Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 09:24 1 443 16

Китайските електромобили могат да шпионират собствениците си

  • китай-
  • електромобили-
  • шпионаж
Китайските електромобили могат да шпионират собствениците си - 1

Търговската война между САЩ и Китай се засилва. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че електрическите коли от Китай могат да представляват „значителен риск за националната сигурност“, тъй като огромното количество данни, които събират, може да бъде изпратено до Китай.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че електрическите превозни средства „събират огромно количество информация за водача, за местоположението на превозното средство и за околната среда където се намира превозното средство“. Поради тази причина Белият дом подготвя отделна наредба.

Тя има за цел да попречи на чуждестранни компании да имат достъп до „силно чувствителни“ лични данни. Китайският колумнист Ruan Jiaqi обаче разкритикува този ход, като каза, че изявленията на Раймондо дискредитират китайските производители на електрически автомобили.

Според него не става въпрос за вражда, а само за нагласи от определени страни и пазари. BYD, например, се радва на огромен успех в Европа и Латинска Америка, но избягва САЩ заради 25% мита, наложени от администрацията на Тръмп върху китайските автомобили през 2019 година.

Миналия декември Министерството на финансите на САЩ публикува нов списък с насоки за федерални субсидии, които изключват превозни средства, съдържащи компоненти на батерии, произведени или сглобени от „чуждестранно предприятие.

От 2025 г. превозните средства, чиито батерии съдържат определени компоненти, добивани или преработени в Китай, също няма да отговарят на условията за данъчен кредит. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза миналата седмица, че китайските производители на електрически автомобили "ще унищожат" повечето конкуренти, ако не са търговските бариери.

Освен това в края на декември американските законодатели приеха закон, забраняващ на Министерството на отбраната да купува батерии, произведени от CATL, Envision Energy и редица други китайски производители, считано от октомври 2027 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    18 0 Отговор
    А американските коли никаква информация не събират ;)
    Истината е, че китайските са много по-евтини, т.е. търговска война с непозволени средства от страна на САЩ.
  • 2 Айде айде

    14 0 Отговор
    Хуавей задминаха всички и взеха, че станаха заплаха за националната сигурност. Сега BYD задминаха всички и те станаха заплаха за националната сигурност.
  • 3 Някой

    16 0 Отговор
    А американските не шпионират, нали? Нито европйските. Само китайските, убеден съм!

    Коментиран от #6

  • 4 Андроидаджия

    1 5 Отговор
    Харесвам сърп и чук.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор
    Що ли като търсите нещо в гоголь после цял месец реклами на такива изделия са в профила Ви🤔🤔🤔
    Китайце виновни 🤔
  • 6 О. Ч. З

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    За другите страни не знам но специално за България не ни шпионират
    Просто канят българска делегация на гости при тях и наще започват сами да си пеят без да ги питат
    А колкото до самите коли на американците все нещо не им харесва или пречи когато някой друг се развива по някъде начин
    Така направиха със една определена марка телефони са са наред коли после ще е нещо друго
  • 7 Джони

    4 0 Отговор
    най-тъпото краварско естествено изказване. виждат че Китай набира скорост и то сериозна в електричките и вече са опасни ;) като с huawei, и още мн др. подобни примери - студената война и прочие
  • 8 Гроздето е кисело и шпионира

    6 0 Отговор
    О, ама питай кравара да ти каже - по-добра кола от форд няма, по-добър комп/телефон/мп3 плейър от ай-кен3ф няма, по-добър мъж от реднека няма, по-добра жена от сестра му/братовчедка му също няма !
  • 9 Мн жалки

    4 1 Отговор
    доста жалко американско изказване, премествам си го в другия крачол
  • 10 Всеки автомобил

    4 0 Отговор
    "шпионира" собственика/водача.
    Като влезе в сервиз за преглед има все още оставали малко грамотни монтьори, които веднага ще ви кажат що за стока е собственико ! 😀
  • 11 Спас

    4 0 Отговор
    Демента и трансформари ли почна да вижда 🤣🤣🤣🤣
  • 12 онзи с магарето

    2 0 Отговор
    феисбук и гугъл не шпионират изобщо
  • 13 Госあ

    2 0 Отговор
    ХАХАХАХА или действително западняците са доста простички, или т.нар. им лидери и подчинените им медии ги вземат за калинки …к’во да кажа друго…
  • 14 УдоМача

    2 0 Отговор
    Сай, че де хамериканските и европейските не могат??? Айде айде... А съвсем отделно всичко, което е включени, може да се изключи...
  • 15 А Евро.ейските

    1 0 Отговор
    Си затварят очите и ушите...хахахахайаай
  • 16 ивелин

    2 0 Отговор
    Тези престъпници от 30 години от компютрите им до Телефоните събираха информация . Особено като Viber , WhatsApp не събират ли информация. ? Последните 20-25 години правеха това което си искат от санкции, до блокиране на Банковите сметки на страни и отделни личности. Подслушване на политическите лидери , убийства на неудобни за тях , извършване на цветни революции , и всичко това беше все информация от Телефоните И Компютрите ( даже чеченският Генерал в Съветската армия по късно който воюваше срещу Руската армия - Дудаев от предоставената информация от ЦРУ координатите му беше убит ).Сега когато другите имат такава възможност тези убийци веднага забраняват както в Средновековието от страна на църквата всичко прогресивно под предлог ,че е грях а тези престъпници заплаха за Националната им безопасност.