Last news in Fakti

28 Юни, 2021 09:29 3 892 17

Как да реагираме при опасна ситуация на пътя (ВИДЕО)

  • опасности на пътя-
  • съвети-
  • автомобили

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев разкриват как да реагираме при различните опасни ситуация на пътя

Как да реагираме при опасна ситуация на пътя (ВИДЕО) - 1

Често се смятаме за подготвени за ситуации, като спукване на гума, удар в камък или пожар по време на движение, но реалността сочи друго. Подобни проблеми се подценяват от водачите на моторни превозни средства и могат да доведат до фатални последици.

„Камъкът често е зад завоя и трябва да се вземе бързо решение. Моят съвет е при малък размер да се премине с автомобила върху него без да се настъпва с гумата, защото това може да доведе до спукване или изкривяване на джантата. Ако е голям обаче, трябва да се избегне. При пътен знак за падащи камъни трябва да имате готовност, също препоръчвам да се избягват подобни участъци“, коментира рали шампионът и преподавател в НСА Димитър Илиев.

Острите ръбове на дупките са най-опасни, защото гумата влиза в тях на спирачка и натоварена. Това може да доведе до спукване, крива джанта или повреда в окачването и важи също така за всяка една неравност, включително легнал полицай. Затова е нужно да се отпусне спирачката, за да се разтовари предната част на колата. „В ралитата имаме специална техника за преминаване през неравности, спираме до последния момент и след това на тях подаваме газ. Естествено не искам това от шофьорите, но поне да отпускат спирачката“, допълва Илиев.

Как да реагираме при опасна ситуация на пътя (ВИДЕО)

Епизодът, който ви показваме по-долу разкрива какво се случва при спукване на гума със скорост 90 км/ч. Автомобилът тръгва настрани и задачата да шофьора е да "контрира" и да го насочи в права посока.

При спукана гума трябва първо да се помисли за сигурността, което включва избор на безопасно и равно място за спиране, поставяне на сигналната жилетка, активиране на ръчната спирачка, поставяне на светлоотразителен триъгълник и камък зад диагоналната на спуканата гума.

Ако работната температура стане много висока, в никакъв случай не трябва да се отваря капачката на радиатора. Препоръчително е пускане на парното, което ще охлади малко системата. Препоръчително е да проверявате пожарогасителя всяка година. Лекият автомобил изгаря за от 5 до 7 мин и пожар може да бъде загасен само с по-голям пожарогасител. Колите с газови уредби трябва задължително да се обезопасят при усещане на миризма от загоряло като се изключи запалването и се активира предпазния клапан. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако имаме Държава

    9 3 Отговор
    Няма да имаме камъни на пътя!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Да ми каже как да Реагирам на Мотор,който се разминава с мен и Когато е на една гума ме....Не дай Бог... връхлита....Аз на 90...моторът не по малко от 150....общо,ако стане....240 акумулирани...А,това да пускаме парно и други го знаем от задръстванията и работата на двигателя на ниски обороти...
  • 3 русенец

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ако имаме Държава":

    То където има държава няма и листа на пътя защото се метат всеки ден. А се метат защото ако има дъжд/роса то те се превръщат в една много хлъзгава маса. Но така е в държавите. Тук се обучаваме как да минаваме правилно през дупки.

    Коментиран от #7

  • 4 яко ни лъжат

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако имаме Държава":

    ТИЯ СБРЪЧКАНИТЕ ОТ БРИЧКА ЗАЩО НЕ СА НАПИСАЛИ НЯКОЛКО ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИЗАЦИИ КОИТО ОТГОВАРЯТ ЗА ТОВА ПЪТИЩАТА ДА БЪДАТ ИЗПРАВНИ. ТАКА Е В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ. ОБАЖДАШ СЕ И СЕ ОТРЕАГИРВА ВЕДНАГА. НЯКОЛКО ТЕЛЕФОНА И НЯКОЛКО ЕЛЕКТРОНИ АДРЕСА КЪДЕТО ДА ПРАЩАМЕ СНИМКИ!!!!! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е АЛА БЛАЛА СБРЪЧКАНА КАТО БРИЧКА.

    Коментиран от #5

  • 5 Много просто

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "яко ни лъжат":

    Защото са наясно, че в “държава” като нашата е най-добре да разчиташ на себе си.
  • 6 Кукуригу

    3 2 Отговор
    Той Филипчо отдавна е за Тик Ток!Циркаджилъци и нищо полезно!Направо е за комиците!

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Механик

    8 0 Отговор
    Повечето то съветите са правилни, но по-често неизпълними.
    Хората са казали "Човек няма очи на г_ъза си". Тоест, не може всичко да се предвиди.
    Рефлексите на хората, работят добре до около 10 метра в секунда (36 км/ч). Това е така,, понеже човек трудно може да развие по-висока скорост когато е на собствен ход. О там нататък на помощ идва опита, натренираността, концентрацията и най-вече късмета.
    Но дори и най-големият късметлия, който шофира с телефон-фейсбука в ръката, няма да се размине леко при някоя опасна ситуация.
    За това, хора, внимавайте, осъзнавайте, че има и други на пътя и бъдете търпеливи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    5 0 Отговор
    Никога на спирачка през легнал полицай, дупка или друга неравност. Окачването се натоварва многократно повече, отколкото ако ги преминете без спирачка.
  • 11 Пурко

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кукуригу":

    Лигльо на Макс! Адски дразни, но лапищаците точно това харесват и му правят трафик на маймунджалъците! Така че скоро няма и да спре или промени!

    Коментиран от #17

  • 12 Бай Шиле

    3 1 Отговор
    Филипе,това за капачката ако някой не го знае,бързо ще го научи от първия път.По добре кажи какво се прави на АМТракия когато видиш в огледалото двама трима мотористи да те настигат с 160-180 км/ч.Българските шофьори не са свикнали с мотористите и в скоро време очаквам някоя Ямаха да се озове в салона на някое БМВ,влизайки през багажника.

    Коментиран от #15

  • 13 XXI век

    3 0 Отговор
    Статията показва какви автомобили се движат в тикволандия и какво е състоянието на пътищата. Ако някой е пропуснал, веднага да отива да си плати пътния данък, да си купи винетка, екостикер, гражданска и селянска отговорност.
  • 14 LED система 8 млрд. лумена

    4 0 Отговор
    Да бяха казали нещо за идиотите с диодите от алиекспрес
  • 15 4 LED система 8 млрд. лумена

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Шиле":

    Ако караш със 120 и те ударят отзад със 180, е все едно да си неподвижен и да те ударят с 60. Настъпваш газта. Опа, тук в "европейска" България, колите с над 150 коня се считат за "лукс"! :LOL
  • 16 така си е

    2 0 Отговор
    Разговор между двамата ,Как да направим така че да имаме рейтинг и гледаемост , как да задържим ПОСРЕДСТВЕНИЯ българин ,И единия предлага да правим ТЪПИ И БЕЗМИСЛЕНИ КЛИПОВЕ , и другия се обажда и вика ти си гении .И така се появили тези измишльотини,И всички вие който описах им вдигате рейтинга,
  • 17 Коментара

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пурко":

    Мен пък Филип много ме забавлява! За съжаление преди мно-о-о-оо-оого, много години бях лапещак..... Като ти идва в повече си пускаш канала на Буратино - BGcarsUnited. Има и бонуси за такива като теб осигурени от прияТЕЛ лизинг ... терглиш 15К - връщаш 26К ...а добре ли е?!