Last news in Fakti

1 Май, 2022 10:14 4 730 12

Нов Дизелгейт: Обискират европейските офиси на Suzuki

  • suzuki-
  • дизелгейт

Предполага се, че нелегално оборудване може да е инсталирано на 22 хиляди автомобила на марката

Нов Дизелгейт: Обискират европейските офиси на Suzuki - 1

Прокурори в Германия, Италия и Унгария нахлуха в европейските офиси на японската марка Suzuki. Според Ройтерс проверките са свързани със съмнения за използване на специални устройства, които намаляват вредните емисии от дизеловите автомобили до нивото, разрешено в Европейския съюз. Под съмнение са, както марката Suzuki, така и концернът Stellantis, и японският производител на резервни части Marelli.

Съмненията са, че такива устройства са инсталирани на автомобили Suzuki с дизелови двигатели, които се произвеждаха в завода на марката в Унгария. Stellantis доставя там двигатели, сглобени в Италия, а японската компания Marelli произвежда някои от компонентите за тях.

Прокуратурата съобщава за "голям брой превозни средства", за които се твърди, че са оборудвани с измамни устройства, но не дава дори приблизителен брой. Според вестник Deutsche Welle става дума за 22 000 кросоувъра SX4 и Vitara, които са произведени в унгарския завод на компанията.

Представители на Suzuki увериха Ройтерс, че германският щаб напълно "сътрудничи на разследващите органи". Същото се посочва и от другите две уличени компании Stellantis и Marelli. За Stellantis това не е първият дизелов скандал: подобни дела бяха образувани срещу Fiat Chrysler (FCA) и френската PSA , които са част от концерна.

Ще припомним, че най-големия подобен скандал се разрази около марката Volkswagen през 2015 година. Вследствие германския конзерн бе принуден да изтегли за ремонт 11 милиона автомобила Volkswagen, Porsche, Audi и Seat с дизелови двигатели. Общият размер на загубите от измамата коства на VW около 35 милиарда евро .


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй тъй

    33 0 Отговор
    Тук е като с допинга, номера е да не те хванат. Всички лъжат - доктор Хаус
  • 2 Урсула

    22 1 Отговор
    Като със фалшивите ваксини
  • 3 kjl

    29 2 Отговор
    Когато бюрократ пише изискванията, а инженерите не могат да изпълнят налудничавите норми ..... се получава това.
  • 4 Пилот на Ферари

    17 3 Отговор
    От кога пък Marelli стана Японска компания ?
    „Магнети Марели“ е компания от гр. Корбета, Италия, производител на електроника и електротехника, световен лидер в производството на осветителни елементи и компоненти за транспортна техника.

    През 2005 г. влиза във „ФИАТ груп“.

    Коментиран от #8

  • 5 Пилот на Ферари

    8 3 Отговор
    Stellantis пък е транснационална корпорация за производство на автомобили, образувана през 2021 г. в резултат на сливане на италианско-американския автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles с френската компания Groupe PSA.

    Не разбрах какво е общото с Японците и Сузуки .

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аустрия

    12 0 Отговор
    Язък за Витарката...
  • 8 Пламен

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пилот на Ферари":

    Скоро ги продадоха, сега само името е италианско.
  • 9 Пабло

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пилот на Ферари":

    Сузуки ползваха италиански дизелови двигатели.Там е връзката.
  • 10 kvy

    21 1 Отговор
    Работата е, че Сузуки за Европа се прави в Унгария. А какво стана там? Орбан спечели и сега целият Ес ще се стреми да съботира Унгария по всички възможни начини. Това го каза оная докторка Урсула!
  • 11 Сесесере

    4 4 Отговор
    Всички лъжат брато парата е важна еййй дишайте изгорели сажди пигмеи .....ха-ха така си мислят за нас ...... бедните......българи
  • 12 Порно

    13 4 Отговор
    От 5 години Сузуки няма дизелови модели