Last news in Fakti

11 Януари, 2022 12:19 11 078 6

Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат

  • rolls-royce-
  • silver cloud-
  • петролен магнат
Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат - 1

Швейцарският дилър Andreas Wües пусна за продажба уникален Rolls-Royce. По-конкретно става дума за модела Silver Cloud II LWB Sedanca de Ville, поръчан от петролния магнат Нубар Гюлбенкян през 1960 година. Автомобилът е правен от две каросерийни ателиета - James Young и FLM Panelcraft. Сред интересните характеристики на автомобила са покрив с механично задвижване, отопляеми фарове и луксозен салон, тапициран с кожа, агнешка вълна и плат. Тиражът, разбира се, е едно от едно, защото втора такава кола просто не съществува.

Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат

Гюлбенкян, който е роден в квартал Кадикьой в Истанбул, но е живял в Англия почти през целия си живот, е известен със своята ексцентричност. Тази особеност се изразява и в избора му на автомобили. Бизнесменът предпочита да поръчва автомобили от британски марки и първият подобен проект е Rolls-Royce Silver Wraith Pantechnicon през 1947 г., демонстриращ „еволюцията на дизайна в свят без Втората световна война“. Silver Ghost има аеродинамична каросерия със затворени арки на колелата, но изглежда твърде радикален за марката.

Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат

През 1956 г. ателието Hooper прави за Гюлбенкян Silver Wraith с покрив от плексиглас, така че по време на престоя си в имение в Южна Франция той да може да си прави „слънчеви бани“, без да напуска колата. А през 1960 г. петролният магнат купува Silver Cloud II с каросерия на Park Ward, който веднага е изпратен в ателието на Джеймс Йънг. Този път Гюлбенкян иска покрив sedanca de ville с отворена част над водача и механично задвижване, но сложният механизъм е твърде труден за Джеймс Йънг, така че цялата каросерия е направена от друго лондонско студио - FLM Panelcraft.

Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат

Промяната на този Rolls-Royce отнема около година и половина, но в крайна сметка колата става по начина, по който Гюлбенкян я е замислил - необичаен покрив, нестандартни фарове, вдлъбнати в каросерията и луксозен интериор, за който са използвани висококачествени кожа, плат и овча вълна. В задната, пътническата секция се появява и отделен скоростомер и интерком за комуникация с водача, както и пепелник (новият собственик обича да пуши пури), както и специални ниши. За съжаление цената на уникалния Silver Cloud II не е известна - продавачът ще я предостави при поискване.

Продава се уникалният Rolls-Royce на ексцентричен петролен магнат


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професионален Шефьор !

    10 24 Отговор
    Това освен за джилязо за друго не става!

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Професионален Шефьор !":

    Става само за музея на автомобилостроенето да гледат поколенията какви возила е имало.
  • 3 Komapak

    17 1 Отговор
    Две снимки с различен волан. Нали била единствена?!

    Коментиран от #6

  • 4 Мноо уникален😂😂😂

    7 4 Отговор
    И тат видиш аспуха грозна ръждива тръба пушешта и ти идва да дадеш дубъл на исканата цена😂😂😂😂
  • 5 Stoich

    6 5 Отговор
    Най-бързият трактор в Света.
  • 6 Танко

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    На последната снимка е колата от 1956г.Виж прозрачния покрив.Корите на вратите и цветът на тапицерията също са различни.С ляв волан е,все пак е карана във Франция.