Last news in Fakti

12 Септември, 2014 08:45 1 507 0

И Австрия се оплака от спад в газовите доставки

  • газ-
  • австрия-
  • полша-
  • газпром

Ако Газпром искаше да накаже поляците тогава той не би го направил със сигурност, когато времето е топло и в нарушение на договорните си задължения

И Австрия се оплака от спад в газовите доставки - 1
Снимка: АП/БТА

Австрия съобщи, че доставките й на газ от Русия са спаднали с 15%, съобщава АП. От Виена все пак успокояват, че страната разполага с достатъчни запаси и няма опасност от дефицит, съобщава „Ди Пресе“. 

Новината идва часове след като Полша и Словакия биха тревога за спад от газовите доставки.

„Блумбърг“ коментира, че все още няма причина за спада дали се държи на технически проблеми или става въпрос за политически натиск.

Полша съобщи след като в два последователни дни спадът е бил около 25%, то в четвъртък „Газпром“ е доставял едва 50% от заявените количества.

Словакия, където се намира голям газов хъбм съобщи за 10-процентов спад. От своя страна „Газпром” уточни, че износът за Полша се извършва без изменения в рамките на договорените 23 млн. куб. м. на денонощие.

„Ако Газпром искаше да накаже поляците тогава той не би го направил със сигурност, когато времето е топло и в нарушение на договорните си задължения“, коментира Джонатан Стърн, експерт по газа в Оксфордския институт за енергийни излседвания и член на Консултативния съвет на ЕС и Русия за газа. Според него става дума за технически, а не за политически проблем.

Възможно е спадът на руските газови доставки да има за цел да попречи на доставките на този газ в обратен поток към Украйна, която е лишена от руски газ от юни.

28-те членки на съюза се запасяват с природен газ в рекордни количества, тъй като има опасения , че Русия ще спре доставките за континента в отговор на поредните санкции, които са и наложени от днес. Част от тях ограничават още повече достъпа на руски държавни банки до пазарите на Запад.

Политическите отношения между Варшава и Москва са особено лоши. Полша лобира ЕС да наложи по-строги санкции на Москва. Освен това страната изрази готовност да приеми елементи от американската противоракетната отбрана и планираните от НАТО Сили за бързо реагиране, създадени в отговор на руската намеса в Украйна.

„Газпром“ доставя една трета от газа на Европа и за много страни от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА