Last news in Fakti

14 Август, 2014 21:36 3 383 0

Георги Христозов освободен от борда на БЕХ

  • христозов-
  • бех-
  • освободен-
  • борда

Започват промени в най-неясната откъм публичност сфера – българската енергетика

Започват промени в най-неясната откъм публичност сфера – българската енергетика.

От борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е освободен Георги Христозов, а на негово място влиза определеният за зам.-министър по енергетиката Антон Павлов, съобщиха източници на Факти.бг.

Не е ясно дали Христозов остава в борда на "Мини Марица-изток". Новият борд на директорите на БЕХ трябва да реши дали да излезе и оттам.

Георги Христозов  стана член на борда на БЕХ през юни миналата година, след като правителството "Орешарски" дойде на власт.

Преди това, от края на 2007 г., той беше изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2". По негово време е сключен проблемният договор с Idreco-Insigma за изграждането на две сероочистки с технология, както се оказа по-късно, открадната от Alstom. Тогава тецът смени и застрахователя си от специализираното ЗАД "Енергия" (в което ТЕЦ "Марица-изток 2" има миноритарно участие) със ЗАД "Виктория", в чийто надзорен съвет е банкерът Цветан Василев.

Още на 28 юли 2013, след скандалите около назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС Факти.бг цитира журналистическо разследване, което питаше:  Защо се оказва, че Георги Христозов е най-пазения човек в българската енергетика в 5 правителства подред?

Въпрос , на който може би за отговора всеки сам може да се досети, след като Христозов без да се притеснява официално декларира, че разполага с 3,5 млн лева депозити в банки. Защо обаче редица министри, прокурори, че дори и Държавната агенцията за национална сигурност  мълчат,не само , за да предпазят Христозов от съд, ами дори по време на този кабинет той беше назначен в борда на директорите на Българския енергиен холдинг. Може би за благодарност на всички онези корумпирани чиновници, които продължават да си получават комисионните, а ние българските граждани да им ги плащаме от нашите сметки за ток.

И за да стане по ясно, ще кажа само , че Георги Христозов се появява на хоризонта по време на правителството на Иван Костов, като изпълнителен директор на топлоелектрическата централа Брикел. Малко след това тя е приватизирана от Христо Ковачки. За благодарност Христозов получава предприятието Видахим в рамките , на което има също Топлоелектрическа централа. Адвокат тогава му е досегашния председател на парламента и нов лидер на БСП Михаил Миков.  Естествено разследването приключва без резултат. За благодарност Христозов става изпълнителен директор на ТЕЦ Марица Изток 2. Предприятие от националната сигурност на България, произвеждащо 1650 Мгв ток годишно. За сревнение АЕЦ” Козлодуй” произвежда 2000 Мвг годишно. След 6 годишният му престой в ТЕЦ 2 , държавната централа е с кредити за повече от 800 млн евро и е в технически фалит. Фалит, който пак ще плащат всички българи от сметките си за ток. От кратката му визитка можем да обобщим с две думи – прекрасен ликвидатор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА