Last news in Fakti

3 Юни, 2022 14:47 5 006 16

Volkswagen започна да произвежда електрическия си бус

  • vw-
  • volkswagen-
  • id-
  • id.buzz-
  • бус

Първите доставки се очакват през тази есен

Volkswagen започна да произвежда електрическия си бус - 1

Електрическият бус на Volkswagen – ID.Buzz официално влезе в серийно производство през изминалите дни, отбелязвайки завръщането на една икона в света на германската марка. ID.Buzz се присъедини към товарната версия ID.Buzz Cargo, която първа стъпи на конвейера през изминалия месец. В същия завод можем да открием още Transporter T.61 и Multivan T7, както и над 4000 работници.

Първите доставки на електрическия бус се очакват през тази есен в Европа и в началото на следващата година в САЩ. Цените на модела в България започват от 99 950 лева за товарната версия и 114 405 лева за петместната версия ID.Buzz Pro 1.

До края на годината от Volkswagen очакват да произведат около 15 хиляди бройки, а при достигане на пълния капацитет, от завода могат излизат по 130 хиляди коли годишно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    10 6 Отговор
    туи за малки китаичета
  • 2 Готин

    19 4 Отговор
    Бус!!! Но за парите мога да взема кемпер супер лукс

    Коментиран от #3

  • 3 Сарая

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Готин":

    Да ама кемпера няма да го финансира държавата а тия ги !
    Ест не наща а Германия…
  • 4 Джо

    4 0 Отговор
    Изглежда готин,а и с него няма да катерите Алпите.
  • 5 Нов комунизъм

    7 13 Отговор
    Колите на батерии са либерастка простотия, като глобалното затопляне, соларните панели, третия пол...

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Защо?

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "Нов комунизъм":

    Да не би да ти харесва повече зависимостта от изкопаемите горива?

    Фотоволтаичните панели и електромобилите ти дават много по-голяма свобода и независимост. Както на отделния индивид или фирма, така и на държавата като цяло.

    Коментиран от #7

  • 7 Мхм

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Защо?":

    Ахам я сметни че трябва за да имаш панели да имаш и къща сега почваме купуване на парцел строеж на къща обзавеждане прокарвяне на вода ток и тн.Комунални услуги отде данъци колко път и с какво качество.ше има до там.Медицински услуги как са.и така за едната ел кола.

    Коментиран от #9

  • 8 незнайко

    6 3 Отговор
    Да бяха запазили визията на предната и задната част първородното произведение ! С тази долна част на предницата е грозен .
  • 9 Какъв ти е проблемът

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мхм":

    Да не би да предпочиташ да плащаш за вносен нефт, вместо да плащаш на съседите ти които вече са си купили къща и фотоволтаици, на предприятията които са си инсталирали фотоволтаици и отдават излишъка в мрежата, на собственика на паркинга който го е покрил с фотоволтаици за да си паркираш автомобила на сянка, докато зареждаш при паркиране, когато автомобилът така или иначе си стои безполезен, като този паркинг дори може да е собственост на работодателя ти и безплатното зареждане да е част към трудовия ти договор?

    Май не схвана голямата картина, където парите остават в собственият ти град, собствената ти община или собствената ти държава, вместо едни милиарди всеки месец да се изнасят от България в замяна на горива, които да изгаряме. Тоест буквално горим пари. Изгаряме милиарди на месец без никаква полза от тях!

    Тези милиарди могат да останат да се въртят в икономиката.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Реалността

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Какъв ти е проблемът":

    Ти лично купил ли си фотоволтаична система? Не, нали? Обаче даваш акъл. Бръкни се извади една торба пари за нещо, което ще се изплати за немалко години и после се обяснявай. Да не говорим, че панелите издържат доста. Средно 15-20 години, но батериите се скапват още на пета-шеста година, а те са много скъпи. Аз живея в къща и още не съм купил такава система. Като не е да не съм правил сметки. Освен сметките съм говорил и с човек, който даде един камион пари за такава.

