Last news in Fakti

28 Януари, 2022 11:34 4 500 47

Знаете ли кой е по-бърз: Tesla Model S или Lucid Air? (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model s plaid-
  • lucid air-
  • performance dream edition-
  • драг
Знаете ли кой е по-бърз: Tesla Model S или Lucid Air? (ВИДЕО) - 1

Най-мощният сериен електрически седан в света Lucid Air Performance Dream Edition с електродвигатели с мощност 1 111 к.с. се срещна очи в очи в състезание на четвърт миля с популярния електрически автомобил Tesla Model S Plaid, който се превърна в най-мощната кола (1 020 к.с.) в семейството автомобили на Илон Мъск.

В канала DragTimes в YouTube беше публикувано видео от четири състезания на тези два основни конкурента на пазара на електрически автомобили. Въпреки факта, че мощността на Tesla Model S Plaid е малко по-ниска от тази на Lucid Air, колата на Илон Мъск има по-ниска маса: 2 192 килограма срещу 2 375 кг за Lucid Air Performance Dream Edition. Разликата е 183 кг или 8%, което "на хартия" увеличава шансовете на Tesla да спечели спринтовата надпревара.

От четирите състезания Tesla Model S Plaid спечели три. Такава победа беше очаквана, тъй като заявеното време за ускорение на Tesla до 100 км е 1.99 секунди. срещу 2.5 сек. за Lucid Air. Единствената загуба на Tesla Model S Plaid беше записана в състезанието, когато режимът за бърз старт беше деактивиран на автомобила. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потурко

    9 14 Отговор
    Дрън Дрън че .... Пляс! И за колко време се охлаждат и зареждат между стартовете, за да се случи тази тъпня?!?

    Коментиран от #27, #47

  • 2 Има видео в тубата

    19 10 Отговор
    Как един с новия плейд, заедно с покупките от супермаркета в багажника, цяла вечер къса тунинговани резачки на драг пистата, една след друга. Хора с коли по 1300+ коня, слизат и си ритат колите в които са вложили по над сто хиляди долара.
  • 3 Къпан пор

    14 11 Отговор
    Кой нормален човек си избира кола по ускорение? Къде ще караш по този начин?Само на писта.

    Коментиран от #5

  • 4 DrivingPleasure

    6 11 Отговор
    Въпросът е на кого му пука?!

    А включването на бърз старт не можеш да го направиш на светофара щото процедурата отнема 10 минути

    А за колегата с втория коментар - щото цената на Плейд е под 100 хил долара ли?

    Коментиран от #6, #11, #28, #31, #32

  • 5 Хмммм

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Къпан пор":

    Ускорения правиш всеки ден, но кола по максимална скорост, няма смисъл!

    Коментиран от #7

  • 6 Хахахаха

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "DrivingPleasure":

    На повечето ДВГ коли с такова ускорение им отнема проверка първо в сервиза, а ти пишеш за някакви 10 минути! И не е 10 минути, а е различно, може и за 1 минута!
  • 7 Къпан пор

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хмммм":

    Ускорения правя всеки ден,но не за 2 секунди.Пробвай на светофара да ускориш по този начин и си нацепил колата пред теб.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хмммм

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Къпан пор":

    Качваш се на магистралата?

    Коментиран от #18

  • 10 Хахахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    Гледаме! Продажбите само скачат!
  • 11 Да ама не висиш по гаражите

    12 9 Отговор

    До коментар #4 от "DrivingPleasure":

    години, докато стане такава каквато я искаш. Нямаш масла филтри, ремъци, маркучи и всякакви джунджурийки. Години от живота им отиват по сервизите и доизкусуряване на системите, докато тоя с плейда си пие биричката в дискотеката. Имам хиляда познати които денем бачкат, а вечер до след полунощ си тунинговат колите в гаражите. А за цената на самата кола преди да почнеш да я пипаш? Слагаш ли я в сметката.

    Коментиран от #42

  • 12 Напиши в гугъл

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    Плейд лагуна сека. Ще видиш на кого е рекорда.

