Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 15:20 1 972 6

Производството на Tesla в Германия може да бъде засегнато от ситуацията в Швеция

  • tesla-
  • германия-
  • швеция

Доставчик на алуминиеви части се присъединява към служителите

Производството на Tesla в Германия може да бъде засегнато от ситуацията в Швеция - 1

Конфликтът между шведските профсъюзи и Tesla се изостри в петък, когато доставчик на важни компоненти се включи в акция за съдействие, за да накара производителя на електрически автомобили да подпише колективен трудов договор за своите шведски работници.

Около 50 работници, които произвеждат специализирани компоненти за Tesla в Hydro Extrusions, дъщерно дружество на норвежката алуминиева и енергийна компания Hydro, ще останат у дома или ще получат други задачи от петък до второ нареждане, съобщи профсъюзът IF Metall.

"Те доставят компоненти за фабриката на Tesla в Германия и ако това предизвика смущения за тях, се надяваме да ги принудим да се върнат на масата за преговори", заяви секретарят по преговорите на IF Metall Вели-Пекка Саиккала.

Hydro Extrusions е единственият доставчик на компоненти в Европа, каза Саиккала. IF Metall, най-големият профсъюз на производителите в Швеция, води борба с Tesla за сключване на колективен трудов договор за своите 130 механици в Швеция. IF Metall обяви стачка на механиците на 27 октомври, отказвайки да обслужва автомобилите на Tesla.

Оттогава към механиците се присъединиха членове на други профсъюзи, като пощенски служители, пристанищни работници, чистачи и други, които отказват да работят с Tesla или нейните продукти.

Саиккала заяви, че профсъюзът е готов да засили конфликта, ако Tesla откаже да подпише. "Тази борба е много, много важна. Толкова е важна, че не можем да я оставим да си отиде. Тя е важна за нас, но и за целия шведски пазар на труда", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    8 3 Отговор
    тия па за 50 човека без работа ревът при нас се затриват хиляди работни места и си мълчим да не говорим че седесарите затриха хиляди заводи и сега тъпия народ ходи на вън да робува. така е едните имат достойнство а другите като нас са с робска психика и с управляващи крадци и предатели.

    Коментиран от #2

  • 2 Не се без работа

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "любител":

    Просто мафиотите на които всички работници в Швеция са длъжни да плащат рекет всеки месец, са решили да прилагат терористични тактики за да принудят частната компания Тесла да подпише колективен трудов договор, за да може на всички работници да се плащат еднакво ниски заплати, да не би някой по-работен да вземе да се договори повече. Така и най-големият михлюзин ще е спокоен че работи не работи, ще си получава договорената заплата, защото иначе мафиотите синдикалисти ще стъжнят живота на Тесла. Нали затова им плаща "такса спокойствие" Тези трябва да бъдат забранени със закон.

    Коментиран от #5

  • 3 Мъск Моторс

    3 1 Отговор
    Бил Гейтс заложил пари на загубата на Тесла, понеже според него никой не иска електрички... обаче TESLA стана гигант и г-н Гейтс загубил 1.5 милиарда гущера - стана ясно 2022 година. Потърсен за коментар, Мъск отговорил: За Били излъганата камила ли ме питате? На тоя мозъка му по-увиcнал от корема.
  • 4 ЗЛЕ

    1 1 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ВЕ само 130 ЧОВЕКА синдикат въртят цяла фирма на опаки , в българия КОГАА ВЕЕЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луд трол казваш?

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "зле":

    Кой от написаното не е вярно? Погледни и статията с какви думи е изпълнена

    Конфликтът
    за ДА НАКАРА ДА ПОДПИШЕ колективен трудов договор
    ако това ПРЕДИЗВИКА СМУЩЕНИЯ за тях
    се надяваме да ги ПРИНУДИМ
    ВОДИ БОРБА с Tesla за сключване на колективен трудов договор
    профсъюзът е готов да ЗАСИЛИ КОНФЛИКТА, ако Tesla ОТКАЖЕ да подпише.


    Как точно в демократична държава някой може да те ПРИНУДИ да подпишеш договор? ТОВА НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА Е ДВУСТРАНЕН АКТ НА СЪГЛАСИЕ?

    Ако единият не е съгласен си е жив рекет, като "застраховките" по време на борческите години у нас.

    Представяш ли си някой да те принуди да подпишеш договор с мобилен оператор за 500 лв на месец и ти нямаш право да откажеш? Ще го подпишеш ли "доброволно"?

    Лудост ще е Тесла да подпише! Онези 130 като не са доволни просто да напуснат и толкова. Тях никой не ги е ЗАДЪЛЖИЛ, ПРИНУДИЛ, НАКАРАЛ, нито пък Тесла е в КОНФЛИКТ или БОРБА с тях.

    Тесла вдигна заплатите на германските служители и без нужда от синдикат. Ако целта беше само вдигане на заплатите без подписване на синдикален договор, проблема щеше да е решен отдавна. Все пак са само 130.