Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 18:06 1 547 1

Има инвеститор, желаещ да налее 1 млрд. евро в КТБ

  • инвеститор-
  • желаещ-
  • налее-
  • 1 млрд. евро-
  • ктб

Спекулациите за плаващо мнозинство ГЕРБ –ДПС са смешни

Народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова заяви на брифинг, че на утрешното парламентарно заседание ще се разглежда доклада на БНБ и решението, взето в бюджетна комисия ще бъде допълнено. “Ще задължим БНБ в изключително кратък срок - в тридневен срок, три календарни дни, да представи пред бюджетна комисия и парламента разчети, подкрепени с финансови обосновки за макроикономическия ефект и бюджета на държавата. Тогава можем да вземем нашето решение”, обясни тя.

По думите й, през 4-5 месечната квестура от БНБ, БНБ е отказвала да изпълни текст в настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения. Стоянова бе категорична, че след като БНБ пет месеца не изпълнява закона, следва законът да бъде променен така, че  БНБ да се задължи категорично да го изпълни.  Според нея Управителния съвет на БНБ в противоречие на закона е дал указание на квесторите да осчетоводят данните по доклада на одиторските компании, който показва отрицателен капитал в размер на 4,2 млрд. лв.

Менда Стоянова обясни, че ГЕРБ иска да даде време и шанс на този, който иска да налее пари в нашата банкова система. По думите й в момента в България има инвеститор, който е обикалял няколко пъти БНБ, Министерство на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. „Ние искаме да дадем време на този, който иска да налее пари в нашата банкова система – да не го изгоним. Да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират естествено с активното съдействие, по друг начин няма как да се реализира, да спасим банката. Да спасим вложителите в тази банка, не гарантираните – да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия”, допълни Стоянова. Според народния представител държавата не може и не трябва да си позволява оздравяване на КТБ с публични средства. „Считаме, че това е основният параметър и оставаме на него. В никакъв случай няма да допуснем участие на публични средства в по-високи размери от тези, които биха били, ако се платят гарантираните влогове”, посочи още тя. По думите й, вариантите за преструктуриране на банката са различни. „Когато получим писмено предложение и план за преструктуриране, който включва или не включва участие на държавата, ще го анализираме и ще ви кажем нашето решение”, подчерта Менда Стоянова.

Спекулациите за плаващо мнозинство ГЕРБ –ДПС са смешни, заяви Менда Стоянова във връзка с взетото вчера от бюджетната комисия на парламента решение за действия по случая КТБ. Стоянова подчерта, че приетото решение не е било подкрепено единствено от стана на БПС и Реформаторския блок. По думите й, ако ГЕРБ управлява с правителство на малцинството ще търси максимално широка подкрепа за всяко смислено решение - от БСП, АБВ, РБ, ПФ и от всяка сила, която иска да подкрепи смислени решения за бъдещето на страната. „Ако продължавате да виждате в това една или друга скрита коалиция, толкова по-зле за България”, заяви Стоянова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лафка за теб

    0 0 Отговор
    Чакай да позная.... Тоя инвеститор да не е оня същия, който окраде банката.... :) Тъпи комунета, едни и същи трикове!