    Коментиран от #13

  • 13 Антон

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Напиши в гугъл":

    Гледам най-добрите времена, само суперкари. Вероятно има и някоя ел.кола след като ме пращаш да гледам. Въпреки че не видях , приемам че е така. И сега изникват следните въпроси: - ти имаш ли уменията да шофираш кола за такова време и по такъв начин. ; - колко често шофираш на максималните възможности на колата, мислиш че пътната мрежа е състезателни трасе; - имаш ли идея подобно шофиране завъртане на няколко обиколки каква амортизация предизвиква. Та след всичко това, какво ме вълнува, професионален пилот, с екип от хора зад гърба си, какво време е дал на състезателно трасе. Такъв пилот ще шофира по-бързо средностатистически автомобил спрямо теб, който си се качил на суперкар.

    Коментиран от #14, #16, #21, #43

  • 14 Антон

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    Уточнение: проф.пилот ще бъде по-бърз и спрямо мен и спрямо всеки средностатистически шофьор
    Ел. колите не изпъкват с нищо освен ускорение. И по тази причина се набляга на това. Никъде никой не сравнява субективното усещане за комфорт, качество на изработка, пластмаси, колко финна е кожата, лесна работа с инфотеймънта, удовлетвореност от колата и дилърска мрежа и т.н. За лукс въобще няма да говорим. Ускорение, та ускорение, валидно при напълно заредена батерия и охладена такава. Едва ли могат да направят повече от 5-6 такива лаунча един след друг. И колкото и да се напъвате колко от вас си купиха ел.кола. Колко от вас ако разполагт с 100-150 хил.евро ще си купят ел.кола а не нещо доказано премиум. Ама нека да вървят семкаджийските истории за секунди и стотни
  • 15 Гост

    7 7 Отговор
    Знаете ли кой се впечатлява от това? Само момченцата без книжки, които още не са изкарали пари и за колело.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Хихи

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    Знаем да. Те за това всички марки в момента си имат и спортни модели! Те защо ги произвеждат? - М-ки на БМВ, АМГ на Мерцедес, РС на Ауди и т. н. да не изброявам! Те защо не ги правят с по 100 коня, да дига само 140 на магистралата? А супер, дупер, хиперкарите? Значи сега Тесла като ги мачка-мача тоо нямало смисъл маааа!

    Коментиран от #22

  • 17 Хихи

    11 3 Отговор
    Хората дават по няколко милиона в евро за коли с такова ускорение! А и тези ДВГ коли с такова ускорение, нямат автономията на Тесла по пробег с един резервоар!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Plameni

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Точно! Безличния гост с колело
  • 20 Хихи

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    От това се впечатляват всички фенове на бързи коли!
  • 21 Е така де!

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    И самият ти казваш, че способностите на един supercar или спортен автомобил, като 911 могат да се видят само на писта, но не ти служат толкова добре в ежедневието, както способностите на Тесла.

    За едно обикновено изпреварване извънградско, Тесла се справя по-добре дори от porsche 911 и професионален състезател в него, защото единственото което се иска от шофьора е да настъпи газта, без да се съобразява в какъв режим е, без да се съобразява на каква предавка е и без да ръчка предавки, ако говорим за ръчни скорости.

    Просто настъпва газта и винаги получава един и същ резултат. Както виждаш в стотиците тестове на carwow, при автомобилите с ДВГ получаваш различни резултати в зависимост от сумати условности и дори когато се готвят за доускорение, не винаги им се получава.
  • 22 Антон

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хихи":

    Май не разбираш какво четеш?
    Това че даден автомобил е по-бърз или по-бавен от друг, шофирани от професионални пилоти на писта, тебе, мене и другите шифьори на улицата не ги касае. Това дали ще си купиш ем5 рс6 или е клас амг е личен избир , а не защото едното е по-бързо с 0.4 сек на писта, шофирани от състезатвл. Схващаш ли? Само като ви гледам как се влачите като охлюви по Тракия с 80-90 и си ми ясен , ама седнали д аговорят за 1000 коняни ускорения по 2-3 сек

