последните 10 години толкова руски на електромобили и суперкари се нагледахме , че сега света трябваше да се е напълнил с тях , ама само картинки и толкова . Най много някой макет за изложението даа направят и това ще е . Между другото градът не се казва Челни , а Набережни Челни .
  • 72 Дедо Гошо

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ужастъ":

    Що си толко ограничен бе дедовото?! Ама мнооооого си тъпичък да му се невиди!
    Камаз са доказана марка и ги уважават по цял свят! Имай респект! Вероятно си с кредит за кола на 10-15 години и като се прибереш на село се правиш на успял в София! Такива като теб и ти сте много жалки!
  • 73 фбебе

    3 2 Отговор
    пак само картинки
  • 74 ПОЗНАВАЧ

    2 3 Отговор
    Е ай да ги светна. Кога вградят казан за самогон, че се избият за нея ;-)
  • 75 танк

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    танковете им, калашниците, рпг ... и т.н.
  • 76 авто

    0 4 Отговор
    Не разбрах кое му е ителигентното,освен че ще работи при -50градуса,но те не малко руснаци живеят при тези температури,и не може да се каже,че масово са много интелигентни от това.
  • 77 Qqq

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    Има дузина ядрени бомби и доста оръжия, които не са крадени от никой 😂😂😂
  • 78 RUDI

    0 1 Отговор
    За риба ще върши ли работа?