Last news in Fakti

28 Август, 2014 13:07 2 264 2

Руски хакери мъстят на банки в САЩ заради санкциите

  • руски-
  • хакери-
  • банки-
  • сащ-
  • jpmorgan-
  • "джей пи морган"-
  • кибератаки-
  • санкции-
  • банковия сектор

От ФБР смятат, че атаки на подобно ниво не могат да се осъществят без участие на правителството

Федералното бюро за разследване на САЩ подозира руски хакери за крупна кражба на данни от банка JPMorgan Chase & Co. (JPM), съобщава агенция „Блумбърг“, позовавайки се на източници, близки до разследването.

В резултат на предприета в средата на август кибератака с предполагаем руски произход са били откраднати и разсекретени гигабайтове конфиденциална информация. В момента ФБР се опитва да установи свързано ли е въпросното нападение с неотдавнашните пробиви в редица големи европейски банки.

Минимум в един от случаите компютърните „взломаджии“ са се възползвали от така наречената уязвимост на нулевия ден на сайта на пострадалата банка, а след това преодолели сложната многослойна киберзащита и похитили данните.

Експертите смятат, че атака на такова ниво едва ли е по силите на обикновени хакери. Това обстоятелство и някои технически детайли в компютрите на засегнатите банки дават основание да се подозира, че подобно начинание не може да се осъществи без участие на ниво правителство.

От ФБР предполагат, че във всички случаи е действала една и съща група. Според източника на агенцията, от Бюрото оценяват станалото като възможен отговор на санкциите по отношение на Русия, наложени заради действията й в Украйна.

Блумбърг“ подчертава, че американските и европейските санкции на първо място засягат банковия сектор, предизвиквайки гнева на руски официални лица. През април именно банката „Джей Пи Морган“ бе подложена на остра критика от страна на руското Министерство на външните работи, когато блокира превод от руско посолство към една от банките, подложени на санкции. Тогава външното ведомство на Русия нарече тези действия „незаконни и абсурдни“.

Агенцията припомня, че Русия не за пръв път използва кибератаки като реакция на политически събития. По време на конфликтите с Грузия и Естония хакери сринаха комуникационните системи на тези страни, както и правителствените им сайтове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    1 0 Отговор
    И на никой не му идва наум, че когато двама се карат, трети печели.
    След като атаката е била на ниво правителство, какво пречи да са били китайците? Те често правят такива атаки, дори наскоро имаше официално изразен протест от страна на американците към китайското правителство по такъв повод.
  • 2 Бай

    1 0 Отговор
    Евреите си определят кой да им е иЗкупителната жертва. Всеки ход е предварително подготвен. Един нормален трезво мислещ човек знае, че това, което медиите представят пред обществото е ала-бала...