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Хихи

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Антон":

    Ами той и всеки си решава как да кара бе мъжки! Ти ли ще казваш, кой как ще кара! Те такива като теб, много вече не са между нас! Пиша, че колата е бърза и е по-бърза от коли за милиони, които някои хора дават! Ясно?
  • 24 smeh

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антон":

    Влаченето по Тракия е от пуста икономия. Но у нас е така - на двулентов двупосочен път се изпреварва рисково за да се покажат пилотските умения. Обаче когато се тръгне по магистралата, където спокойно може да се поддържа 130-40, разхода ги стряска и се правят единични напъни, ако настигнеш такъв да се изреже над ограничението за демонстрация, че видиш ли и той може да се движи бързо.

    Коментиран от #25

  • 25 Антон

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "smeh":

    Колко си прав само, в София на бул България летят със 100 , даже на околовръстното и повече, обаче на магистралата ката захапят лява лента със 100 ……

    Коментиран от #26

  • 26 Минало бешело време

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Антон":

    Това беше, когато нямаше зарядни станции по магистралата. От миналото лято вече не е така и няма нужда да се пести ток, заради десетминутно спиране някъде по магистралата за да си караш със 140 километра в час като пич за където и да си тръгнал.


    Ако тръгнеш спешно от София и не си заредил, в Младост имаш 120 киловата зарядна станция.

    След 70 километра в Долно вършило имаш зарядна станция 90 киловата, а след още 30 км 200 киловатови колонки, в Големаново, пресни пресни на десетина дена.

    Ако караш Tesla в Пловдив има supercharger 150 киловата, който скоро ще е отворен и за други марки.

    След още 130 километра в Нова Загора имаш 120 киловатови зарядни, след 165км в Несебър пак имаш 120 киловата.

    След стотина километра вече си във Варна където пак имаш 120кв зарядни станции.

    А ако ще ходиш на юг, в Созопол също разполагаш със 120 киловата и в Приморско отново 120 киловата.

    Както виждаш не е като да няма новоизградени зарядни станции за по-малко от година и ще стават все повече и повече и все по-мощни. Първите бяха по 90 киловата и само за година вече започнаха да монтират 200 киловатови. Как ли ще е след още една година?

    Коментиран от #29

  • 27 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Потурко":

    7м да се загрее батерията и след това правиш стартове докато имаш батерия
  • 28 Име

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "DrivingPleasure":

    Да де ама плад е 1000 пъти повече кола от ония сес се
  • 29 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Минало бешело време":

    Ако ще и на всеки километър да направят зарядни станции, българите търсят кола по джоба си. Никой няма да си продаде апартамента, за да кара кола на ток.

    Коментиран от #38

  • 30 Ba7_Rambo

    1 3 Отговор
    Само ще кажа на главочите, които споменават години висене в сервизи, масла, филтри и ремъци, че има хора, които се наричат ентусиасти - те точно това харесват на автомобилите. Нямат нужда от електрически стълб, който виси забоден към ЧЕЗ, с огромен въртящ момент, но само в покой, защото колкото повече се развърта ел. моторът, мощността му пада. Това е и причината да бият само на къси разстояния - от 800 метра и нагоре коли с наполовина по-слаби ДВГ минават покрай тролеите. Има много такива клипове също...

    Коментиран от #33

  • 31 Фен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "DrivingPleasure":

    Почти 200 хиляди Евро е
  • 32 PLAID

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "DrivingPleasure":

    Вече ти казах, но не ти отърва. Времената с въпросния Launch mode + Dragstrip mode, спрямо обикновения "Plaid" режим, в който колата си стои постоянно, са почти идентични. НЯМА серийна кола, която да бие Plaid с изключени подгреви и драг режими, само в обикновения Plaid. Доказателството е Tesla Plaid Channel - където стартовете са в обикновен Plaid режим, един след друг, понеже Андрю няма време да чака. А ти що акаш под всяка тема за TESLA? Обсебен ли си?
  • 33 PLAID

