Last news in Fakti

14 Юли, 2014 12:40 2 593 0

„Ню Йорк таймс“: България и фалитът на КТБ

  • ктб-
  • цветан василев

БНБ, която пое контрола над КТБ на 20 юни след като 20% от депозитите бяха изтеглени за седмица, обяви, че планира да премести добрите активи в Crédit Agricole Bulgaria

След бурен месец за българския финансов сектор, по време на който хиляди уплашени вложители се наредиха на опашки, за да теглят спестяванията си от две банки, Централната банка обяви, че ще започне производство по несъстоятелност срещу един от кредиторите.

Това се отбелязва в коментар на "Ню Йорк таймс".

Провалът на четвъртата по големина банка в страната - Корпоративна търговска банка, ще бъде първият банков срив в източноевропейската страна от 90-те години на миналия ХХ в. насам.

Решението да се затвори Corporate Commercial Bank, известна като KTB, дойде след одит, който показа, че документите, свързани с част от кредитния портфейл на банката са изчезнали, заявиха от БНБ в петък.

Централната банка също обвини най-големия акционер, че е изнесъл в кеш близо $136 млн.

Случилото се ни служи за пример, че части от финансовата система на Европа са все още далеч от стабилността в резултат на дълговата криза на континента. Казусът поставя фокус върху съмнителни връзки между бизнес магнати и политици в България, която е най-бедната страна в Европейския съюз.

БНБ, която пое контрола над КТБ на 20 юни след като 20% от депозитите бяха изтеглени за седмица, обяви, че планира да премести добрите активи в Crédit Agricole Bulgaria, която беше закупена от КТБ от френската банка-майка. Crédit Agricole Bulgaria, която е в процес на промяна на името, ще бъде национализирана и ще отвори врати на 21 юли, обявиха от централната банка.

Очевидно е, че не можем да пълним „каца без дъно“, както казва мъдрия български народ. Това обяви в специално изявление БНБ. От Централната банка заедно с правителството ще се съсредоточи върху преструктурирането и оздравяването на "добрата част" от Корпоративна търговска банка, за да се защитят интересите на своите вложители.

Спасяването, все пак, ще е "доста солено: България ще похарчи до 2 млрд. лева, или $1,4 млрд. и потенциално ще удвои дефицита на страната през тази година на повече от 3 на сто от БВП, съобщи в петък министърът на финансите Петър Чобанов.

"Ню Йорк таймс" припомня, че кризата около КТБ се разиграва на криза в кабинета, която доведе до провеждането на предсрочни избори на 5 октомври. Изданието припомня, че зад КТБ стои спорът между Цветан Василев и магнатът Делян Пеевски. Скандалът около КТБ обаче поражда страховете в българите от фалита на банките през далечната 1996 г. и настъпилата след това хиперинфлация. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА