Last news in Fakti

28 Януари, 2021 12:09 53 183 216

Защо са ни електромобили, като можем да караме колите си на газ

  • автомобили-
  • агу-
  • пропан-бутан-
  • българия

Пропан-бутан: Третото най-популярно автомобилно гориво в света като жизнеспособна алтернатива за България

Защо са ни електромобили, като можем да караме колите си на газ - 1

Що се отнася до газта, то известно е, че най-популярното гориво за коли с АГУ е пропан-бутанът. Разходът е малко по-висок, но цената е наполовина по-ниска спрямо тази на бензина. Изчисленията показват, че потреблението на газ е 15-20% средно, спрямо това на бензина. Основното обаче е, че употребата на пропан-бутан вместо бензин и дизел е много по-екологично решение.

Според официалната статистика пропан-бутанът е третото най-популярно автомобилно гориво в света и това съвсем не е случайно. Популярността на "синьото гориво" е резултат от съзнателните усилия на редица страни, които активно насърчават използването му във всевъзможни сфери и в частност за автомобилите, като мнението им е, че така е много по-добре за околната среда.

Докато потреблението на енергия за превозните средства в световен мащаб все още е доминирано от бензина и дизела, през последните две десетилетия пропан-бутанът се очерта като жизнеспособна алтернатива. Всъщност автомобилната газ днес е най-популярната алтернатива на бензина и дизела при леките и лекотоварни автомобили в световен мащаб. Търсенето на това гориво достигна до около 27 милиона тона през 2019 г., почти четири пъти повече от 2000 г.

Италия, Турция, Южна Корея и Полша са страните, където автомобилите движещи се на пропан-бутан са най-много

У нас тази тенденция също нараства с всяка изминала година, но все още остава много под потенциала си. Редица фактори в последно време, ни карат да се замислим дали това не е по-правилната посока за нашата държава, вместо да разчитаме само на западноевропейците, които са твърдо убедени, че електромобилите са бъдещето.

Съдейки по доходите на средностатистическите българи и съпоставяйки ги с цените на електромобилите, можем да прогнозираме, че електрификацията на автомобилния парк у нас няма да настъпи скоро. Освен това има и редица други въпроси, които все още са без отговор, що се касае за масово навлизане на електромобилите в нашата страна.

Защо са ни електромобили, като можем да караме колите си на газ

За масово използване на електромобилите е нужна инфраструктура, която у нас няма как да се изгради лесно. Предложението на политици, нямащи си представа от технологии, за монтиране на зарядни станции на всички бензиностанции е "прах в очите". Както се оказа, бензиностанциите, които са захранени с необходимата, за бърза зарядна станция електроенергия, са изключително малко, а захранването на останалите не е възможно заради особености в електропреносната мрежа.

Освен това в големите градове строителството е такова, че гаражите са значително по-малко от броя на автомобилите, а най-полезното зареждане за един електромобил е бавното, това от контакта (чрез wallbox), което на Запад основно се осъществява в гаражи и на т.нар. "платени паркинги". Представяте ли си у нас, пуснати от различни балкони и етажи кабели , които отиват до съответните електромобили за да ги зареждат?

А газстанциите в България вече не са никак малко, като освен това използването на пропан-бутан представлява сериозна възможност за намаляване на почти всички параметри при замърсяването на околната среда

Вече не са малко и предлаганите на пазара автомобили с фабрична автогазова уредба, а сервизите монтиращи такива уредби (от които има все още какво да се желае), стават все по-добри във вграждането на тази технология.

И макар преминаването масово към това гориво да е трудно, положителният ефект от него ще се усети много бързо. На първо време "на джоба" на потребителите, защото, както знаем, цената на газта е наполовина на тази на бензина и дизела. За целта обаче, трябва и държавно субсидиране, което обаче ще е в пъти по-малко от това за преминаване към електромобили.

Едно такова може да бъде сoбcтвeницитe нa aвтoмoбили, кoитo иcкaт дa ги oбoрудвaт c гaзoви урeдби, да пoлучaвaт cубcидия в рaзмeр нa 50% oт цeнaтa нa oбoрудвaнeтo и мoнтaжa, да им се намалят данъците, а предприемачите да се насърчават да инвестират в мрежи от газстанции и горивни системи на пропан бутан. Но едно е какво е добре за нашата страна, съвсем друго е какво ще разпоредят чиновниците от Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 293 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    590 67 Отговор
    И определено е доста по-екологично от електричките.

    Коментиран от #28, #45, #165

  • 2 К.К.

    386 28 Отговор
    Можем да караме и на метан.

    Коментиран от #44

  • 3 трикстер

    250 36 Отговор
    Тъпото е, че след премахването на дизелите от развитите европейски страни, тук в България цените драстично има паднаха и бензиновите коли от една и съща марка и една и съща година, скочи с пъти повече от дизеловите трошки. Но проблемът не е в горивото, а във фините прахови частици, защото никой не мие улиците и този прах се разпространява навсякъде. Ако стане така, че да ползваме пропан - бутан, сервизите за монтаж на газови бутилки и шанаджиите, които вкарват стари трошки от Италия, Германия, Швейцария и т.н. ще вдигнат цените до небесата, защото българинът нв мисли в перспектива, а мисли само как да забогатее бързо.

    Коментиран от #53

  • 4 Защо ли?

    103 433 Отговор
    Взривоопасни са и то на много повече от електричките!

    Коментиран от #24, #131, #150

  • 5 Бахур Бахуров

    187 117 Отговор
    За да има пропан бутан, трябва да се рафинира нефт, тъй че от екологична гледна точка нищо не се променя. Виж метан е друго

    Коментиран от #12, #55, #59, #109

  • 6 анонимен

    192 33 Отговор
    Хубаво, че е този пропан бутан, иначе в градовете щеше да е още по-голям ужас. Дизеловите щяха да са много по-голям процент, а състоянието им знаем какво е, особено на тези, които нямат катализатор.
  • 7 Всеки мрази красивият и умният

    70 102 Отговор
    Защото при всеки процес на горене се извършва отделяне на въглероден диоксид.Смятан за основен виновник за засилването на парниковият ефект на Планетата.

    Коментиран от #40, #120, #176

  • 8 авто

    59 133 Отговор
    По чисто откъм отровни съединение,но какво правим с въглеродния диоксид отделян при горенето и понеже разхода е по-висок логично е да е така с въглеродния диоксид, срещу който са основно насочени екостандартите,та за това западноевропейците са твърдо убедени, че електромобилите са бъдещето,не че са по-глупави от нас.

    Коментиран от #27, #106

  • 9 Марио

    215 27 Отговор
    Отличен материал, но едва ли някой от нашите чиновници ще му обърне внимание. Поздравления за автора.

    Коментиран от #141

  • 10 Behemoth

    103 21 Отговор
    Жип на газ много отваря бачкатора!
  • 11 Той

    143 7 Отговор
    Интереса е само за по-бедните потребители Затова бавно навлиза! Хората с власт си карат на бензин!!!
  • 12 Оня

    83 133 Отговор

    До коментар #5 от "Бахур Бахуров":

    Така е , ама мисирките са си мисирки. Освен това реалните емисии отделяни от колите на пропан-бутан не са никак екологични , и затова не са много колите със заводска такава. А и цената в момента е ниска , а какво ще стане ако изведнъж потреблението се вдигне в пъти .. . Метана се вдигна повече от два пъти за 10 години, същото ще се случи и с пропан-бутан-а . Ама важно е да се пишат статиики , и необразовани индивиди да викат браво

    Коментиран от #39, #94

  • 13 5555

    42 62 Отговор
    То има и животинска тяга, ама работата отива към електрическите автомобили. Все пак тласък към дигитализацията на света, дава електричеството.
  • 14 fdsfsd

    72 125 Отговор
    Къде ще ги паркирате тия котури на газ в Европа като всичките паркинги са подземни бре!?! Мислете малко с тия глави!

    Коментиран от #57

  • 15 Бомба

    70 202 Отговор
    Всичко опира пак до пари. Газта скапва двигателя, защото е суха. Като навъртиш 50хил. Км,, колата не върви нито на газ, нито на бензин. Ако българина взема 3хил.лв.заплата, никога няма да сложи газ.

    Коментиран от #35, #52, #61, #74, #93, #147

  • 16 Димов

    119 22 Отговор
    Защо ми е електромобил, като мога да карам на етанол? Прави се от царевица. Може да се произвежда и в България и да не сме васали на чужди доставчици. За производството му се хаби по-малко енергия, отколкото съдържа. Екологично чист е. Цяла Бразилия кара с етанол. В България отдавна има автомобили с флексфюел мотори, които сами си разпознават горивото в резервоара и си сменят параметрите на работа автоматично. Цената му е по-ниска и въпреки, че разходната му норма е по-висока от на бензина, в пари излиза по-евтино. Мощността е по-висока от на бензин. Екологията страда в пъти по-малко с етанолов автомобил.

    Коментиран от #168

  • 17 Turbo

    95 18 Отговор
    Фолксваген произвеждат метанови версии на всички свои модели.Перфектни и екологични.
  • 18 Димов

    52 54 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изчисленията показват, че потреблението на газ е 15-20% средно, спрямо това на бензина. -------- Аз ли не схванах изказването? Карал съм на газ и знам, че газта не гори по-малко от бенина в литри. Може да е повече, може и наравно, но не и по-малко. А в пари излиза с 40% по-евтино, ако не броим допълнителните харчове за периодична подмяна на бутилка, по-честа смяна на масло и други дребни съпътстващи неудобства на газта.

