Last news in Fakti

29 Август, 2023 12:39 20 828 56

Защо не трябва да зареждаме нискокачествен бензин

  • горива-
  • нискокачествен бензин-
  • съвети

И до какви повреди води спестяването на няколко левчета

Защо не трябва да зареждаме нискокачествен бензин - 1
Снимка: Shutterstock

Добре известен факт е, че по родните бензиностанции горивото не е от най-качествените. Сега няма да ви обясняваме в коя търговска верига горивата са по-качествени и в коя не - всеки си има становище по темата, но трябва да знаете, че нискокачествения бензин вреди твърде много на цялата горивна система в автомобила, като се започне от резервоара, та се стигне до ауспусите.

В резултат от нискокачествен бензин в резервоара на автомобила се събира много мръсотия. Това са остатъци от производството на гориво в рафинерията, неразтворими добавки, мръсотия и друга шлака, която се набива направо в горивната система. Горивната помпа е първата, която „вкусва“ последствията от нискокачественото гориво. Филтърната мрежа бързо се запушва, горивната помпа, създавайки необходимото налягане, работи на границата на възможностите си и може да се скапе само за няколко месеца.

Следваща спирка на мръсотията са инжекторите. За пълен структурен провал ще им бъдат достатъчни няколко такива бензиностанции. С течение на времето устройството, което е с доста фина и прецизна настройка, започва да не работи правилно, изпращайки собственика направо в сервиза. Цените там за ремонт на инжекционни дюзи - вижте сами, но е по-добре да зареждате на най-скъпата бензиностанция. Ще ви излезе по-евтино.

Изгаряйки в цилиндрите, нискокачественото и мръсно гориво унищожава свещите в същото време - вижте, колко струва една иридиева свещ - запушва пръстените с кокс и остават въглеродни отлагания по буталата и дори по стените на цилиндъра. И ако свещите могат да се сменят, то следващите три критични точки водят до доста по-сериозен ремонт на двигателя. Той е придружен от нови гарнитури, гумички на клапаните и други "периферни елементи", които не са толкова скъпи, но работата по смяната им е скъпа. Все още искате да спестите от бензин?

За десерт, разбира се, изпускателната система в лицето на катализатор и ламбда сонда. Тази двойка в тандем може лесно да издърпа бая пари от собственика, а повредата настъпва много бързо - дори само няколко зареждания с нискокачествено гориво могат да запушат катализатора, който ще започне да се разпада, изпращайки цели купища керамични чипове направо в цилиндрите. Истински Армагедон под капака.

Цените за такива ремонти са прекомерно високи, работата е сложна и мръсна, а след това трябва да платите и фините настройки. И всичко това е резултат от няколко икономии на гориво на обща стойност около стотина лева годишно. И за да не се стигне до до неотложната нужда за да платим по-късно хиляди и да останем без кола с месеци, то силно препоръчително е да зареждате с възможно най-качествените горива!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    90 1 Отговор
    В БГ има ли качествен бензин и къде е?

    Коментиран от #2, #44

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 29 Отговор

    До коментар #1 от "Няма":

    Аз пълня на Шел А 95 ви ПАУЕРРР!Струва 3,04лв в Неделя преди 2 дни.Колата ми е на 35години,но с този бензин има много добро пасване!Харчи около 6/100!

    Коментиран от #25

  • 3 Защо

    75 1 Отговор
    Има некачествено гориво по бензиностанциите...това е въпроса който трябва да разследвате и изсветлявате
  • 4 Зевс

    78 4 Отговор
    В багажника имам мобилна лаборатория, първо капвам там малко за тест, ако резултата ми хареса сипвам :) Контрола на горивата не беше ли работа на една от многото държавни агенции, които знаят само да прибират пари под масата?
  • 5 Ориентирал се

    12 52 Отговор
    Електромобила ми си е ОК.

    Коментиран от #32

  • 6 ооо

    70 1 Отговор
    нали има държавен контрол. Нали затова се плащат всичките тия данъци и акцизи? не може да живеем с това, че имало некачествен бензин и затова трябва да сипваме от скъпия! по тая логика в магазина - купувайте само сирене над 30 лв, все пак вие го ядете, да не би колата ви да е по-важна от вас и децата ви ?
    Тая статия е поредна манипулация. Вместо да е насочена върху контрола, тя е насочена върху потреблението!
    Като отиде на бензиностанцията, човек трябва да знае какво сипва, колко е качествено и колко ще изкара с него. Ако даден бензин е по-некачествен от показателите и нормите за него - той не трябва да се предлага като такъв!
  • 7 Никой

    49 15 Отговор
    " Лукойл Нефтохим " Бургас не произвежда некачествен бензин. Всички български ,западни бензиностанции зареждат от там, обаче всяка слага различна добавка към горивото . Само "Ромпетрол " си вкарва горивото директно от Румъния. Има известни слухове,че " Петрол " също вкарва от вън ,но информацията не е сигурна. Най лошите горива за тарялясници продаваше един фармацевтичен мошенник, който трябваше да е в затвора ,но неведоми са пътищата господни на правосъдието.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ккк

    34 22 Отговор
    От много години всеки знае,че руският петрол Урал е нискокачествен,който Лукойл ни го продава на цената на Брент!

