Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 19:23 2 260 1

Как се обявява фалит на банка?

  • фалит-
  • банка-
  • бнб-
  • ктб

Процедурата започва задължително след отнемане лиценза от страна на БНБ

Процедурата по обявяване в несъстоятелност започва, след като БНБ отнеме лиценза на съответната банка заради неплатежоспособност. Другата възможност е да е започнало производство по ликвидация на банката, в което е установена неплатежоспособността.

След не повече от 20 дни трябва да започне изплащаните на гарантираните влогове до 100 000 евро. Този срок може да се удължи с максимум 10 дни при „изключителни обстоятелства“ (по правилата на Закона за гарантиране на влоговете в банките). Вложителите с по-големи суми стават кредитори на трезора, припомня Нова телевизия.

След това БНБ подава писмено искане за откриване на производство по несъстоятелност в окръжния съд по седалището на банката. Като доказателства в подкрепа на искането си БНБ е длъжна само да посочи основанията, на които е приела, че банката е неплатежоспособна, без да внася конкретни доказателства.

Това обаче връзва ръцете на съда и той не може да провери действителното състояние на съответния трезор.

Съдът образува дело за несъстоятелността в деня на получаването на иска на БНБ и го разглежда в 15-дневен срок.

Заседанието е при закрити врата, с участието на прокурор, БНБ, банката и Фонда за гарантиране на вземанията на вложителите. Банката, чийто фалит се иска, се представлява от назначените от БНБ квестори. Като страна в производството може да присъства и акционерите с над 5% от капитала.

Решението на съда се обявява до седем дни след последното заседание. Решението за откриване на производство по несъстоятелност подлежи на незабавно изпълнение, дори и да бъде обжалвано пред ВКС. Върховният касационен съд също е принуден да действа бързо – образува дело в деня на получаване на жалбата и се произнася до месец.

При откриване на производството първоинстанционният съд постановява обща възбрана и запор върху имуществото на банката.

От датата на решението управлението на банката се поема от синдик. Той задължително трябва да бъде икономист или юрист с минимум 5 години стаж, 3 години от които в областта на банковото дело или търговското, банковото или финансовото право. Синдикът се назначава от управата на фонда за гарантиране на вземанията по списък на БНБ.

Банкови помещения, включително гаражите, където са превозните средства, се запечатват в деня на получаване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност.

В 30-дневен срок комисия с участието на квесторите и на синдика извършва опис на банковото имущество и вземанията на банката. След това започва инвентаризация и оценка.

До 6 месеца след решението за откриване на производство по несъстоятелност синдикът изпраща съобщения до всички ползватели на банкови касети и на други лица, които съхраняват имущество в банката и им посочва срок, в който могат да отидат да получат имуществото си.

След изтичане на 5 години от предаването им собствениците губят право върху вещите и имуществото си. Тогава те стават собственост на държавата.

Синдикът предприема всички действия за събиране на вземанията на банката и съставя списък на нейните кредитори, който се препраща и на съда.

Синдикът трябва да осребри имуществото на банката чрез публична продан. Вещите и правата се оценяват по пазарната им стойност. Публичната продан се обявява сред съгласие на фонда за гарантиране на влоговете. При наличие на купувачи, по искане на синдика и със съгласие на фонда, може да се открие и процедура за продажба на банката чрез пряко договаряне или чрез посредник. Съдът трябва да одобри сделката след становище на БНБ. Банката в несъстоятелност се продава само на друга банка с лицензия в страната.

След осребряването на имуществото или продажбата се погасяват задълженията към кредиторите в определен ред. В случай че има недостиг на средства, те се разпределят по съразмерност.

Производството по несъстоятелност се прекратява с решение на съда, когато задълженията са изплатени или средствата са изчерпани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mathur

    0 0 Отговор
    Как се обявява ли - глупав въпрос.....като преди това се ОТКРАДНАТ парите на бунаците които са ги вложили там, а държавата и дреме защото и тя е като банкера крадец.....ПОЗОР....ама тези хора си заслужават това щом мълчат и се примиряват...