Last news in Fakti

23 Април, 2024 10:28 1 909 9

Шефът на Stellantis заплаши италианското правителство

  • stelantis-
  • китайски автомобилни производители-
  • италия-
  • alfa romeo

Китайци са готови да купят някои от марките на Stellantis

Шефът на Stellantis заплаши италианското правителство - 1

Шефът на концерна Карлос Таварес даде да се разбере, че постоянно идват оферти за намаляване на броя на марките в орбитата на Stellantis. Топ мениджърът призна: въпросът за "убиването" на някои марки беше разгледан на ниво ръководство на автомобилния гигант; През 2021 г. един от конкурентите беше готов да купи Alfa Romeo, а през 2023 г. партньор от Близкия изток прояви интерес към една от френските марки.

Таварес отхвърли всички предложения за продажба на активи на Stellantis. Топ мениджърът специално отбеляза, че Alfa Romeo е "най-големият скъпоценен камък" на концерна. Силата и потенциалът на марката бяха демонстрирани от лимитирания суперавтомобил 33 Stradale: според Таварес този проект е възможен само благодарение на доброто управление и компетентния маркетинг. Сега китайците отново настояват да придобият една от френските марки.

Таварес не каза коя френска марка е заинтересувала китайския партньор и за какъв партньор става въпрос. В Поднебесната империя обаче Stellantis имаше съвместно предприятие с Dongfeng и само три марки от Франция: Citroen, Peugeot и DS. Миналата есен Dongfeng стана едноличен собственик на китайските заводи на Citroen и Peugeot, като условията на споразумението са такива, че китайският партньор може да произвежда автомобили под френски марки в продължение на десет години.

Концернът Stellantis напоследък е в обтегнати отношения с италианските власти, но Карлос Таварес настоява, че автомобилният гигант ще остане в страната на Апенините и ще продължи да инвестира в нея. Планът на Stellantis предвижда локализирането в Италия на две нови автомобилни платформи и създаването на фабрика за производство на батерии.

В същото време Таварес предупреди и косвено заплаши италианските власти да не си партнират с китайски автомобилни производители, защото ако това се случи, според топ мениджъра, тогава и италианските марки може да последват съдбата на Volvo и MG.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пежото

    22 4 Отговор
    Освен Фиат 500 и Панда, нищо италианско не остана. Карлос, защо спря конфигурацията 500 със бензин и автоматик!? Ааа защото пусна електрическата версия на цена 78к лв 😄 За тия пари - Рено Меган.

    Мазерати работи на загуба от 2008. Новата Алфа Милано е пародия и няма да се продава. Та Карлос да продава на китайците, поне италинците да имат работа. Грехота е да затворят заводите, ЕС напълно се деиндустриализира.
  • 2 Факт

    14 3 Отговор
    Италия е само името всичко зад името са китайци и мънгале
  • 3 Факт

    6 2 Отговор
    Италия е само името всичко зад името са китайци и мънгале
  • 4 Брюкселската зелка

    6 1 Отговор
    Карлос що така изфака марката Jeep? Пълен провал са с всеки нов модел и Гранд Чероки и Вранглер вече за нищо не стават, даже гаранцията много малко бройки изкарват без смяна на двигател, СК и други главни агрегати. Пълен провал си
  • 5 Мммм даааа

    6 1 Отговор
    Преди време се отказах от "немското качество". Сега ще се наложи да оставя и французите, макар че от към поддръжка са евтини, а возията на Ситроен с активно окачване е отлична. Остава ми само Тойота като вариант, но кмфорта на возене е малко "дървен".

    Коментиран от #6

  • 6 Вальо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мммм даааа":

    Ако се качиш в стар ситроен ще видиш какво е отлична возия, и веднага ще забравиш за тези дървени пейки които се продават в момента.
  • 7 братвурст

    5 5 Отговор
    Да продават Алфа на Фолксваген и да се свършва агонията.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Валентина

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­м­о­­­м­и­­ч­­­е­­т­а­ ­­­в­и ­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­а­­т 👉 ­𝗡­­­­𝗨­­­𝟮­­­­𝟭­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