    Коментиран от #21, #137, #161, #175

  • 19 Кольо

    144 5 Отговор
    И какво като е екологично? Нещо да личи по данъците и по това ще разберете колко им пука за екология на управляващите. Дране на кожи и с допълнителни регистрации и смяна на талони .Сигурно защото са по-чисти или просто се сетиха ,че Българина много е спестил с газта . Да го пообереем още малко за разни хартийки и лепенки.

    Коментиран от #26

  • 20 О хо хо

    39 158 Отговор
    АМИ ГАЗТА ИДВА ОТ РУСИЯ, А ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО НИЕ СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАМЕ. А И Е ХИЛЯДОКРАТНО ПО- БЕЗОПАСНО!!! ГАЗОВА БУТИЛКА НЕ СЛАГАМ ДОРИ И ВКЪЩИ!!!

    Коментиран от #54, #87, #111, #114

  • 21 Някой

    56 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Разлика между потребление и разход правиш ли?

    Коментиран от #47

  • 22 Хемус

    123 14 Отговор
    АГУ-то е взривоопасно единствено,ако го е монтирал някой "разбирач" !Затова си има специализирани сервизи и паспорти!И не гърми,а изгаря!
  • 23 Ооо

    48 25 Отговор
    Всъщност каква е целта на статията ?
    Как ще направиш пропан бутан ако не правиш бензин и не преработваш нефт?
    Как България ще направи нещо като дори не произвеждаме автомобили? Как ще повлияе на пазара?
  • 24 I.D.

    103 8 Отговор

    До коментар #4 от "Защо ли?":

    Вероятността да загинеш в катастрофа е много по-голяма от колкото от взрив на газова бутилка.
  • 25 Нямааааа...

    33 78 Отговор
    Петлола си отива, а с него ш бюджета на една империйка.
    А иначе защо на газ, като може и на парни котли... а отговора: Защото електичеството е бъдещето...
  • 26 Ти ще си караш и...

    24 99 Отговор

    До коментар #19 от "Кольо":

    На газ цял живот ако искаш... но няма да можеш да влизаш в центъра на градовете, паркираш в закрити паркинги, както и да поддържаш ефтино... имаш избор ватенка...!!!

    Коментиран от #91

  • 27 К.К.

    57 5 Отговор

    До коментар #8 от "авто":

    Логично е отделената вода да е повече, а въглеродния диоксид по-малко.
  • 28 Нико

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    И как точно го определи това?

    Коментиран от #71, #105, #112, #123

  • 29 3498

    74 78 Отговор
    Защото ДВГ вече е остаряла технология за това.90% от хората които имат ЕЛ автомобили вече посочват ,че не биха се върнали на ДВГ.При ЕЛ автомобилите всичко е предимство.Няма чупене на двигатели,няма течове на антифриз ,масла ,късане на вериги и всичките им там консумативи и постоянни висенета при майстори.ЕЛ автомобилите не се повреждат на тази тематика.Качваш се и караш.Имаш една батерия която се сменя след доста години и тя е в гаранция.Това е.Най-малкото когато е студено просто палиш и започва да духа топло на момента,а не да чакаш замръзнал пред блока да загрее кошника..Само се замислете за всички подобни неща и каква крачка назад е ДВГ...

    Коментиран от #36, #97, #187

  • 30 Jack Bauer

    63 4 Отговор
    Много правилен въпрос, от мен 5* и само да добавя че в Бразилия 1/3 от колите се движат на етанол (спирт) което също е екологична алтернатива и доработката на двигателя е доста по-елементарна от тази на Газ.

    Коментиран от #32

  • 31 pbdan

    35 9 Отговор
    Свинските крачета и уши са много по-полезни(да речем) от свинското месо и сланина. Дайте сега да произвеждаме само тях.
  • 32 К.К.

    20 5 Отговор

    До коментар #30 от "Jack Bauer":

    На колонките за етанол зареждат ли бурета?
    Колата може и на бензин
  • 33 Чорко Пишков Мъдев

    15 36 Отговор
    Тъпа статия
  • 34 шофьорче

    48 35 Отговор
    Има тролеи за бабичките и феновете на тока, електромобил е пълна пародия за разни изнежени и облъчени!
  • 35 Ганьо си знае

    145 19 Отговор

    До коментар #15 от "Бомба":

    Няма такова нещо.

    Никакъв двигател не се скапва. Дори напротив.

    Преди да драскаш глупости да беше обърнал внимание че всичките таксита на газ и всички са на по 800-900 хил км без да им се е "скапал" двигателя.

    Аман от технически лаици драскащи по сайтовете

    Коментиран от #63

  • 36 pbdan

    70 8 Отговор

    До коментар #29 от "3498":

    ДВГ не могат да изчезнат, както не са изчезнали каруците. Например булдозери, пътностроителна техника, трактори, военна техника, кораби. Представи си и как петролната империя ще отговори на удара - с няколко пъти по-евтин петрол и природен газ. Пластмасите и те ще поевтинеят и ще ни затрупат окончателно. Авиацията също ще намали цената на билетите 2-3 пъти. Да, карането на елкола е голям кеф. Има ускорение като на Ферари само че за 60кевро. У нас специално няма подходяща инфраструктура за масова употреба на елколи. Имаме 700 000 панелни апартамента и още толкова тухлени, кооперации, малки къщи без гараж. Аз живея в блок със 6 входа и 124 апартамента на 7 етаж. Около блока има поне 200 коли. Представям си как ще бъдат зареждани през нощта. В нашето кварталче на площ 300х300 метра има още 5 блока с по 4-5 входа.

    Коментиран от #126

  • 37 1520

    64 26 Отговор
    защо не се строи АЕЦ белене след като ще трябва повече ток ако беше Т,ЖИВКОВ щеше да отдавна да работи и трета щеше да бъде започната
  • 38 Имаш

    22 75 Отговор
    Хе ами питайте ги таксиджиите на метан солко са доволни . Колко изкарва една такава кола .
    И не е вярно ,че с 20%-30% се вдига разхода ,а е с 40-50 %
    И накрая като теглиш калема то де оказва ,че евтиното е излязло по скъпо

    Коментиран от #58, #167

  • 39 КрокодиЛА

    38 13 Отговор

    До коментар #12 от "Оня":

    Хайде почети малко и тогава коментирай. И пак си защитавай дизеловия трошляк.Дори и нов да е ще замърсява повече.
  • 40 стоян

    68 8 Отговор

    До коментар #7 от "Всеки мрази красивият и умният":

    До 7 ком -За автомобилите горе долу се знае колко вредни газове отделят -но всички големи и умни глави нищо не казват за ВУЛКАНИТЕ и огромните горски пожари -автомобилните газове сигурно са 5% от всички отрови

    Коментиран от #113, #116

  • 41 Алекс

    41 28 Отговор
    Колата ми не е от най икономичните но в предвид че е 205 к.с. я карам на бензин,от газта пада мощността!!
    Пък и аз на година навъртам най много до 15 хил.км не съм таксиджия!!
    И най важното,спестявам си ядовете по подръжка на АГУ свързани с допълнителни разходи!!!!

    Коментиран от #189

  • 42 тони

    22 47 Отговор
    аз лично изпитвам известни резерви да возя семейството си в кола, която вози бутилка с газ под налягане
  • 43 Пежо

    35 8 Отговор
    Като много голям фен на газта,карам от 8 години дизел на газодизел-постоянно харчи около 80% дизел,смесен с 20% газ-икономия в пари,около 14%,по-висока мощност,около 10-15.Няма достатъчно бензинови предложения в лекотоварната гама,които да станат на газ.Отделно от това,там трябва висок въртящ момент,а на газ-няма,а разходът на гориво е почти 2 пъти по-висок,отколкото на дизел.В България,по ред причини се търсят коли 2-ра употреба,а там ел. колите не са изгодни.Те са измислени,да купиш ново,караш 10 години,и хвърляш.Имат бъдеще,но... на това тегло на акумулаторите им сега,трябва да се повиши капацитета на акумулаторите 2-3 пъти.И гаранцията на акумулаторите да не е 160000 км,а двойно повече поне
  • 44 ддд

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "К.К.":

    по добре да ни глобят че нямаме газово и става бързо и лесно без разходи
  • 45 Гост

    21 21 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Това е 100% вярно, но замисляли ли сте се някога, че това настъпва, защото така ще намалее зависимостта от петрола и газта и така ще бъде ударена Русия.

    Коментиран от #50

  • 46 Ехоо

    98 5 Отговор
    Тук някой плаче за въглеродния двуокис. Амо дървета, дървета и пак дървета. Вместо да изсичаме всичко, да вземем да засаждаме. По време на турското робство са изсекли почти всичко. После България беше една от най-зелените страни. Сега отново е подложена на масова сеч. Така, че не колите са виновни за CO2!

    Коментиран от #169

  • 47 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Да, но не обърнах внимание. Мерси!
  • 48 Миришенапръдня

    27 115 Отговор
    Който кара на газ е абсолютен клошар. Да си рискуваш живота на себе си и семейството за жълти стотинки... Бомба в багажника, никога!
  • 49 Пежо

    43 9 Отговор
    Не само,че няма никакъв морков,за собствениците на автомобила на газ,но... тихомълков се въведе лобистка поправка-бутилката има трайност 10 години.После хвърляш,купуваш си нова,даваш 50 лв за преглед на същата,и вадиш нов талон на колата.В него ще пише,че имаш газова уредба.Колко струва една,или повече олекотена бутилка за метан???Голяма част от икономията ще се изпари от джоба ти,и ще мине в друг...