    Коментиран от #42

  • 10 Хмм

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Това с ромпетрол приключи преди две три години. Сега всичко е от нефтохим

    Коментиран от #52

  • 11 Напротив

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Пътищата на правосъдието са много предвидими и се чертаят с пари, много пари.
  • 12 истина една

    29 4 Отговор
    много нискокачествени журналя
  • 13 Павел пенев

    45 1 Отговор
    Не заблуждавайте хората, у нас няма високо качествени горива- всичко е менте.
  • 14 Когато зареждате гориво

    22 9 Отговор
    Купувайте си от най-качественото с високо октаново/цитаново/ число. Освен изброените в статията с тези горива двигателите работят по-тихо, по-равномерно на ниски обороти и имат повече въртящ момент там където ви е най-необходим. Калоричността им е една и съща но двигателя работи в по-благоприятен режим, по малко се натоварва механично и е по ефективен. При еднакви други условия се изразява с по-дълг преход в сравнение с по ниско октанови/цитанови/ горива. Това напълно компенсира по-високата цена на качествените горива.

    Коментиран от #46

  • 15 Герги

    29 3 Отговор
    Славчев...тогава защо го произвеждат и кой да купува този....нискокачествен бензин...дай разяснение...
  • 16 ДЪРТ

    40 5 Отговор
    сипвам винаги на шел 100 октана разбира се когато ми е на път колко е истински не знам но поне има 4 колонки отовам и зареждам на малка бензиностанция на омв пак 100 октана момчетата са ме запомнили със сто октановия един път едното момче ме пита защо се набутеам та ние имаме само една цистерна И ТОЧКА те това е БГ

    Коментиран от #51

  • 17 Автомобила ми е чувствителен

    23 6 Отговор
    Автомобила ми е чувствителен към некачествените БГ горива. Често съм извън страната и си зареждам оттам.
    Пестя от авто услуги и замяна на чувствителни елементи на горивната система.
  • 18 Няма как

    25 3 Отговор
    Няма как да избягам от мръсотиите в горивата на територията. Правя каквото мога. Прибавям подобрители към горивата от време на време. Не решава напълно проблема но помага до някъде. Или поне така си мисля. :-)
  • 19 Ония с Фордо

    18 1 Отговор
    Я сега да види какво се случва ако карам форд "Мустанг" с двигател с карбуратор и двигател работещ с бензин А-86 ! Май а ?

    Коментиран от #28

  • 20 Българин

    25 15 Отговор
    Не може хем Лукойл, хем качествен бензин.Изберете си едно от двете.
  • 21 ама друг път

    26 2 Отговор
    "И за да не се стигне до до неотложната нужда за да платим по-късно хиляди и да останем без кола с месеци, то силно препоръчително е да зареждате с възможно най-качествените горива! " Кажете го на търговците на горива в лицето на OMV , SHELL , LUKOIL и всички останали крадци !
  • 22 Ти си

    9 12 Отговор
    Дре е и за бензи аз карам на нафта ......
  • 23 Злогош

    17 4 Отговор
    Комшията с туарега не се оплаква от лош бензин , кара на газ
  • 24 Механик

    37 0 Отговор
    Славчо Славчев пак е писал свободни съчинения и благопожелания.
    Славачо, ни знаем защо не трябва да зареждаме некачествен бензин. Въпросът е кой бензин е качествен и как да го отличим?
    А още по-наболелия въпрос е от къде се появява тоя бензин и кой и защо го допуска. Къде са наказаните и как?
  • 25 Механик

    6 38 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Искаш да изтъкнеш, че си яко богат и си си наделял на масрафа ли?
    Ми що тогава караш кола на 35 години бе?
    Аз пък карам кола на 2 години и след още три (живот и здраве), ще си купя нова. А тая ще продам на някой, който ще я кара още 30 години и тогава ще ти я продаде на теб.
    Тарикат-гъбар!
  • 26 Луд

    28 2 Отговор
    Кой пиши тези глупави статий . На коя колонка за бензин по света пиши некачествен и качествен А95.
    На бойко само едно му признавам , всички журналисти са мисирки.
  • 27 Какъв бензин бе, бате?

