Last news in Fakti

14 Септември, 2023 15:00 3 477 9

Германия подготвя революционен закон за зарядните станции за електромобили

  • зарядни станции-
  • германия
Германия подготвя революционен закон за зарядните станции за електромобили - 1

На Международното автомобилно изложение в Мюнхен германският канцлер Олаф Шолц обяви, че през следващите седмици страната ще стане „първата държава в Европа, която ще приеме закон, задължаващ операторите на бензиностанции да предоставят най-малко 150 kW възможности за бързо зареждане на електрически превозни средства в 80% от техните бензиностанции."

В момента Германия има 90 000 обществени зарядни станции, но планира да има 1 милион зарядни точки до 2030 г., за да насърчи шофьорите да преминат към електрически автомобили. След като загрижеността за пробега изчезне, много по-голяма част от населението ще се радва да премине към електрически автомобил. Целта на Германия е до 2030 г. да има 15 милиона електрически коли по пътищата.

Според Reuters в края на април е имало само около 1.2 милиона електрически коли по германските пътища, така че има още много работа за вършене. Високите препоръчителни цени на дребно, ограниченият пробег и липсата на станции за зареждане са част от проблема, но този ход на правителството може да бъде повратна точка.

Интересното е, че по-рано тази година Tesla заведе дело срещу голяма газова корпорация в Германия, Tank&Rest, заради монопола ѝ върху бензиностанциите по аутобаните, тъй като компанията има правото да решава къде могат да бъдат инсталирани станции за зареждане.

Tesla смята, че трябва да се разреши инсталирането на станции за бързо зареждане там, където са най-необходими. Поради този прецедент Tank&Rest може да бъде принуден да работи с Tesla, за да спести от разходите за инсталиране на задължителни зарядни устройства.

В крайна сметка Шолц отбеляза и китайските електрически автомобили, които доминираха на тазгодишното автомобилно изложение в Мюнхен. Мнозина изразиха съмнения относно способността на Европа да се конкурира с технологията, предлагана от китайските електрически превозни средства.

„Конкуренцията трябва да ни вълнува, а не да ни плаши. През 80-те години на миналия век се говореше, че японските автомобили ще наводнят пазара. „Двадесет години по-късно това бяха автомобили, произведени в Корея, а сега вероятно са китайски електрически автомобили “, каза канцлерът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    14 24 Отговор
    Немците са поне 1000 години пред нас

    Коментиран от #2, #3

  • 2 българин

    21 10 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Прав си. Не съм видял немец да доизносва старите дрехи на българин или да кара бракуваната му кола,с на обратното сме свидетели много. А по време на тоталитаризма в България им събирахме празните кенчета и се радвахме
  • 3 ДрайвингПлежър

    27 12 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Германия в момента копае дъното и чесно казано няма кой знае каква вероятноста да изплува където беше. В момента говорите за най-обикновен фашизъм - Фюрера каза стройте - тая работа не става така ако няма свободен пазар и конкуренция е гарантирано че ще оплескаш всичко!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 гост

    10 19 Отговор

    До коментар #3 от "ДрайвингПлежър":

    Единственото , което казва "фюрера" в момента е , че ще бъде премахнат МОНОПОЛА на петролните компании върху пътната мрежа и местата за зареждане !! Както и субсидиите , които десетки години ползваха , за да тровят хората нагло и безскрупулно !!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Къпан пор

    11 2 Отговор
    Запали ли се електрокара при зареждане и се взривява бензиностанцията.
  • 7 Улав Шолц

    8 3 Отговор
    То закон лесно се приема, ама в него сроковете ще са до времето, в което никой вече няма да си спомня за самозапалващите се "коли"! И побързалите да хвърлят пари на вятъра за зарядни бензиностанции, също ще фалират!
  • 8 Дойчен Кочен

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Както виждам, петролните компании не са успели да те отровят, за съжаление!
    Но с батериите за самозапалващите се отпадъци със сигурност ще успеят! Както при производството, така и при преработката им...
  • 9 Турбо

    8 1 Отговор
    Ток и бензин на едно място,не е ли опасно.