    Коментиран от #77

  • 50 АНОНИМЕН

    31 10 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Изцяло си се объркал, колега! Статията специфично е за пропан-бутан, който е продукт получаван при преработването на нефт! Същото е писал и №5, ама кой да чете статията, че и коментарите?! Така, че дали ще е природен газ по тръбата през морето, Украйна или пропан-бутан от НЕФТОХИМА е все тая! И не виждам как и с какво точно ще бъде удряна Русия!
  • 51 Мишока

    37 28 Отговор
    Аз ще ви кажа сега. Имал съм много коли на газ. Наистина е много по-евтино отколкото на бензин, НО до сега 80% от проблемите, които съм имал по колите са били заради газта. Свещи сменяш скъпи на 20к км, запалителни бобини по-често горят, дебитомера се преебава, непрекъснати проблеми с тока към копчето за газта, настройки на газта, газанализатори. На всичкото отгоре всяка кола на газ до сега ми е харчила масло.Иначе ако човек кара много е доста добре и има икономия

    Коментиран от #56, #60, #78

  • 52 Дидо

    61 16 Отговор

    До коментар #15 от "Бомба":

    Смешко, дотук 140 000 км на газ. Цена на висок клас ГИ с OBD връзка в лицензиран сервиз - 1500 лева. Спестени спрямо дизелов автомобил от гориво - 3500 лева. Спестени спрямо дизелов автомобил от консумативи - около 1400 лева. Ремонти по двигателя за този период - нула.

    Коментиран от #79

  • 53 Васко

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "трикстер":

    Все още никой не е "премахвал" дизелите, а по-ниските цени идват от състоянието на вноса - нафтови комбита на много километри, с дракащи мотори и демпферни маховици. Намери евтина Тойота Лед Круизър 4.2 дизел евтино и я взимам веднага. За сравнение бензиновите мотори на същия модел са по-евтини.
  • 54 Гост

    37 8 Отговор

    До коментар #20 от "О хо хо":

    Пропан-бутана не идва от Русия. За разлика от дизела и бензина при които Лукойл държи 80+ процента от пазара. Преди половин година пернишки голф ме удари отзад толкова силно че колата ми се завъртя на 180 градуса а голфа беше тоталка + пострадали настанени в Пирогов. Бутилката на АГУ-то беше под багажника на колата - на мястото на резервната гума. Колата след удара продължи да си работи на газ без проблеми, течове, миризми и прочее.
  • 55 1234

    49 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бахур Бахуров":

    Никой не рафинира нефт за да добие Пропан-Бутан. Докато рафинират нефт за бензин/дизел като страничен продукт се отделят газове като пропан и бутан
  • 56 фффф

    28 4 Отговор

    До коментар #51 от "Мишока":

    Какви са тия газови с плочка дето ги коментираш. Какво общо има дебитомера с истински ГИ да питам?

    Коментиран от #80

  • 57 Перун

    40 8 Отговор

    До коментар #14 от "fdsfsd":

    Смешко, забрана за паркиране на автомобили с АГУ в подземни паркинги в Германия няма от началото на 80-те години на миналия век.

    Коментиран от #76

  • 58 фффф

    28 5 Отговор

    До коментар #38 от "Имаш":

    София - Търново този уикенд ми излезе 17 лева. Чистито!

    Коментиран от #82

  • 59 Геро

    42 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бахур Бахуров":

    От метан се прави и пропан бутан. Има такива инсталации !!
    А пропан бутанът е отпадъчен продукт.
    Т.е. като правиш полиетилен - (пластмаси), горива или други продукти .. остатъчен продукт е пропан-бутанът.

    Като не разбирате .. не пишете глупости. !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Читател

    53 11 Отговор

    До коментар #15 от "Бомба":

    Вярно. Бомба е. Ама не газова, а вакуумна. И не в автомобилите на газ. А м/у ушите ти :)
    Казвам ти го с 310 000 км. на газ зад гърба си. И заплатата ми е над 3000 лв. Най-големият ми пробег е с Опел Астра Г. 150 000 км. и като си купих следващата кола, тази я оставих на баща ми - той направи 20 000 и продължава да я кара. Ти да не си МАК? Имаше един "специалист" тук преди... с ГОЛФ 3 ТДИ - най-великата кола за него.

    Коментиран от #83

  • 62 Торашко

    33 5 Отговор
    От 7 коли , които съм имал само 1 беше на нафта. Последната е на метан -Октавия Gtec. Взех я нова, не че ми се даваха 35 палки, но след 2010 г. почти няма бензинови коли, които да стават за газ. Това директно впръскване при бензина хич не става за газифициране.

    Коментиран от #84

  • 63 шофьорче

    17 27 Отговор

    До коментар #35 от "Ганьо си знае":

    Как да не се е скапал на 800 или 900 хил бе? Напълно издишали са всички таксита, освен това са правени на тия километри по няколко основни ремонта, аз съм бил шофьор на такси. А тока е в пъти по зле и от газта, от трън та на глог минават глупаците, като си тъп, тва е.
  • 64 Анонимен

    35 1 Отговор
    В статията се прави според мен неправилно сравнение на цената пропан-бутан и бензин/дизел . Действително е по евтин , но в цената на бензина и дизела половината е акциз . Това означава че себестойността им като продукти е съизмерима . Мисля че е ясно че при масово преминаване към пропан-бутсн държавата бързо ще навакса с акциз и там .
  • 65 Истината е

    13 46 Отговор
    Един дизел със система ADBLUE е много по- чист от един оглозган таралясник с незнайно къде монтирана и незнайно къде произведена
    “Мобилна инсталация за пърлене на прасета”.
    Не го казвам с лошо чувство, просто истината е такава.

    Коментиран от #67

  • 66 Bace

    24 7 Отговор
    Какво е общото между кола на газт и ел. колите - и двете минават по 350-400 км и после трее зареждане

    Коментиран от #68

  • 67 БОби

    34 2 Отговор

    До коментар #65 от "Истината е":

    и за тва убавци като тебе дет кара дизелак на 400+ к км, нищо че на екрана четеш 175к като светне ад блу-то го премахва както с ДПФ, тъй че не се напиняй. Освен това на кола след 2007 няма как чичо кольо в гаража да ти сложи газ оти трее и от компютри да разбира.
  • 68 Пежо

    33 3 Отговор

    До коментар #66 от "Bace":

    Отдавна,поради известни съображения,бях сложил в огромния багажник 90 литрова бутилка,а на дълго ми харчеше 7/100.Та колко можех да мина на газ?Но сега,ако караш у нас,е безсмислено-има газ на почти всяка бензиностанция.А и колко километра можеш да минеш с електричка,при минус 20 градуса?

    Коментиран от #69

  • 69 Bace

    18 4 Отговор

    До коментар #68 от "Пежо":

    И аз съм на газ , но бутилката ми е 40 литра и ми харчи 10 , та затова го казвам, кефи ме да си карам на газ но много ме дразни че нон стоп трее зареждам и по бензиностанциите има само по две колонки газ и винаги има опашки

    Коментиран от #110

  • 70 666666

    27 2 Отговор
    Защото тогава трябва да ги приравнят към Евро 5 и 6 и да смъкнат данъците на много стари автомобили.А ,това не се харесва на Тиквун.
  • 71 Бай Хоенгии

    26 3 Отговор

    До коментар #28 от "Нико":

    Имаш комп, имаш нет - има много информация, много факти, които ако ги навържеш ще ти стане ясно. EV-тата са страхотни, но няма да има за всички - и по джоб, и по наличност на суровини. Комбинация от чисти горива и газ, катализатори, филтри, adblue и електрички е бъдещето. Без Бай Ганьовците със запушените дюзи, хлабавото турбо, махнатия егр и дпф, дето като даде газ и става Гуанджоу в София.
  • 72 Го Го

    25 5 Отговор
    За да имаш електричка трябва да имаш къща и Ел таблото ти да е презапасено с киловати. Даже както е коментирано в статията всеки да има гараж, този гараж трябва да се оборудва с допълнително захранване, не става да си пуснеш кабел от къщи, понеже Ел инсталацията на блока няма да издържи такова претоварване.
  • 73 Иванов

    30 4 Отговор
    Нямам претенции да разбирам от ДВГ /вероятно съм единствен/, но при мен практиката сочи следното:Опел Астра 1600 куб. см.- разход 6 лв./100 км. Нисан Терано 2400 куб. см.- 10 лв./100км. VW-кади 2000куб.см.- 8лв./100км. Това при положение ,че настъпвам яко. /то и затова фишовете са бол при мен./ Всички са на метан.Никога не съм имал проблеми с двигател.
  • 74 Колко хиляди

    37 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бомба":

    Ела да ти покажа кола на 380 000, 280 000 на газ (първите 100 000 само на бензин, защото беше гаранционна). За 10 години двигателя не е мръднал и не са му правени каквито и да е ремонти

    Коментиран от #85

  • 75 Разбрал

    9 20 Отговор
    Има един немалък проблем с масовата газификация - пропан бутанът се получава при рафинирането на нефт, тоест без бензинови и дизелови автомобили няма да има и "газ". Получава се от изкопаемо гориво, отделя въглероден двуокис при изгаряне е представлява отпадъчен продукт от мръсно производство. Какво екологично има в тази смрад, освен йовтинкъта цинъ?
  • 76 fwefeef

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "Перун":

    Ти да не си спал на течение бе хахахаха!!!
  • 77 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Пежо":

    Брата смени неговата срещу 350 лева.
  • 78 Гост

    2 24 Отговор

    До коментар #51 от "Мишока":

    Аз и гарнитура на главата смених заради газта. Прекъсна между цилиндъра и водната риза.
  • 79 Гост

    10 30 Отговор

    До коментар #52 от "Дидо":

    А багажа в краката ти ли стои? С тия бутилки нямате багажници вече. А като сложите една 30 литра на резервната гума и зареждате по-често от миксерите. За да спестиш 3500 лева от газ си карал към 100 000 км. не ми казвай, че поне едни свещи не си сменил 5 пъти.