    Коментиран от #12

  • 11 случаен

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Какъв ти е проблемът":

    хампарцумян го каза,преди да позеленееш трябва да забогатееш,тез панели,що тока е мнооого по скъп от другия,няма възвращаемост на тези панели,средна класа човек се заробва за цял живот с тез иновации,да не говорим за замърсяванията от милионите батерии,които ще се изхвърлят,най вече от тез с ценностите,щот са богати,ама си хвърлят боклука у соц лагера,щот да им е чистичко при тях,после пък ни цакат със санкции,че е замърсено у нас,много джуки,аме не спират износа на старите си замърсяващи коли,щот да не са на загуба,все те да живеят готинко и на далавера

    Коментиран от #13

  • 12 Дрън-дрън

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реалността":

    Изприказва една купчина празни приказки и нищо конкретно не каза. Да говорим с факти. Вече трета година имам фотоволтаични панели на покрива. 10 фотоволтаични панели по 330 вата, по 200 лв единия плюс 3 киловата инвертор с ограничител за 840 лв. Общо 3500 лв със стойките и кабелите.

    Потенциала им годишно е около 4000 киловатчаса, ако използваш всичката енергия, но в случая аз ползвам малко под 3000 киловатчаса на година и към момента съм оползотворил над 7500 киловатчаса.

    Ако ги сметнем по настоящата ниска цена на тока - 25 стотинки за киловатчас вече съм спестил около 2000 лв за сметка за ток, без да използвам всичката енергия защото нямам батерии.


    Е колко пък да е скъпа тази инвестиция и колко дълго то се изплаща, въпреки че по-малко от половината от използваната от мен енергия е от фотоволтаиците?

    Ако трябва да плащаме битовият ток по пазарни цени, вече щях да съм си върнал инвестицията. Обаче се радвам, че още не съм си я върнал и се моля да не вдигат тока, за да не се налага да инвестирам и в батерии. Но пък ако вдигнат цената на тока, тогава и инвестицията в батерии ще се върне бързо, защото ще мога да ползвам всичката произведена енергия, а да купувам по-малко недостиг от енергото.
  • 13 Дрън-дрън

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "случаен":

    Кажи му много здраве на хампарцумян. Който плаща безумните цени за ток ще си остане беден. Тези които не искат да си хвърлят парите на вятъра, си слагат фотоволтаици и ползват първите две-три години по-евтин ток, а след това направо безплатен за следващите 23-28 години, докато изтече гаранцията на фотоволтаиците, а след това още толкова но без гаранция, защото най-малката гаранция за 80% от първоначалния добив на панела като нов е 25 години, а вече става стандарт 30-годишната гаранция.


    Вече доста банки предлагат кредит за фотоволтаици, като фирмите и предприятията върху чиито покриви се изграждат тези инсталации, са задължени да плащат на банката 80% от сметката която биха плащали за токът произведен от същите тези фотоволтаици, докато си изплатят дългът, а след това фотоволтаиците остават тяхна собственост.

    Тоест от ден първи, фирмите плащат 20% по-малко за сметки за ток, а след известен брой години, токът е произведен от фотоволтаиците им става напълно безплатен без никакви рискове и инвестиции.

    Банките си печелят от лихвите и всички са доволни с изключение на производителите и вносителите на изкопаеми горива и електропреносните мрежи, на които намаля количеството пренесен ток, но пък по-далекопроводите се освобождава капацитет за износ на ток на по-висока цена и внос на по-евтин
  • 14 ахахах

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нов комунизъм":

    Ей 5, по-добре либераст, отколкото п,е!д-ер@ст!
  • 15 Хе хе

    0 1 Отговор
    Грешна стъпка е. Бъдещето е в синтетичните течни горива. Бензин и дизел. 2 евро литъра. Карбон кепчъринг и при изгаряне отделят малко вредности. Пазете си ДВГ колите, и в бъдеще ще ви служат.

    Коментиран от #16

  • 16 Така ли било?

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хе хе":

    Нали до вчера бъдещето беше във водорода и електромобилите нямаха бъдеще? Синтетичните горива имат по-малко бъдеще и от водорода!

    За разлика от синтетичните горива, в много далечно бъдеще, когато при свръхпроизводство от възобновяеми източници вече няма каква горивна централа да изключат, ще дойде времето за производство на водород от безплатна енергия.