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ba7_Rambo":

    Мхм, докато не излезе Къртача, на който диното показва 1100 коня ОТ 130 до 320, с ротори с карбонови ръкави, развъртащи се до 20 000 оборота. Точно Drag Times Plaid срещу SF90 Страдале и Макларън 720S как ги тупа след 200 км/ч :D Свърши тая с падовете на въртящия момент във високите. Сега на ДВГ не му стига въздуха във високите, видно от самолет

    Коментиран от #35, #36

  • 34 КонТрол

    1 4 Отговор
    драгът не е състезание

    Коментиран от #37

  • 35 Ba7_Rambo

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "PLAID":

    Заводско тоя тролей върви до 260, така че по-спокойно с къртача...
  • 36 Ba7_Rambo

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "PLAID":

    И да не забравим, че на Ринга е по-бавна от Панамера турбо С, която е същите кила и 630 к.с. ...
  • 37 Хахахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "КонТрол":

    За теб и другите тук, Драгът беше състезание, докато не дойдоха електричките! Даже и У нас се гонят на драг и се радват на времена от 15 секунди! Драгът не е състезание, Лагуна Сека никой не я бил чувал още колко опорки вадите от ръкавите?

    Коментиран от #46

  • 38 Прав си

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Ама това се отнася и за всеки нов автомобил, затова българите карат 20-годишни автомобили. Но и на това ще му дойде времето. И електромобилите ще станат 20-годишни, а дотогава българина има какво да кара, не го мисли. Точно след 20 години ще ти се промени и мисленето и ще приемеш електромобилите.

    И следващия път преди да се включиш в някой разговор, виж дали се включваш по темата.

    А темата в случая беше защо собствениците на Тесла карат със 100 километра в час по Тракия. А отговорът е прост - за да пестят енергия, защото само преди една година нямаше къде да заредят от София до морето, ако не искат да се отбият 10 километра от магистралата и да влязат в Пловдив и да тръгнат да търсят един определен хотел в който да заредят на зарядната на Тесла, което ще им отнеме повече време отколкото просто да карат със 100 километра в час.

    Сега вече могат да се карат със 140 километра в час и да спрат за пет-десет минути на някоя от изброените станции. Въпреки че ако карат със 130 километра в час спокойно стигат от София до слънчев бряг без зареждане и им остават 20 километра пробег.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Прав си":

    Като си купиш 20 годишен електромобил, ела да се похвалиш, колко ти държи батерията хахахахаха
  • 40 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Прав си":

    И да си наясно, че от София до Слънчев бряг пътуват само едни момченца с ланци и без вратленца. Културният Софиянец почива на плажовете по беломорието.

    Коментиран от #41

  • 41 И до там има бързи зарядни

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Хайде да не ги изброявам поименно и с мощности както до слънчев бряг. Като си купиш електромобил и сам ще ги намериш!
  • 42 дада

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да ама не висиш по гаражите":

    а дали е така някой да каже колко електроника има в тая електричка като се почне от елдвигателите им та се стигна до другите неща да каже. Щото електрониката за колите с електрическо задвижване според някой не се разваля.
  • 43 дада

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    нали не мислиш че някой ремонтира новите коли до 5 тата година та да виси по гаражите а това е живота на 1 елкола щото след тоя година почти винаги на нея следва смяна на батерията тоест пак нова по добре
  • 44 Кондьо

    2 1 Отговор
    Кольо Теслата със сигурност си плаща за рекламата.
    Взема втора статия Тесла
  • 45 Нико

    4 2 Отговор
    И във Ф1 са бързи,но с един мотор карат 3-4 състезания,демек до 300-400км. Та това не е критерии за нищо.
    Едно време правиха ДВГ които са все още функциониращи с над 1мл км.
  • 46 Plameni

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    Тесла може да е най-бързата електричка на Лагуна Сека, но не е най- бързия автомобил на въпросната писта
  • 47 пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Потурко":

    0! те толко!