    17 15 Отговор
    Кой купува бензин? Всички сме на газ.
  • 28 оня с хондата

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ония с Фордо":

    Твоята кола не е за каране. Не мога да те мисля.
  • 29 Насю Махуря

    19 3 Отговор
    В България няма никъде качествени горива !
  • 30 Kлаустрофобия

    6 4 Отговор
    Лесно се разпознава нискокачествения бензин. Спираш на колонката в горещ ден, слизаш и капваш от нафтения пистолет на плаца и после от бензиновия и гледаш ако нафтата се изпари по-бързо,тръгвай си.Ако е зима ползвай рейса 😁
  • 31 Румен

    4 0 Отговор
    Да....соПственика е най-потАртеФш.
  • 32 Къпан пор

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ориентирал се":

    Зареди го с крив ток и си дотам.
  • 33 Ван

    4 0 Отговор
    Елементарно е-заредил си от бензиностанция Х, започне ли да създава проблеми, при положение, че колата нищо и няма, значи не е вашта бензиностанция и толкова.
  • 34 Диги

    3 6 Отговор
    На пропан - бутан съм минал около 700 000 километра без никакви проблеми. Зареждам от всички бензиностанции и нямам случай, в който колите да са правили проблем.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Перо

    9 3 Отговор
    При монопол в производството на горива, от една рафинерия, с нискокачествен петрол, какъв избор може да имаме?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Има

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Няма":

    Sh... и O.V
    Като се замислиш, при тях няма как да е некачествен.

    Коментиран от #45

  • 45 Има 2

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Има":

    Има и едно понятие "добавки". По мощността и разхода можеш да усетиш дали
    са вътре.
  • 46 Различна точка

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Когато зареждате гориво":

    Само че за някой по-стари модели автомобили не се препоръчва високо октанов бензин, а трябва А95.
    Тъй като има различна точка на възпламеняване и прогарят клапаните. Например моят автомобил е
    VW Polo 1.4 бензин, 2002 г. На вратичката на капачката пише А 95.
  • 47 Хахааа

    11 0 Отговор
    Егаси и аппкалопсиса. Сега очаквам статия калво се случва след наливане на крадена нафта от бдж
  • 48 Да бе,те бензиностанциите

    7 0 Отговор
    слагат табели:А при нас бензина и дизела са с ниско качество!Смешници журналисти!
  • 49 Мъ Дур

    4 2 Отговор
    В Америка най високия е 93 а 87 нормалния,още нямат качествен за разлика от нас
  • 50 Леля Гошо

    3 4 Отговор
    Разход на гориво 8/100, за 200 хиляди километра, 16 хиляди литра, разлика в цената между най евтин и най скъп бензин около 40 стотинки, тоест за най скъпия ще платиш 6400 лева повече. Ще спестиш ли толкова от ремонти? Всеки сам си преценЯ.

    Коментиран от #55

  • 51 Четири крана

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪРТ":

    Това момче да не е присъствало на строежа на бензиностанцията...? Че знае какво има под земята.
    Няма как да е една цистерна отдолу, щото всичко ще се омеси като налива камиона.
    Второ: под капака на зоната забранена за пушене, има поне 4 крана: А95, А98, обикновен Дизел, рафиниран Дизел.
    Трето: Самият камион за гориво е разделен на клетки. Капаците се намират на тавана на камиона, а горивото се излива на бензиностанцията чрез дебели маркучи от долната част на камиона.
    Четвърто: Като се пълни бензин А 95 и бензин 100 октанов в пласмасова туба се вижда разлика в цвета
    на двата вида бензин.
    /бивш работник на бензиностанция /
  • 52 Плоещ

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хмм":

    Има и една петролна зона в Румъния - град Плоещ с няколко рафинерии. За мен оттам са много по качествени горивата. Някой вериги зареждат оттам. Както писах важни са и добавките. Това се усеща по мощността и разхода на автомобила. Липсата на добавка поевтинява литъра с 5-6 стотинки, но нямаш "файда" от това. Защото ако сложиш 50 лв гориво на по-евтината бензиностанция (за 2.60 лв вместо за 2.65) ще спечелиш 1 литър гориво. Но ако колата в този случай гори повече поради липсата на добавка, ти няма да го усетиш този литър, отделно горивото ще свърши по-бързо и колата ще е с по-малка мощност - повече ще натискаш газта.
  • 53 Тънкач играч

    1 2 Отговор
    Ес класата най- арно диша на газчица. А за повече ряз, шприцва по малко бензинец- умна система!
  • 54 майтапчии

    1 2 Отговор
    и от каде да го вземем тоя “висококачествен” бензин ? в българия такова животно няма от много години само русия и кравите разполагат с такъв …!
  • 55 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Леля Гошо":

    Никога не зареждам от по-евтините бензин и дизел и никога не спирам на малки бензиностанцийки с неизвестни имена. При по-евтиния бензин двигателят ми започва да прекъсва и имам драстична разлика в изминатите километри, независимо дали на 4 или на 2 колела. Така че тези стотинки разлика почти ми се избиват само от разликата в изминатото разстояние. Досега не съм имал никакъв ремонт, свързан с горива, а съм сменил доста машини. Според мен нашият 100 октана се равнява на 98 по на запад, а нашият 98 на техен 95.

    Коментиран от #56

  • 56 Любител

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Вярно, така е. Освен това, в САЩ бензина е с 10% добавка на етилов алкохол и от там му пада октановото число.