Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 16:13 1 064 1

ДКЕВР получи допълнителни средства

  • дкевр-
  • цени-
  • ток

Служебният кабинет предлага промени в енергийния регулатор

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за 2014 г. в размер на 438 441 лв. Със средствата, които ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, ще бъдат обезпечени извършени регулаторни одити на енергийните дружества, както и разходи за текуща издръжка и персонал.

В периода януари-април т. г. бяха извършени одити на електроразпределителните дружества „Енерго-Про Мрежи“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЕВН Енергоразпределение България“ ЕАД, разходите за които не са предвидени в одобрения бюджет на ДКЕВР за настоящата година.

Наред с това е необходимо да се обезпечи изплащането на разноски по влезли в сила решения на Върховния административен съд, както и заплащането на членския внос към международни организации, в които ДКЕВР участва. С допълнителните разходи ще се осигурят и материални средства, необходими за нормалното функциониране и цялостната дейност на държавния регулатор до края на 2014 г.

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за енергетиката. Те са свързани изцяло с подобряване дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и допълнително гарантиране на независимостта на регулатора и повишаване прозрачността в работата му.

Според предлаганите промени назначаването и освобождаването на председателя и на членовете на комисията ще става не от Министерския съвет, както е сега, а от Народното събрание. Номинирането на кандидатите за комисари ще бъде както от страна на народните представители, така и на парламентарните групи. Предвидено е също чрез депутатите това да могат да правят заинтересованите български юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, както и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите. Изискванията за публичност на процеса на номиниране и избор на членове на регулатора ще позволят широк дебат и оценка на съответните номинации.

Предлага се разделяне на Комисията на два специализирани състава – по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения. Това ще позволи ефективно използване на професионалната квалификация и опит в съответната сфера на комисарите.

С цел максимална прозрачност в работата на Комисията, проектът предвижда ограничаване на закритите заседания на специализираните състави единствено до случаите, когато се разглежда защитена по закон информация. В допълнение се разширява обхватът на публикуваната от ДКЕВР информация, вкл. протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, и начинът, по който са гласували членовете на Комисията при вземане на решенията.

Промените в Закона за енергетиката са в отговор на активната обществена дискусия по отношение дейността на ДКЕВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    И какво се е променило като ДКЕВР прави одити? Нищо само харчат нашите пари.