    Коментиран от #101

  • 80 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #56 от "фффф":

    Има много общо, ама трябва да ти се обяснява. По-добре чети форумите за коли.
  • 81 Gkbb

    9 25 Отговор
    Кола след 2012 на газ е безсмислица.
  • 82 Гост

    4 9 Отговор

    До коментар #58 от "фффф":

    На мен с Пасата на нафта ми излезе 18.

    Коментиран от #88, #90

  • 83 Гост

    9 21 Отговор

    До коментар #61 от "Читател":

    Говориш глупости. Не си виждал как гърми газова бутилка. Не говори неподготвен.

    Коментиран от #89

  • 84 Гост

    10 10 Отговор

    До коментар #62 от "Торашко":

    То няма и смисъл. Съвременен бензин с директно впръскване на бензин гори колкото и дизел. И да му сложиш газ няма кога и как да и избиеш парите. Трябва да правиш по 50 000 на година.
  • 85 Гост

    13 7 Отговор

    До коментар #74 от "Колко хиляди":

    Да да повярвах ти. В другата статия всички казвате, колко се чупели днешните коли, ама в тази коментирате колко здрави ви били колите. Хайде не на нас тия.
  • 86 Химия

    8 2 Отговор
    Пълното горене на пропана : C3H8 + 5 O2 → 3 CO2 + 4 H2O + Heat,"отпадните' продукти не са страшни.Има още един продукт-Етил Меркаптан, в пропан-бутана (специфичнип мирис). неговото горене отделщ серен двуокис : Еthyl Mercaptan is the odourant added to LPG, for safety.When Ethyl Mercaptan burns in air, the products are CO2, H20 and SO2.
  • 87 Дядо

    20 0 Отговор

    До коментар #20 от "О хо хо":

    Абе дяца толкова ли са екологични пущините .Като изчезнат ДВГ къде шъ дяваме батериите и т.н и т.н.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Читател

    18 5 Отговор

    До коментар #83 от "Гост":

    Да, не съм виждал. Виждал съм горящи дизелови коли.

    Коментиран от #92

  • 90 Читател

    16 4 Отговор

    До коментар #82 от "Гост":

    С гориво от трактористи ли? По левче/литър... Може. А за канцерогените след теб, нещо да кажеш? Или ги деца нямаш и не мислиш в тази посока.
  • 91 Кольо

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ти ще си караш и...":

    Я , още един милионер бачкатор . Пункт за ГТП ли имаш или нещо бензиностанцийка между селата ? Вас милионерите баровци ,кво те брига ако на другия му намалят данъка щото пази природата , а ? Нещо парите ли ти бърка ? Кофти човек си ,завистлив.
  • 92 перничанин

    25 2 Отговор

    До коментар #89 от "Читател":

    Да не забравяме изгорелите ДИЗЕЛОВИ камиони и автобуси. Само на Тракия мога да посоча 5-6места на горели дизели (обгорялото стои)
  • 93 перничанин

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бомба":

    Мога да ти обясня научно колко не си прав, но при теб няма смисъл. Тия като теб ги питам, с какво е по-добре да си измиеш нацапаните с моторно масло ръце, с бензин или газ?
  • 94 Тоя

    28 3 Отговор

    До коментар #12 от "Оня":

    Точно така, карай си на нафта, наричай я дизел, да ми е евтинко на мен да карам на газ.
    Нека ми е зле с 6-7 лева на 100 км.
  • 95 8888

    31 4 Отговор
    Карал съм коли на газ от 1986 г.до сега един автомобил ако измине на бензин 500000 км. НА ГАЗ ЩЕ ИЗМИНЕ 1000000 КМ. Износването на двигателя е 50 / пъти по малко

    Коментиран от #121

  • 96 Дилема

    3 11 Отговор
    Кога въздуха ще е по-чист в града, когато се дивжат ел. коли или такива на газ?

    Коментиран от #107

  • 97 Дъстър

    26 3 Отговор

    До коментар #29 от "3498":

    Така. Знаеш ли кви пари е въшката Рено Зое? 62 хил. лв. А знаеш ли колко от тази сума е батерия? Почти 20 хил. лв. И е консуматив!!! Да, като батерия за телефон. Интересно дали при правилна поддръжка и експоатация, автомобил с ДВГ ще даде толкова фира в разходи? Да кажем за 10 год. ПП Съмнява ме, че батериите на електричките ще дотикат цикли на зареждане дори до 5-тата година средно!!!

    Коментиран от #102

  • 98 дявола

    9 36 Отговор
    Да караш със газ е все едно да си сложиш снаряд във колата и да се молиш да не гръмне.Всеки гледа да му е евтино но колко е опасно никой не се замисля.От дизеловия двигател няма по-добър
  • 99 Математик

    29 2 Отговор
    На 800 000 км дори и да се скапе от газта, я сметни колко левчета са спестени за тези километри и дали си струва. По 5 лева ги сложи на 100 км икономия и сметката е 40 000 лв. Стигат за десетина нови двигателя, т.е. на всеки 80-100 хиляди километра да го сменяш с нов.
    При мен за 240 х км навъртяни на газ (монтирана ГУ на направени вече 180 х по километраж ) няма признак за амортизация на двигателя. За тези 240 хиляди километра на газ съм спестил пари, равни на 2 пъти на стойността на колата за колкото съм я взел н-та употреба.
    Така че откъм икономия няма какво да се спори.
    А ако някой го е срам, че ще го мислят за беден, че кара на газ или просто не са му проблем парите, разбира се че може да кара каквото си иска, но откъм икономия нищо не може да ние газта.
  • 100 Варненец

    14 14 Отговор
    Стига сте мислили.Евреите казаха-ток...

    Коментиран от #135

  • 101 перничанин

    23 0 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    На Тойотата ми бутилката (на резервната гума) събира 36 литра. Минавам максимум 450-470км, зависи . Имам си и бензин с който мога да мина още около 500км (ако го напълня). Свещи сменям на 100 000 , пробвай с иридиеви на Дензо, по-скъпи са , но колата си я карах с такива още докато беше в гаранция и само на бензин. Имам си и резервна гума "патерица" в брезентова торба не заема много място и е чисто, а както знаеш много нови коли въобще нямат резервни гуми. На месец навъртам по около 2600-2700 км, но съм имал месеци с над 3200 км, познай за колко време ми се плати ГИ, аз ще ти кажа, за три смени на масло и то грубо, ако съм точен със сигурност е за по-малко.
  • 102 Turbo

    18 3 Отговор

    До коментар #97 от "Дъстър":

    Батерията на смартфона ми издържа около 3 години при условие,че си използвам денем смартфона,а през нощта го зареждам.Това са около 1000 цикъла живот.Електричките с пробег от 400 км с едно зареждане и около 1000 цикъла живот на батерията,след 3 до 5 години си навъртял 400 хиляди километра и си с 20 хиляди лева вътре за нови батерии.
  • 103 Пловдив

    25 1 Отговор
    Еничарите, наречени кой знае защо "управници", правят всичко възможно да разколебаят хората да карат коли с АГУ. Безумието да задължат хората да сменят газовата бутилка на автомобила на всеки 10 години е клинична история, с логичен завършек в Карлуково или Суходол!

    Коментиран от #104

  • 104 Пещера

    15 2 Отговор

    До коментар #103 от "Пловдив":

    От 7 години ми е монтирана газовата уредба и не знаех че има закон да се сменя на десетата, но и без това мисля след година-две да я сменя с нова, за безопасност. Не е кой знае колко скъпа, а си е една бомба, с 40 литра газ, ако не е в изправност.
  • 105 Не разбирам

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Нико":

    много от химия. Но - за производството на електроенергия голям дял имат топлоцентралите - гориво - въглища или дизел. Докато се премине на възстановяеми източници, ще мине доста време. Атжмвите централи са добра алтернатива - но атработеното гориво трябва да се съхранява правилно - и пак стигаме до екологията. Пропан-бутанът е отпадъчен продукт при нефтопреработването и при изгаряне отделя въглероден двуокис и вода. Тое от тях замърсява околната среда?

    Коментиран от #192

  • 106 Мото

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "авто":

    Ти като дишаш също отделяш въглероден диоксид.
    Как мислиш да се справиш с този проблем, защото засяга глобалното затопляне все пак.
    И както пише в коментар 40, естествените източници на СО² отделят в пъти повече от този от колите и те не променят сметката.
    Ако имаше еколози, нямаше просто да налагат измислени еко норми и парите които събират от производителите на коли щяха да отиват за залесяване на изсечените гори, това е основната човешка дейност която реално влияе на околната среда.
  • 107 Лесен въпрос

    18 1 Отговор

    До коментар #96 от "Дилема":

    И в двата случая в града въздуха ще е идеален, само дето там където се произвеждат батериите и преработват след това, не бих ти завидял ако живееш там.
  • 108 Газта

    9 10 Отговор
    В София имаше 2 газостанции сега колко са ? Еволюция ще минем и на ток няма страшно не боли .
  • 109 ми то нефт

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бахур Бахуров":

    си требе и за пластмаси и за какво ли не. Ами битума - за асфалто?
    Защо всички се пънат а никой не каже след време от какво ще правим пътищата?
  • 110 Мите

    14 0 Отговор

    До коментар #69 от "Bace":

    Ами като те дразни толкова, карай си на бензин, кво се оплакваш. А за 5 минути които ще чакаш ред на колонката се спестяват 20 лева. За мен си струва.
    Моята събира около 45 литра и обикновено минавам над 500 км като я напълня.
  • 111 гуфи

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "О хо хо":

    вече 365000 км карам на пропан бутан и колата няма никакви проблеми с двигателя.С канадска газова инсталация съм и "бръмча" ежедневно, защото такава ми е работата.Има колосална разлика между газ от ЛУКОИЛ България и ЛУКОИЛ в съседните държави. За Австрия и унгария да не говорим.Трябва да се сменят по-често филтрите за гориво, защото се задръстват ог графита я гата ,подобряващ мазането.Нали газът е "сух"
  • 112 Задавате ли си въпроса...?!

