Last news in Fakti

18 Септември, 2023 15:27 16 240 14

Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата?

  • фолио-
  • тониране на стъкла-
  • затъмняване на автомобилни стъкла-
  • фолиране на автомобили-
  • тунинг

Отговори на този въпрос - директно от професионалистите

Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата? - 1

Този въпрос вълнува много от водачите на автомобили и неведнъж сме говорили на тази тема. Ясно е какво разрешава закона - задни странични и задно скътло при положение, че превозното средство е оборудвано с две странични огледала за обратно виждане. Но необходима ли е тази пруцедура и какви, освен визуалните, са ползите от затъмняването на стъклата с фолио. По темата потихме известния в т.нар. стрийтрейсърски среди у нас и специалист по доработка на автомобили Георги Кьосовски, собственик на Georgi's Garage - детайлинг студио в столицата.

Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата?

Според него, затъмняването или тонирането с фолио на стъклата на автомобила става все по-популярно сред собствениците на автомобили и това не е случайно. С течение на времето, този процес се превръща в нещо повече от модно изявление. Но за да разберем какви са предимствата на затъмняването на стъклата и как иновативните фолиа могат да промененят комфорта на пътуването, попитахме специалиста. Ето какво ни отговори той:

Затъмняването на стъклата на автомобила може да бъде многопластово решение с редица предимства. Ето и основните от тях:

1. Защита от слънчевата светлина и топлина: Едно от най-очевидните предимства на затъмняването на стъклата е, че то намалява проникването на слънчевата светлина и топлина във вашия автомобил. Това предпазва интериора от избледняване и поддържа по-комфортни условия за вас и пътниците в автомобила. От тук насетне идват и другите положителни качества за автомобила – особено за електрическите , който сега навлизат и стават все по-често срещани. Ако навлизащата топлина в купето е намалена с над 70%, това означава, че на компресора на климатика ще му бъде в пъти по-лесно да достигне зададената му температура. Когато тя е достигната максимално бързо и той преустанови работата си, това означава по-малко разход на гориво или ток.

Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата?

2. Поверителност и сигурност: Затъмнените стъкла осигуряват по-малка видимост за хората извън автомобила. Това може да предотврати нежелани погледи върху пътуващите отзад (често това са деца), като в същото време ви позволява да оставите багаж на задните седалки без да се притеснявате?

3. Защита на интериора: Затъмняването на стъклата помага да се предпази интериорът на автомобила от износване и избледняване причинени от вредните UV лъчи. това важи най-вече за кожените салони, като тонирането ще предотврати изсушаването им, а както е известно - след изсушаването на естествената кожа започват да се появяват и пукнатините по нея. Това може да увеличи живота на вашия автомобилен интериор и да спести пари за бъдещи ремонти и подмяни на различни елементи.

4. Намаляване на отблясъците: Затъмнените стъкла могат да помогнат дори за намаляване на заслепяващия ефект от фаровете на автомобилите зад вас през нощта, а това подобрява сигурността по време на шофиране и намаля умората на очите.

5. Естетика и стил: Не на последно място, затъмнените стъкла придават на автомобила по-агресивен и стилен външен вид.

Иновации във фолирането на стъклата:

Специалистът споделя, че със съвременните иновации в автомобилната индустрия, сега са налични и почти прозрачни фолиа, които могат да спират топлината и слънчевата светлина, без да компрометират видимостта, тоест могат да се форипат и предните странични стъкла, и ветроупорното. Тези фолиа предоставят допълнителни предимства, като поддържане на ясна видимост, намаляване на топлината в автомобила и подобряване на енергийната ефективност.

Затъмняването на стъклата на автомобила с иновативни фолиа, които спират топлината, представлява нов подход към комфорта и сигурността на водачите и пътниците. Този напредък в технологията отваря врати за по-добър баланс между комфорт и функционалност във вашето превозно средство.

Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата?

В заключение, специалистите казват, че фолирането на стъклата на автомобила с иновативни фолиа не само подобрява визуалния вид на превозното средство, но и предоставя редица практични ползи, като спиране на топлината и слънчевата светлина. Важен обаче е правилния избор на фолиа, който не само удовлетворява визуалните предпочитания на водача, но и предоставя нужната защита и комфорт, запазвайки при това ясната гледка през автомобилните стъкла. Така че, ако сте се питали дали затъмняването на стъклата е правилният избор, иновациите сега, могат да ви убедят, че тази инвестиция може да бъде изключително полезна за вашия автомобил и за вас самите.

Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    16 7 Отговор
    Ми има значение, стига да се направи при професионалисти, че бая съм си патил. Тези не ги знам, но ми предстои тониране и мисля да ги пробвам
  • 2 Име

    12 4 Отговор
    Естествено, че стъклата е добре да се фолират, особено сега с новите прозрачни фолиа за отпред - определено атмосферата в салона е друга, но някой да сподели мнение за GG, работят ли добре, а и не само за тях.
  • 3 Гого

    24 4 Отговор
    В маалата е модерно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 трябва да

    10 11 Отговор
    това е едно от най полезните неща дето може да си направите за колата и да сте доволни
  • 6 чичо Пешо

    30 14 Отговор
    Тонирането има само два резултата и те са негативни: 1) даваш пари и 2) после колата - погледната отвън отстрани - е цiганcка: единият джам по-светъл от другия. Тук е наречено "естетично и стилно", за да бъдат прилъгани съответните индивиди с мaнг.а.лскo самосъзнание да си подложат МПС-то на въпросната процедура. Върви с черни 5-спицови джанти, свалено окачване, momo-теглич на предната решетка, пъpдящ в целия квартал (задължително нощем) 4-ен Remus, по селски извадена навън лява ръка за оправдание, че не се активират мигачите и най-важното: чалгията да дъни от събуферите в багажника...
  • 7 358

    3 8 Отговор
    "позволява да оставите багаж на задните седалки без да се притеснявате"!? СЛАГАШ ТЕЛЕФОНА ДО СТЪКЛОТО ВКЛЮЧВАШ КАМЕРАТА И СЕ ВИЖДА ВСИЧКО
  • 8 варненски пенсионер

    16 12 Отговор
    като видя такъв фолиран идиот до мен и нямам видимост да изляза от паркинга, го отнасят всичките му роднини !
  • 9 Пежо

    22 7 Отговор
    Има още едно лично установено "предимство" - шофьорът когато погледне нощем през затъмненото стъкло, не вижда нищо...
  • 10 Нашийник

    9 3 Отговор
    Професионалисти колеги за монтаж има достатъчно добри в цялата страна. Лично за мен най-качествено си остава фолиото Llumar. Или 3М, въпреки че и то не е това, което беше. Китайските боклуци от Домко и подобните нему ("едно италианско", "оригинално американско" и т.н.) след няма и месец стават на една готина мрежа, която почти всички "самодейци" имат в актива си. Разбира се, тонирането не е евтино, когато е направено професионално, но ако все пак решите, че клипчетата в Youtube са достатъчни, за да се справите и сам - запасете се с търпение. И (личен съвет) с още една ролка фолио.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ако искате

    3 1 Отговор
    тонирани и затъмнени стъкла,си купете кола с фабрично такива! Няма нищо общо с фолираните,които трябва да са забранени!