Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 10:04 3 072 1

BMW-тата ще стават все по тежки

  • bmw-
  • автомобили-
  • тегло

Шефът на BMW M посъветва да не чакаме повече дори леки "М-ки"

BMW-тата ще стават все по тежки - 1

Ръководителят на BMW M Франк ван Мил е уверен, че никога повече няма да има леки "М-ки". Това отчасти се дължи на електрификацията и нарастването на броя на електронните компоненти. И именно поради тази причина в бъдещите модели ще има повече композитни материали - не само въглеродни влакна, но и алтернативни решения като материали, базирани на естествени, а не на синтетични влакна.

"Всяка година колите стават все по-тежки и по-тежки - и за това има напълно разумно обяснение. Не става въпрос само за увеличаване на броя на електронните компоненти, но и за утежняване на други части. Пример са креслата, които сега тежат около 40 килограма повече от преди 20 години."

Според ръководителя на BMW M Франк ван Миел, феновете не трябва да очакват дори леки "М-ки". "Теглото на новото M2 е 1 725 килограма, тоест по-малкото купе е само с 50 килограма по-леко от по-голямото M4 Competition xDrive. С манията по електрификацията цифрите само ще растат и ние ще компенсираме увеличената маса с помощта на композити.

Това са не само скъпи въглеродни влакна, но и материали на базата на естествени влакна. Тяхното производство е по-малко вредно за околната среда, но в същото време биокомпозитите са малко по-тежки от карбона, но по-леки от алуминия. Сега "растителна пластмаса" се използва в състезателния M4 GT4 . От нея са направени предния капак, външните панели на вратите и елементи от т.нар. бодикит.

Можем да използваме и други трикове. Например, да направим батерийните клетки на електрическите автомобили част от силовата структура на каросерията. Тази подредба ще избегне междинните етапи под формата на модули и блокове, което също ще повлияе положително на общата маса."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4.4

    10 1 Отговор
    И все по-желани от хора с ниско интелектуално ниво, но за сметка на това претенции, все едно са открили ядрения синтез. 😁😁