Last news in Fakti

29 Април, 2022 09:48 9 616 13

Знаете ли колко леки коли Dacia са произведени до момента?

  • dacia-
  • производство
Знаете ли колко леки коли Dacia са произведени до момента? - 1

Тиражът на автомобилите Dacia достигна 10 милиона екземпляра. Юбилеен стана сив кросоувър Dacia Duster , който слезе от поточната линия на основния завод в Румъния. На Dacia бяха необходими 54 години, за да произведе толкова автомобили.

Предприятието край Питещи е построено с подкрепата на Renault и стартира през 1968 година. Първият модел, произведен там, е седанът Dacia 1100 с двигател отзад (копие на модела Renault 8), но още през 1969 г. се появява по-модерното семейство Dacia 1300 с предно предаване, тоест лицензираното Renault 12. И двете коли са пуснати на конвейерите под двете марки едновременно във Франция и Румъния.

Знаете ли колко леки коли Dacia са произведени до момента?

Марката Dacia произвежда и други модели на Renault, но през осемдесетте години сътрудничеството с Renault е прекратено и Dacia се ангажира самостоятелно с по-нататъшното развитие на гамата си. През 1999 година французите все пак купуват румънската компания. И през 2004-а се появява Logan - модел с който започва съвременната история на марката Dacia.

Сега марката Dacia е представена в 44 държави - това са предимно европейски страни и Мароко, Алжир и френският остров Реюнион. Автомобилите Dacia се произвеждат в Румъния, Мароко, Алжир и Китай (оттам се доставят електрически автомобили Dacia Spring ). Интересен факт е, че в много страни по света моделите на Dacia се продават под марката Renault (а в Русия и под марката Lada), но те не са включени в бройката от 10 милиона.

Знаете ли колко леки коли Dacia са произведени до момента?

Най-масовият модел в историята на марката е хечбекът Dacia Sandero с продадени 2.6 милиона коли от три поколения, включително версиите Stepway. На второ място е стария модел Dacia 1300: 2.3 милиона автомобила за 34 години производство. Следват Duster (2.1 милиона коли от две поколения) и Logan (1.95 милиона коли от три поколения, включително комбито Logan MCV).


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйчо

    9 17 Отговор
    Ни ма интересува.

    Коментиран от #2

  • 2 Име

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "Груйчо":

    Някой да те пита? А и твоето провинциално и нискограмотно написано мнение едва ли интересува някого. А иначе по темата. Дачия се утвърди, като новата народна марка - прилични коли на най-ниски цени. Това е бъдещето, а не скъпи коли, наблъскани с ненужни екстри.

    Коментиран от #3

  • 3 Прав си ама наполовина

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Наистина dacia са поели по правилния път и вече са втория най-продаван автомобил в Европа за месец март.

    Но не си прав, че бъдещето принадлежи единствено на евтините коли без екстри. Тесла не са нито едното нито другото, защото са скъпи коли с доста екстри, но въпреки това се продават повече от Дачия.
  • 4 Теле

    10 14 Отговор
    Не, и не ни интересуват каруци
  • 5 Калигула от Исперих

    3 0 Отговор
    Колата се нарича ДАКИЯ. Това е географската област наименована от Римската империя, на която сега съществува Румъния. Българският автомобил се нарича ТРАКИЯ, а другият МИЗИЯ.

    Коментиран от #8

  • 6 Перник

    2 18 Отговор
    Треба да плащат екотакса че са отровили планетата с 10 милиона боклука
  • 7 Сектант

    19 1 Отговор
    Дъстъра мачка 🚜
  • 8 Забрави

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калигула от Исперих":

    Булгар Рано дето се произвеждане в. Пловдив само че нашият тарикатлък ги изгони в Румъния.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хихихи

    0 7 Отговор
    старата Дачия от соца изобщо не я бройте за кола

    Коментиран от #12

  • 12 Защо да не я

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "хихихи":

    броим беше много повече от другите автомобил.
  • 13 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Забрави":

    Не е тарикатлъка ни а ЦК НА БКП го направи. Чети, има литература по въпроса.