    21 2 Отговор

    До коментар #28 от "Нико":

    1.Какво правим със стотиците тонове отпадъчен неекологичен продукт- амортизирани акумулаторни батерии на електромобилите,които все пак не са вечни...!
    2.Производството на акумулаторни батерии в световен мащаб е едно от най-неекологичните...!А трябва да се произвеждат в огромни количества...!

    Коментиран от #124

  • 113 Всеки мрази красивият и умният

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян":

    Ти правиш това което зависи от теб.
  • 114 гуфи

    9 5 Отговор

    До коментар #20 от "О хо хо":

    ами електричеството го правим с руски реактори. Какъв Ужас! А когато се запали бнатерията под задника ти в електрокара, ще разбереш за какво иде реч.

    Коментиран от #125

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 минувач

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян":

    Ами самолетите? За един полет 4тона керосин и нямат катализатор.

    Коментиран от #216

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Непростак

    24 2 Отговор
    Ей, писачи като незнаете за пропан-бутана не пишете драсканици.
    1-во. "Сухо гориво била газта". Никое гориво не маже двигателя, а маслото охлажда и маже. Поради по-малкото натоварване на частите на двигателя (липсва детонация), на газ двигателите имат почти 2 пъти по-голям пробег спрамо другите;
    2-ро. Дизелът е много по-гплям замърсител от бензина, а газта е по-добра по екология, поради характера на горене;
    3-то. Изправната газова уредба и автомобил е почти равностойна по опасност с бензина и дизела.

    Коментиран от #119, #128, #171

  • 119 Забрави нещо...

    9 15 Отговор

    До коментар #118 от "Непростак":

    На газ-клапаните прегарят ...!Ама нейсе...-това не устройва тезата ти...😁😁😁!
  • 120 от опит

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Всеки мрази красивият и умният":

    А при горенето на водород или метан отделя ли се? Карах една на метан стана време за преглед, отивам оня пич мушна сондата в ауспуха и взе да се суети около машината помисли че е счупена нищо не отчита, пита ме на какво съм, аз на метан ..вика ми да съм минел на бензин защото не можело нищо да не отчете !?! Да ама бензиновата ми помпа беше изгоряла и той вкара неговата кола и от нея взе данните..прави си извода за качество на прегледи и парадокса трябвало да отчете замърсяване. Но не бях доволен от метана колата куча куча като умрял кон тежки бутилки няма багажник тук таме станций за зареждане и една мисъл никога не ме напускаше че имах 200 атмосвери налягане зад мен..продадох метана и минах на бензин.

    Коментиран от #130

  • 121 Глупак

    11 1 Отговор

    До коментар #95 от "8888":

    Виж такситата има на по 700-800 хиляди без ремонт

    Коментиран от #170

  • 122 Annika?!

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Annika":

    ...,а ти на ,,газ" ли си...
  • 123 VOLTRON

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нико":

    По метода "наплюнчен пръст на течение"
  • 124 ФАКТИ

    6 11 Отговор

    До коментар #112 от "Задавате ли си въпроса...?!":

    ПЪРВО: В Дунавската равнина има изграден завод за рециклиране на батерии на компания в сферата на соларните паркове, в който завод се карат батерии по Дунава от Западна Европа, читавите от които се ползват за стационарно съхранение на ток. Понеже след 10-годишна употреба в кола, батерията има още толкова години живот. ВТОРО: 4680 клетките на Тесла са с основно никелов електрод, все едно алпаката в кухнята. Свърши тая партенка с "неекологичните бактерии" ;)))

    Коментиран от #193, #211

  • 125 TSLA

    7 1 Отговор

    До коментар #114 от "гуфи":

    А сега се наведи под колата и огледай пластмасовия си резервоар. А сега се прекръсти се и спри да пишеш глупости, че с тря ралти шега не бива!
  • 126 БГ зарядни мрежи

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "pbdan":

    Това което описваш е неприятно - тъпченето на хора като сардели по кварталите. Но все пак у нас работят редица фирми, изграждащи не просто зарядни, ами собствени мрежи от зарядни станции като например: Ecars,
    Eldrive ,
    #VsichkoTok ,
    Finess Charging ,
    EVpoint ,
    Voltspot ,
    КолкоТок ,
    Bulcharge ,
    Fullcharger Bulgaria ,
    И други като ABB и Ampeco
  • 127 Бай Шиле

    6 3 Отговор
    Умници,баналния спор газ/бензин ще бъде разрешен без вас.Журналистът прекрасно го е казал в последното изречение.Поздрави за статията.
  • 128 Непростак

    6 0 Отговор

    До коментар #118 от "Непростак":

    Клапаните не горят от газта. Където не лягат добре и прегарят. Вярно е че на метановите двигатели клапаните са от специални сплави и буталата също.
  • 129 Мъскгейт

    7 12 Отговор
    Аз съм противник,на електомобилите,тъй като за мен автомобила не е просто средство за придвижване,а и средство за удоволствие.Определено обаче предпочитам електромобил,отколкото бомба в багажника.И всички тия “еколози” дето карат на газ,еми не карате щото е еко,карате,щото е евтино.
  • 130 Газка

    4 14 Отговор

    До коментар #120 от "от опит":

    Правилно си направил.Никой не иска бомба в колата си,пък,ако ще и без пари да е газта.
  • 131 Ток и Жица

    12 9 Отговор

    До коментар #4 от "Защо ли?":

    Никога не си имал кола на газ ! Иначе щеше да си наясно , че една кола с изправна газова уредба е по-безопасна от кола на бензин !

    Коментиран от #132, #136

  • 132 Кондьо

    8 13 Отговор

    До коментар #131 от "Ток и Жица":

    Една кола на газ е по-ОПАСНА и по-склонна към неизправности на двгателя!
  • 133 Серсем

    11 2 Отговор
    Ейй, преди малко повече от 100 години когато са навлизали автомобилите сигурно пак е имало подобни спорове. Автомобила или коня е по-добър? А кое е по-добро , коня или магарето? Автомобила иска бензин, а няма изградени места за купуване и наливане на бензин докато коня може и край пътя да пасе. Магарето пък е по-непридирчиво и т.н и т.н... Е, сега след повече от 100 години можем да кажем, че все още има и коне и магарета, но автомобилите определено станаха повече. Ами след някоя и друга година ще се построят зарядни станции за ел.автомобили. Бензиностанциите постепенно ще затварят поради намаляваща клиентела, така както са затворили крайпътните заведения където са сменявали и хранели конете.

    Коментиран от #159

  • 134 Знайко

    9 16 Отговор
    Газаджиите пропуснали сте да си изпиете хапчетата. Няма начин! 15 годишна биричка с над 300 000 км. пробег и АГУ n-та употреба. Монтирана и настроена от бай Пешо в кварталния сервиз. Бай Пешо, който за последно е отварял учебник преди 25 години докато е бил ученик в техникума и се е учил как да регулира карбуратори. Та няма начин такава газифицирана бричка, да е по-екологична от чисто нов бензинов автомобил. Конструиран и настройван в "космическа" заводска лаборатория, преминал милиони километри заводски тестове. И произведен в завод, където е по-чист отколкото в близката градската болница в България с падащата мазилка от стени и тавани, неработещо парно и изгнилите дървени прозорци.

    Коментиран от #190

  • 135 Серсем

    5 1 Отговор

    До коментар #100 от "Варненец":

    Този е прав! И Ленин казал - Без електричество нема комунизъм! :))
  • 136 Знайко

    12 14 Отговор

    До коментар #131 от "Ток и Жица":

    Преди 20-25 години имах Жигула с АГУ. Бях я монтирал с един майстор съсед пред блока. Карах я 5 години и бях много доволен. Цената на газта беше наполовина на цената на бензина. После си купих бензинов Фолкваген инжекцион. Монтирах му много скъпа за онези времена АГУ. Измислих, че ще се изплати за 2 години. Обаче след половин година на газостанцията много вдигнаха цената на газта. И стана 75% от цената на бензина. Оказа се, че ще се изплати след 4-ри години. И тогава зимата ми се случи втовия гърмеж на АГУ и се наложи да се прибирам с пътна помощ. И да дам много пари за ремонт. Точно толкова, колкото бях дал за АГУ. Т.е. оказа се, че АГУ ще ми се изплати след 8 години. Тогава разбрах колко съм се прецакал. Реших да махна АГУ, и съм се зарекъл, че ако някога ще карам кола с АГУ. То ще е само, ако е излязла от завода с такава уредба.
  • 137 Огнянов

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Абе "Димов" с тази "честа смяна на маслото" се изложи ...
    Тъкмо обратното... карането та газ удължава срока за смяна на маслото и запазва качествата му почти два пъти повече ...Питай мен ,че карам от много години ...
    Същото ще кажа и на коментиращата "Бомба" под №15 ,че двигателят се скапва на 50 000 при работа с газ ...да си гледа работата ... Газта щади мотора ,не само ,че е с по-висок октан,но и не размива маслото по стените на цилиндрите и не разрежда маслото в картера ...Даже свещите ми на 100 000 са като нови -без грам нагар по тях .

