Last news in Fakti

17 Декември, 2020 15:44 3 904 14

Главният дизайнер на АвтоВАЗ подаде оставка

  • автоваз-
  • lada-
  • стив матин-
  • дизайнер

Стив Матин, който въведе новия фирмен стил на АвтоВАЗ в началото на десетилетието, се оттегля от поста. Причините за оставката са лични, съобщават от компанията.

Матин оглави дизайнерския отдел на АвтоВАЗ през 2011-а. Година по-късно без представен първият му ключов проект - концептът Lada Xray, с който дебютира т.нар. X-стил на марката, актуален и досега.

Последният автомобил, чиято външност е разработена под ръководството на Матин, ще стане новото поколение на Lada 4x4, но то ще се появи най-рано през 2022 г. Дизайнерът няма да прекъсне връзката си с АвтоВАЗ и ще помага на директора на компанията Ив Каракатзанис в качеството на консултант.

Главният дизайнер на АвтоВАЗ подаде оставка
Жан-Филип Салар

Матин ще бъде наследен на поста от Жан-Филип Салар, досегашен директор по дизайна на Groupe Renault в Източна Европа. Салар е известен с работата си по външността на новата Dacia Logan/Sandero и Renault Arkana.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    36 22 Отговор
    Каквоооооооо !!!
    В Автоваз е имало дизайнерски отдел!!!
    Че то за 50 години при Лада 2001,02,03,04,05,06,07,08 и 09 абсолютно нищо не промениха 🙈

    Коментиран от #3

  • 2 Анонимен

    6 0 Отговор
    Е те тама сакам да работя
  • 3 СЪВЪРШЕНСТВОТО НЯМА НУЖДА ОТ

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    ПРОМЯНА..... СЕ ЕНО ДА ПРОМЕНЯМЕ МОНА ЛИЗА НА ДАВИНЧИ КОЙТО МЕЖДУ ДРУГОТО Е ОКРАЛ ОТ КИТАЙЦИТЕ ВСИЧКИТЕ СИ ИЗОБРЕТЕНИЯ.....

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Японеца

    14 2 Отговор
    Ясно е че рено командва там!

    Коментиран от #6

  • 5 Найсетне

    8 4 Отговор
    Хайде по-сериозно! Разбира се, че имат дизайнерски отдел, независимо дали е базиран постоянно в Толиати или работи от дистанция. Категорчен съм, че този британец трябваше да бъде изгонен отдавна, а най-добре да не го бяха взимали. Как може да направиш фирмен стил от такива изгъзици - срещуположните чупките по калниците и вратите и никелираните скоби в предницата?! Идея нямам защо "Рено" го търпяха толкова време.
  • 6 Махмуд

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Японеца":

    Сичко читаво кадьр и умно е на конвейра за ракетите кьдето се кове Титан. Пластмасите да ги праят франсетата румьнетата и швабите....

    Коментиран от #7

  • 7 Като гост

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Махмуд":

    И къде го "сичко читаво кадьр и умно" по тия пияни географски ширини?
  • 8 Алфа Чакал

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "СЪВЪРШЕНСТВОТО НЯМА НУЖДА ОТ":

    И как ги е откраднал от китайците.Това да не ти е като сега,файлове,флашки ,интернет.Кога ходи Леонардо со Китай и получисостъп до тези изобретения.Да Винчи и Никола Тесла са най-великите изобретатели.От тях са крали.Сега по темата.Те найстина ли са имали дизайнер.

    Коментиран от #10

  • 9 П38

    0 1 Отговор
    Не оставка.трябва да си направи СЕПУКУ....!!
  • 10 Иди в БИБлиотеката

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Чакал":

    И се ПРОСВЕТИ чи тъй ша си останеш в стандната формация...
  • 11 987

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "СЪВЪРШЕНСТВОТО НЯМА НУЖДА ОТ":

    Как може да кажеш на Лада съвършенство ?! Това е най голямата скрап.Ти си за диагноза

    Коментиран от #12

  • 12 авто

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "987":

    Абе човек,какви са тия богохулствени думи,ами че то тук жив ще те одерат за това,Ладата особено онези от соца са най-най и здрави неразрушими,по-здрави и от Тойтота и Хонда/дано да не четат феновете им,че те са другите поклонници/ и красиви те са началото и края на автомобилостроенето ти не четеш ли коментарите!
  • 13 Иван

    0 0 Отговор
    Този ли е автор на на смотаната вдлъбната визия...?Махайте го този некадърник.ВСИЧКИ се чудят как да създатат по-добър мускулест дизайн,този тръгнал да ги прави вдлъбнати...
  • 14 Хаха

    0 0 Отговор
    Сега ще отвори частно дизайнерско студио за матрьошки, ушанки с петолъчки, ключодържатели с профила на Сталин и самовари с лика на Владимир Владимирович