Last news in Fakti

22 Юли, 2022 08:00 31 098

Как да проверяваме и поддържаме автомобилните акумулатори?

В зависимост от вида си акумулаторните батерии за кола работят от три до 15 години

Как да проверяваме и поддържаме автомобилните акумулатори? - 1

Акумулаторната батерия е важна част от всеки автомобил. От запалването на двигателя до зареждането на телефона в движение, акумулаторът осигурява необходимата енергия. Затова трябва да е винаги изправен и зареден.

Как да разпознаем изтощеният или повреден акумулатор?

* При подаване на контакт, фаровете изглеждат тъмни и светват едва при запалване на двигателя.

* Стартерът върти бавно и трудно стартира двигателя. Но е възможно причината да е в алтернатора, окабеляването или друга.

* При чести, кратки пътувания акумулаторът може да не се зарежда напълно.

* Наличието на много консуматори също може да изтощи акумулатора.

* Ако батерията е преминала своя гаранционен срок, то твърде възможно е вече да е напълно повредена и да трябва да се смени.

Ако трябва да подмените акумулатора, то във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG ви предлагаме качествени акумулатори на утвърдени производители като: Varta, Bosch и много други.

Разполагаме с всичко необходимо за замерване и поддържане на акумулаторни батерии от зарядни за акумулатор, клеми, тестери,волтметри и други до дестилирана вода за доливане. Може да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Какъв е животът на един акумулатор?

В зависимост от вида си акумулаторните батерии за кола работят от три до 15 години. Колко дълго ще издържи един акумулатор зависи и от начина на експлоатация, условията на работа и поддържането му.

Ето какво може да удължи живота на акумулатора:

Избягвайте кратките пътувания

Пътуването на къси разстояния не позволява на акумулатора да се зареди напълно след запалването на колата. Затова е добре да карате автомобила по-продължително за да може генератора да зареди акумулаторната батерия или да включите зарядно за акумулатор при необходимост.

Използвайте правилното зарядно устройство

Не всяко зарядно устройство е подходящо за всеки акумулатор. Когато купувате нова батерия трябва да съобразите и дали зарядното устройство, което имате е подходящо за нея. Неправилното зареждане е пагубно и понякога нанася непоправими повреди, затова трябва да се внимава при избора му.

Монтирайте акумулатора правилно на мястото му

Ако не е закрепен добре акумулаторът може да вибрира, а това е предпоставка за разрушаване на плочите или късо съединение. Освен това скобите на клемите се разхлабват и понякога не правят добър контакт.

Изключете всички светлини при паркиране

Забравени включени фарове, радио и светлини в салона изтощават акумулаторната батерия. Затова, когато паркирате автомобила си се уверете, че сте изключили всички консуматори.

Периодично почиствайте клемите на акумулатора

Поддържането на чисти клеми от корозия удължава живота на батерията. Те трябва периодично да се проверяват и почистват с подходящи препарати, което може да направите сами или да посетите сервиз.

Проверявайте често акумулаторната батерия

Измерването на изходното напрежение ще ви покаже състоянието на батерията и от какво има нужда, а това ще удължи живота ѝ. То трябва да е над 12,5 V.

Ако акумулаторът е обслужваем е добре да се проверява нивото на електролита в клетките и при необходимост да се долива дестилирана вода. След доливане, батерията се оставя за няколко часа, за да се смеси електролита с добавената вода.

Добре е да се измерва и плътността на електролита при обслужваемите, която трябва да е над 1,265 g/sm3. При разлика от 0,05 за отделна клетка от другите или повече, то батерията е за смяна. Ако всички измервания на клетките са сравнително ниски, но еднакви, то заредете акумулатора.

Ако всички тези проверки и измервания ви се струват сложни, то може да посещавате сервиз, където да ги правят поне два пъти годишно.

Не използвайте консуматори, когато двигателят не работи

Когато автомобилът е спрял и двигателят не работи е добре да изключите радиото и климатика, за да намалите изтощаването на батерията. Продължителната работа на празен ход също може да износи акумулатора.

Поддържайте изправен автомобила

Всеки автомобил е сложна система от много елементи, които работят в синхрон. Когато има повредена част, тя оказва влияние на всички останали. Акумулаторът е само една част от тази система и за да работи дълго и добре, автомобилът трябва да е изправен.

Внимавайте при избор на нов акумулатор

Той трябва да е съобразен с изискванията на автомобила, експлоатационните и климатични условия.

Важен е типът на батерията, например автомобили, оборудвани с AGM акумулатор от завода производител трябва да използват такъв и при подмяната му. Други видове акумулатори са: гелови, AGM, EFB, оловно-киселинни акумулатори с антимон, с ниско съдържание на антимон, калциеви, хибридни, алкални и т.н.

Също така мощността на акумулатора трябва да е достатъчна за автомобила. Обикновено необходимата мощност е записана в инструкцията за експлоатация на автомобила.

Важно е при избор на нов акумулатор да се съобрази и размера, разположението на клемите и монтирането на място в автомобила.

Влияние на климатичните условия и за какво да се внимава?

Високите и ниски температури също оказват влияние върху акумулатора. Ето какво може да направите през различните сезони за батерията.

През лятото

Високите температури са враг на акумулатора. Горещото време е предпоставка за още по-високи температури под капака на двигателя, а това ускорява корозията вътре в акумулаторната батерия.

Жегата може да доведе до изпаряване на водата от електролита на батерията, което води до намален капацитет, лошо стартиране на двигателя и съкращаване на живота и.

За да сте подготвени за горещите летни месеци е добре да проверите състоянието на акумулатора преди сезона, а също ако е възможно да се следи нивото на електролита в клетките и при необходимост да се долива дестилирана вода.

През есента

Това е времето, в което трябва да подготвите автомобила за студените зимни месеци.

Освен това през есента има както високи температури, така и неочакван снеговалеж и дъжд. Ако акумулаторът не работи добре сега е моментът да бъде проверен и при необходимост сменен.

Задължително клемите трябва да бъдат почистени и стегнати, батерията добре закрепена на мястото си.

През зимата

Акумулаторът на колата работи при трудни условия през зимата. Двигателят изисква повече мощност за запалването си при ниски температури.

Затова преди да настъпи зимата проверете електрическата система, включително алтернатора и акумулатора. Измерете напрежението на батерията, което трябва да е не по-малко от 12,5 V.

Акумулаторната батерия трябва да е винаги напълно заредена. За целта използвайте при необходимост зарядно устройство за акумулатори.

Ако все пак се затруднявате в избора на нов акумулатор, в Авто Бим БГ с удоволствие ще ви консултираме и помогнем, за да получите най-подходящото за вашия автомобил.