    Коментиран от #179, #180

  • 138 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Чиновниците , независимо от къде, винаги лобират за този, който им дава добри заплати, бонуси и комисионни !! В момента се агитира, лобира и прави огромна реклама на електроавтомобилите. Явно на някого му текат лигите да захапе големите пари !!!
    И светът така е устроен, че този който не създава материални блага винаги се разпорежда със здравето и труда на обикновения човек.
    Н.Вапцаров : "Ех лошо, лошо светът е устроен !"
  • 139 Мамата

    8 0 Отговор
    ВСИЧКО ОПИРА ДО ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЗЕМЯТА-ТРЯБВА Д СПРЕ ТОТАЛНО

    Коментиран от #157

  • 140 Мамата

    9 1 Отговор
    НЯМА ГАЗ,НЯМА ПЕТРОЛ-ПАЗЕТЕ ЗЕМЯТА,ТРЯБВА ДА НЕ Я КОПАЕЕМ ВЕЧЕ ЗА НИЩО
  • 141 Б. М.

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Марио":

    И какво му е отличното? Освен алабалистики, този "мат'риал", не изяснява основен въпрос, а той е ОТ КЪДЕ СЕ ДОБИВА ПРОПАН - БУТАНЪТ?!?!?! А, той(пропан - бутанът) е ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ ПРИ КРЕКИНГ ПРОЦЕС! Което ще рече, че ако спрем колите на бензин и дизел, НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДЕ ПРОПАН - БУТАН!!!
  • 142 Щерю

    9 4 Отговор
    До 10 години електро ще да по евтини от ДВГ и са три пъти по лесни за подръжка.До тогава ще са и бързо зарядни и с дълъг пробег .Още сега се правят успешни опити и с комбинирано фотоволтаични зареждане .....ДВГ е минало като парния двигател.Нали никой не смята че всички най големи производители са в грешка и работят в тази насока.
  • 143 АГУ!!! Фандъкова вдигна данаци те, на

    11 1 Отговор
    Старите автомобили, Болшенството карани с ГАЗ, които най малко замърсяват околната среда!! На следващите Предсрочни избори, който Обещае, че ще премахне рекета на Фандъкова, спрямо собстветиците на коли с Газови уредби,, той ЩЕЕ новия кметъна София!!!
  • 144 Доста глупава статия

    8 0 Отговор
    Пропан-бутанът много отдавна е масово гориво у нас иначе нямаше да има колонки за зареждане на всяка бензиностанция. За какви чиновници от Брюксел говорим?!
  • 145 Милен

    9 4 Отговор
    Какви са тези 15-20% по-висока консумация на газ? Това се случва само при пишман майсторите, компромисните уредби или ако сам поискаш колата ти да върви повече.
    Карам на газ по вече от 20 години. Разликата в разхода на двете горива е неразличими.
    Ако някой ви каже, че ще харчите 20% повече, бягайте оттам!
  • 146 дърт шофьор

    12 1 Отговор
    И статията, и коментарите са супер. Само една забележка имам. Газта вече не е наполовина на цената на бензина. У нас ценообразуването не се влияе от разходи на производител и търговец, а "на око". Търси ли се една стока цената й расте. Не е капитализъм, а спекула.
  • 147 ттт

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бомба":

    Бомба в твоето д.пе.
  • 148 ГоЩо

    10 2 Отговор
    Аз разбирам да наречем екологичен вариант на коли с заводска газ или метан,но с двигателчета 1,2-1,4 до 1,6. Не вървят,но са екологични! Ама купил джигита дръгел на 20-25г с голям двигател,турил газУвУтУ,че много бие в джЕба и седне да обяснява как било екологично! Като си еко настроен,купи си 1,0 двигател.
  • 149 Ю.кортес

    10 1 Отговор
    С газта яко лъжат при зареждането.
  • 150 Батеринсон Лион

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Защо ли?":

    Виждал ли си как гори електричка? В Германия пожарникарите като пристигнат по сигнал за запалена ел. автомобил (vw-id) само седят и гледат, дори не си правят труда да изтеглят маркучите да гасят, за справка паркинг пред Лидъл в тюрингия недалеч от Йена.
  • 151 4577

    5 5 Отговор
    По платена статия не скоро не бях чел.Нали ако увеличи автопарка с още 15%,тези газостанции ще направят цената на газта по висока и от бензина инафтата.Каква е сметката на човек след това?

    Коментиран от #158

  • 152 За разхода

    7 0 Отговор
    Карам 2000 куб.см., 136 к.с. с АГУ - "Landi Renzo". Разход извън града 7.8 - 8.3 литра газ. Разход в града - 9.4 - 10.2 литра газ. Среден разход 8.5 - 8.7 литра. Средния разход на бензин на 100 км. е 8.7. - 9.0 литра. За 1 година спестявам пари за комплект нови гуми, най малко.
  • 153 Сатаната

    6 0 Отговор
    Карам на газ, дакък МПС , 2020 Г. 292 лв.? Екология ли,прах в очите ли?
  • 154 дедо ви

    7 3 Отговор
    за да се рециклира акумулатора на ел. автомобил се отделят вредни емисий в атмосферата колкото отделя един дизелов двигател за 200 000 км. ......така, че от пусто в празно - идеята че рециклирането ще се прави в страни от третия свят каквато е и България .... вече горим отпадъка на половин европа. Газта е най мъдрото решение .... в русия от години имат държавни дотации на авт. на газ ... нисък данък и т.н. Да не говорим, че дизела в бг е разреден с корабно гориво освен че двигателя си отива трови в пъти повече от нормалния дизел в европа.
  • 155 Пежо

    5 0 Отговор
    Немски журналисти тестват електричка.На зарядната станция платили повече пари,отколкото,ако колата беше бензинова.Засега е по-евтин тока,ако си зареждаш в гаража...А ако има 6 колонки за зареждане,а 20 коли чакат,кога ще стигнеш?
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Фермер

    1 3 Отговор

    До коментар #139 от "Мамата":

    а картофи моеме ли да сееме? и вода да вадиме? Че нали 'дан експлоатираме земята.
  • 158 Шоп от СО

    4 4 Отговор

    До коментар #151 от "4577":

    Затва си карам на дизел и ме боли фара за прахта и смрадта. У наше село зиме като запалят печките и парен локомитв да минава никой нема да усети
  • 159 Шоп от СО

    1 2 Отговор

    До коментар #133 от "Серсем":

    Ако ти дам един автомобил от преди 100 години ще ти се прииска кон с каруца да имаш.

    Коментиран от #196

  • 160 Токо

    13 2 Отговор
    Производството на един електро автомобил в в пъти по лесно и евтино от производството на автомобил със ДВГ! Единственото скъпо нещо в електро автомобила е акумулатора който задвижва 2 или 4 електромотора които пък са на практика елементарни за производство и не струват нищо. Това е водещото за да се лансират електро автомобилите . Автомобил на природен или втечнен газ е по екологичен от електро автомобил . Добиването на кобалт , никел, и литий ....за изработката на 1 кг литиеви батерии са нужди 1.6 литра петрол, и се отделят 12.5 кг СО2. Да не говорим , че литият е силно реактивен и лесно се самозапалва .... Но когато някой е не информиран е много лесно да му изплакнат очите със разни зелени теории

    Коментиран от #164

  • 161 Йо Несбьо

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Газ течна фаза - разходът е както на бензин, а самата бутилка й се прави ревизия един път при удължаване на срока на годност за още 5 години. Това е в Чехия,където нормалната бутилка за газ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се хвърля след 10 години. Течната фаза обаче позволява да я ползваш още 5 години. Като сметнем - газовата уредба е около 3 хил лева, за ревизия ще платиш още към 50 лв,за дописване в големия талон още 50 лв... Сядаш и караш и ако няма други проблеми по колата, спокойно ще те изкара и 500 000 км за тези 15 години.

    Коментиран от #182

  • 162 mutrafon

    2 8 Отговор
    Едно C350 дизеляк 2015та от Германия на 150к км и надолу. 200+ коня за 10к евра и ще видим кога ще съм на газ.

    Коментиран от #163

  • 163 Хи их хи

    7 1 Отговор

    До коментар #162 от "mutrafon":

    Дизела е за комбайни, трактори и багери!

    Коментиран от #185

  • 164 Читател

    17 1 Отговор

    До коментар #160 от "Токо":

    Да вземем Рено ZOE - струва 62 000 лв. Да приемем, че е в класа на Рено Клио, което струва от 26 000 лв. И клио-то си е по-голямо... ама няма да издребняваме. В ЗОЕ има скъпа батерия - струва 20 000 лв., значи колата без батерията е 42 000 лв. Когато ни я презентираха тази кола, презентаторчето ни обясни как в ЗОЕ има 2000 компонента по-малко. Въпросът е: след като са по-малко комппонентите, след като батерията е най-скъпото нещо ... защо колата е толкова скъпа?

    Коментиран от #183

  • 165 Батко

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Защото при горене газът освобождава въглероден диоксид, който скоро ще бъде забранен в ЕС заради парниковия ефект.

    Коментиран от #166, #191

  • 166 Читател

    6 4 Отговор

    До коментар #165 от "Батко":

    И спираме да дишаме?
  • 167 Анонимен

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Имаш":

    Ами опел на метан купен втора употреба до момента съм навъртял 210000 без никакви ремонти по двигател игазова.И е три пъти по евтино от бензин.

    Коментиран от #172

  • 168 pbdan

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    За 10 000км ще ти трябват 1000л. етанол. Колко дка царевица е необходима за твоята кола само. Да речем 3дка х 4млн. коли у нас. 12млн дка за да сме независими от петрола? А какво ще ядем ние и животните? В Бразилия карат на етанол защото са най-големите производители на захар и етанола е страничен продукт, като пропан-бутана при производството на бензин и нафта. У нас екобензина е с 7% етанол от производството на спирт в захарните заводи.
  • 169 Гостов

    14 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ехоо":

    Нв е вярно,че по време на турското робство са изсечени всички гори,трябвало е разрешение за сеч ине се сякло на порзия.От 1990г.до сега е пълното обезлесяване и нито едно правителство не е взело мерки,защото взима под масата и не ги интересува ,че бг.ще стане пустиня,след тях и потоп.
  • 170 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #121 от "Глупак":

    Хаххахахахаха без ремонт хахахахаха всичките на масата са милионници без ремонт а всяка седмица са на подемника хахахахаха
  • 171 Гост

    1 7 Отговор

    До коментар #118 от "Непростак":

    За другото съм съгласен, но за сухата газ не си прав. Бензина охлажда клапани и чело на бутало при изпарението си. Също така има мазилни свойства, докато пропан бутана не може нито да маже нито да охлажда. Да не говорим, че по клапаните се отлагат камара смолисти неща, които нямат махане, а са доста дебел слой. На моите имаше по един пръст отлагане. Карах 12 години на газ.

    Коментиран от #173, #186

  • 172 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #167 от "Анонимен":

    Даже 10 пъти ти е по-евтино от на бензин хахахахахаха
  • 173 Читател

    10 2 Отговор

    До коментар #171 от "Гост":

    Да, определено бензинът е известен със своите мазилни свойства :)))
    Ти си гений! :)
    Няма да се учудя, ако си имал кола на газ и си я "смазвал" с бензин. Това обяснява омразата ти към газта като гориво :)))))
  • 174 дядо Йоцо гледа

    7 3 Отговор
    Хубава статия, но нека не забравяме 2 неща. Сега монтираните АГУ стават само на поостарели на години автомобили. По новите бензинови коли не могат да се пригодят на газ поради някои технически причини - главно заради дюзите. Новите коли искат инсталация на система тип течна фаза на газта, а са много скъпи. От трета страна - такива системи излизат бързо от строя, защото искат супер чиста газ - а в нашата родина такава не се предлага от никой вносител или производител. Такива "газови уредби" сигурно сте видели в mobile.bg на едни корейски леки автомобили - изцяло на газ и без горивна система на бензин.

    Коментиран от #184

  • 175 Сашо

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Каква по-честа смяна на масло бе? Каква честа смяна на бутилки? Лъжеш че си карал на газ.
  • 176 Диоген

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Всеки мрази красивият и умният":

    Не бъди толкова сигурен.При изгарянето на водород се отделя вода.Ако не вярваш отвори учебника по химия за седми клас.
  • 177 КРУШКА С ОПАШКА

    3 4 Отговор
    Електроцентралите по-добре горят газът. Тези не-електрическите искат повече поддръжка, повече части и материал имат. Пък и ток се прави и от вятър, вода и слънце. Газът съдържа 70% от въглеродът в другите горива. Електрото е икономия.
  • 178 Диоген

    9 2 Отговор
    Всъщност колите с газ не плащат по-малък данък,което говори за екологично лицемерие!
  • 179 Димов

    5 5 Отговор

    До коментар #137 от "Огнянов":

    Тази теория е на карачите. Те карат на газ, гледат щеката на маслото и съдят за качеството му по вида му. Не се обиждай, и аз правех същото, докато не ме вкараха в лаборатория за тестване на масла. Хората там ми доказаха, че въпреки чистият вид на маслото, на кола на газ, свойствата му далеч не са вече в експлоатационните граници. При горенето на газта се образува повече конденз в цилиндрите и маслото се хидратира с времето. Не ме разбирай погрешно! Да се хидратира не значи да има вода в него, нито да направи каймак. За по-малко от 10 000км, маслото на газовата кола беше със силно занижен вискозитет и влошени мазилни свойства, въпреки, че изглеждаше чисто. За влошеното качество на маслото не се съди само по цвета и бистротата му, защото механичните примеси не са единственото, което го съсипва. Дори да седи цяла година колата, без да я палиш, маслото пак ще изглежда чисто, но ще е за смяна. При горенето, маслото се смесва с остатъчните продукти на процеса, които при газ го скапват по-бързо. Ти няма как да усетиш това. На газ горенето е по-бавен процес и това не натоварва ударно детайлите на мотора, както на бензин. От там и при работа на газ шумът на мотора е по-мек и приятен. Естествено и за твоето твърдение има теории, като много от доводите са верни. Спорът е вечен. Води се и до днес и ще продължи да се води. Не си натрапвам мнението. Всеки сам си избира как да си кара колата. Но след като излязох от онази лаборатория, вече сменях маслото на колата си н

    Коментиран от #199

  • 180 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #137 от "Огнянов":

    След като излязох от онази лаборатория, вече сменях маслото на колата си на 8000 км. Е, това беше много отдавна. Вече нямам кола на газ.
  • 181 али

    3 1 Отговор
    Не изхвърля ли еднакво въглерод, ИХВЪРЛЯ. СПРЯМО БЕНЗИН И НАФТА.
  • 182 Димов

    5 3 Отговор

    До коментар #161 от "Йо Несбьо":

    Всичко, което си писал е вярно. Не споря. Но, при сегашните цени на бензина, колко време ще ги избивам тия 3000лв за газова в течна фаза? При все, че повечето съвременни коли се правят малолитражки, където разликата в разхода на газ и бензин е минимална и не си струва да слагаш газова. Ако караш 2000сс мотор, добре - има файда от газ. Но за моторче 1,2 няма сметка. То гори 5/100 бензин. Тия 3 бона, с моите 12000 км/г ще ги избия след 5г. Че то, аз на толкова сменям колата бе.

    Коментиран от #200, #201

  • 183 Токо

    4 2 Отговор

    До коментар #164 от "Читател":

    Ами и аз това питам ? Но ако се мисли човек целта на всеки производител е да ти Лъзне един скъп автомобил който има възможно най ниска себестойност за производителя . Второто нещо е ако може този автомобил да не го ползваш повече 72 месеца ! После айдеее 25 бона за батерия . След първите 150 цикъла на заряд - разряд капацитета е понижен с 20 % .
  • 184 любител

    7 2 Отговор

    До коментар #174 от "дядо Йоцо гледа":

    говориш глупости прочети колко коли излизат от заводите със заводски уредби.колко държави в европа дават данъчни и други облекчения за коли на газ.те не са по прости явно е по чисто а и за хората по евтино.
  • 185 Дрън-дрън-дрън/та пляс

    1 1 Отговор

    До коментар #163 от "Хи их хи":

    А мисленето е за хора! Не за парапитеци като теб!
  • 186 перничанин

    7 3 Отговор

    До коментар #171 от "Гост":

    Колега, излагаш се. Бензина е почти универсален разредител, с много добри миещи свойства спрямо двигателното масло, т.е няма никакви мазилни свойства. В цилиндрите постъпва във вид на "мъгла" , газта също. Газта дори "изпарена" е с по ниска температура от бензина, когато постъпва в цилиндрите .При горене ,бензина отделя много повече сажди от газта, заради което маслото на "газиран" автомобил е много по-бистро и чисто. Относно клапаните , да на някои японски коли може да прегори изпускателен клапан, но първо има измислени системи за предпазване на клапани и второ, клапан гори при неправилна настройка на ГИ от т.н. "бедна" смес (това може да се получи и на бензин). Визирам японски, защото имат много точно изчислени клапани, при останалите материал не е жален и няма проблем.
  • 187 Голата истина

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "3498":

    Явно си на някаква весела субстанция, за да напишеш толкова много глупости за толкова.млко време. От Нова госина в Германия едно зареждане на електрокар на обществено зарядно струва 59 евро. В САЩ вече има данък ,,електричка", който замества акцизите от бензина и нафтата икото се дават за поддръжка на пътищата. Масово на запад за електрокари вече се слагат данъци, отпада безплатно паркиране и т.н. А да кажем, че на 7 -ата година се наложи смяна на батерийте - колко ръсиш за нови и за рециклиране на старите има Интернет, можеш да провериш сам и да ти настръхнат космите.Другия вариянт е да вземеш теслата и да накълцаш ,,Тесла"-та. И съответно да извадиш още 140000лв. за друга.
  • 188 123

    6 1 Отговор
    Дизела като тръгне да се разваля и си плащаш икономията с лихвите. Помпа за високо налягане, дюзи,турбо, съединител с маховик са си цена. Отделно пушилките които хвърля.
  • 189 dsсса

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Алекс":

    Ами аз карах кола на газ италианска уредба, не е редно да и пиша марката. Как може да се познае, губи ли мощност? Много просто: свършва ти газта и колата автоматично преминава на бензин. Случвало ми се е да не усетя нищо освен изписукването на уредбата. Но ми се е случвало, колата да полети, сякаш е ритната от огромен кон. В България има големи вариации в качеството на горивото и най-силно са изразени точно при пропан-бутана. Това е единственият му (изключително важен недостатък). Ако зареждаш в само в Гърция или Сърбия, няма да имаш никакъв проблем с двигателя!

    Апропо, неподдържан дизелов двигател (особено с автоматични скорости) е изключително опасен. Има едно явление "дизелиране" или нещо подобно се казва, машинно масло влиза вцилиндрите и гори заедно с горивото. Изваждането на стартовия ключ не спира процеса, двигателя си работи и то на максимални обороти. Ако си с автомат, ще спреш само ако се счупи нещо в силовия тракт или се блъснеш.
  • 190 фжфж

    2 1 Отговор

    До коментар #134 от "Знайко":

    Общо взето при въпросния Бай Пешо отдавна никой не ходи.
  • 191 Ужасссс!

    5 2 Отговор

    До коментар #165 от "Батко":

    Ами ЕС като забранят въглеродния двуокис, ще забранят ли да дишаме? Защото и тогава го издишваме в атмосферата.
  • 192 ХХХХ

    2 2 Отговор

    До коментар #105 от "Не разбирам":

    Правилно пропан бутана е отпаден продук от от прерботката на нефта и точно там е преблема със него.
    По-точно отпаден продукт от пройзводството на бензин и дизел.

    Като се спре производството на бензин и дизел от къде ще вземеш пропан бутан?

    Точно по-тази причина той не е решение за заместване на бензина и дизела.

    А просто временна кръпка.

    Коментиран от #194

  • 193 ХХХХ

    6 3 Отговор

    До коментар #124 от "ФАКТИ":

    Напротив не партенка, сериозен проблем.

    Провериго тоя завод за рецеклиране на батерии какъв е точно. Доста го нахапаха за това, че просто заравят боклуците без да ги преработват.

    Той за преработка на оловни акомулатори.

    Т говориш за никел-кадмиеви акомулатори.

    А електромобилите използват литево-йонни.

    Всеки тип се рециклира по различен начин.

    Та, че проблема с акомулаторите стои и е актуален. Добива на лития е страшно скъп и страшно замърсяващ.

    Въглеродния отпечатък за пройзводството на един електромобил се изравнява с въгледноия опечатък на пройзводството и ползването на един бензинов автомобил чак на 7-8 година. За дизел на 5-6 година.

    За сега в момента на копуването си един електромобил е много екологично замърсяващ от който и да е дизелов или бензинов автомобил нещата започват да се обръщат чак на 5-6 година от ползването му.

    А сега кажи ми къде е екологичната полза от електромобила при положение, че над 90% от колите се проектират да се използват и заменят на 5 година.
  • 194 Читател

    5 1 Отговор

    До коментар #192 от "ХХХХ":

    Още много-много години ще "вадят" нефт и ще правят от него дизел, бензин, керосин и куп други продукти. Така че - пропан-бутан ще има ...

    Коментиран от #195

  • 195 ХХХХ

    4 2 Отговор

    До коментар #194 от "Читател":

    Не споря дали ще има, просто не е самостоятелно решение.
    Просто бензин, дизел и пропан-бутан вървят във комплект.
    Самостоятелно решение е примерно природния газ и други.
  • 196 Серсем

    1 1 Отговор

    До коментар #159 от "Шоп от СО":

    Естествено! Ако някой ти даде електричка от след 100 години сигурно ще се чудиш как да е подкараш щото може да няма ни копчета ни педали...ама все си мисля, че коне и каруци пак ще има. :)))
  • 197 Само бензин

    2 3 Отговор
    Приказката е: "Бензин в кръвта"
  • 198 Фаро

    4 3 Отговор
    Бензиновата кола върши същата работа,както с пълен резервоар така и с 1л бензин в него.Електричката с 10% ток в батериите може само да пръдне
  • 199 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #179 от "Димов":

    И какво се случва с таксита на газ на по 500 000 км и нагоре?

    И ако си взема автомобил втора ръка, бодна му газ, карам го 100 хиляди и го продам какъв е проблема?

    Коментиран от #205

  • 200 Йо Несбьо

    5 4 Отговор

    До коментар #182 от "Димов":

    Газ на 1,2-литрово моторче е трудно, скъпо и безмислено да сложиш. Днес точно търсих ценова оферта за 1-литров мотор на Хюндай и30 от 2019 - не намерих! Най-малкият подходящ двигател беше 1,6 гди. А си съвсем прав за ниския разход на съвременните турбобензини, защото в град като Прага много често ми дава разход от 5,3л/100 км ГРАДСКО! Т.е. и да искаш, на 1-литров двигател май не можеш да сложиш газ. Но и самият смисъл от газовата уредба е да караш, да караш, да караш. Иначе инвестицията се обезмисля.

    И само да вметна за етанола - там се сменят гумените съединения, защото обикновените уплътнения протичат заради разяждащите свойства на алкохола. Другото е, че етанол се прави от всякакви растителни отпадъци, далеч не само от царевица. За ефективност обаче е трудно да се говори, защото вече нямаме развито селско стопанство и няма кой сериозно да тръгне да се занимава с това. А най-важният проблем е, че електромобилите са едно ново еволюционно стъпало в технологиите. Да, ДВГ на газ, метан или етанол е далеч по-евтино да се внедри като масов еталон в транспорта в България, но хората на запад и Далечния изток вече са на път да ползват летящи електромобили. Влаковете им вече са със скорост 400-600 км/час, ние още “бърза“ жп връзка нямаме с “космическите“ 120 км/час... Изоставаме, Димов, инвестиции трябват...

    Коментиран от #204

  • 201 Йо Несбьо

    5 2 Отговор

    До коментар #182 от "Димов":

    Между другото, не смяташ ли, че ако се направи влак Белград - София - Истанбул, който да се придвижва с 600 км/час, една огромна част от българите ще се премести на работа в Истанбул и ще пътува 1 час сутрин натам и 1 час следобяд обратно? Естествен притегателен център на целите Балкани...

    Коментиран от #203

  • 202 Васил

    5 1 Отговор
    Газта е по екологична даже и евро-5
  • 203 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #201 от "Йо Несбьо":

    Смятам. Що да не? То, така и телепорт да изобретят, аз и ти можем събота и неделя да се разхождаме на Бахамите, от сутрин до обяд. За обяда се връщаме у нас, после след вечеря пак на Бахамите, за по една разходка на гезмето.

    Коментиран от #206

  • 204 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #200 от "Йо Несбьо":

    Аз за етанола предложих флексфюел моторите, които са вече доста в България. При тях го няма проблема, който описваш. Ако ще конвертираш обикновен бензинов мотор за работа на етанол, гумичките са само върха на айсберга.
  • 205 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #199 от "Гост":

    За теб проблема ще е никакъв. Да му мисли оня, след тебе. Казвам го от опит. Таксита на газ имахме едно време. Сега май всичките са на метан. И повечето са тотална щета. Работи на три цилиндъра, тропа, хлопа, вътре смърди..... Тия коли се експлоатират като добичета, и се поддържат, колкото да не спрат. Има и изключения, но са наистина малко. Неслучайно никой не ще да си купи кола, която е била такси. От 10 повикани таксита, да те закарат до работа, 9 ще са кочини, в които да те е гнус да седнеш.

    Коментиран от #207

  • 206 Йо Несбьо

    2 1 Отговор

    До коментар #203 от "Димов":

    Китай тества влак, развиващ скорост от 600 км/ч

    Интересно ми е колко милиарда ще струва една такава линия до Белград и Истанбул, но все ми се струва, че ще се изплати до стотинка, ще създаде огромен икономически растеж в България и ще развие доста бизнеси... В момента средната скорост е около 60 км/час...

    Коментиран от #214

  • 207 Йо Несбьо

    4 1 Отговор

    До коментар #205 от "Димов":

    В България може би, но другаде не е така! Просто си е мондарщина, на никой не му се дават пари за поддръжка и кара до строшаване... Манталитет... Не е до проблем с такситата на метан, а с мърлявите шофьори...

    Коментиран от #208

  • 208 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #207 от "Йо Несбьо":

    Съгласен съм.
  • 209 греда

    2 2 Отговор
    Всичко много хубаво е казано, но лошото е че новите бензинови двигатели са с малоумно палене и не стават да работят само на газ. Тюх, пак ще трябва да си караме старите коли :)
  • 210 САМО БЕНЗИН ГАЗ

    0 1 Отговор
    ВСИЧКИ СТЕ МЕГА СМОТАНИ ХАХАХАХАХА
  • 211 Фактите са ти..,,фитки''...

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "ФАКТИ":

    Иди да живееш до въпросният завод...и раковото заболяване ти е в кърпа вързано...!Освен това битовият израз-,,алпака" е от речника на бабите на село...!Може би искаш да кажеш- аустенитна стомана,но за това трябва да си учил металознание в университет...!А не да си чешеш езика от кухнята ,в компанията на тенджерите...
  • 212 9383

    1 1 Отговор
    Със сигурност паралелно с електромобилите, може да се ползват колите на газ и метан. Те са екологино чисти. Отделно ще се запази цял отрасъл от автосервизи и авточасти.
  • 213 ники

    3 1 Отговор
    Със тея електрокари ще закъсаме за ток
  • 214 erfesfefw

    1 1 Отговор

    До коментар #206 от "Йо Несбьо":

    Няма как да се направи влакова линия за 600км/ч на Балканите защото трябва да се направи кадърно и без да се краде. И двете неща са невъзможни тука, така че не милярди ами трилиони да дадеш - все тая!
  • 215 niki

    6 1 Отговор
    Лоша статия. Ако всички подкарат колите си на газ тя няма да е на тази цена.
    Аз карам 20 год всичките си коли на газ, затова ви съветвам:
    Не карайте на газ в никакъв случай - опасно е, скапва мотора, скъпо е, мирише и жените няма да ви харесват! Карайте си на кюмюр!
    Аз понеже съм бунак ще продължа да карам на тая лоша газ!
  • 216 Авиатор

    1 1 Отговор

    До коментар #116 от "минувач":

    Какви 4 тона бе, ти да не летиш с Фъ 16? Напиши 40 тона и ще си близо до истината!