Last news in Fakti

10 Април, 2015 16:01 2 658 3

Българин приет във всички най-елитни университети в САЩ

  • стефан стойков-
  • университети-
  • сащ

Стефан Стойков пристигнал в САЩ преди 10 години

Българин е приет в 8 от най-елитните университети в САЩ, съобщи „Дейли Мейл“.

Стефан Стойков има възможността  да учи в някой от университетите в т.нар. „Айви лига“ - Бръшляновата лига. В нея влизат всички най-елитни висши учебни заведения в САЩ. Това са Браун, Колумбийският,  Корнел,  Дартмут, Харвард, Университетът в Пенсилвания, Принстън и Йейл. Заедно те формират т.нар. „Айви лига“ или групата на най-престижните висши учебни заведения в САЩ.

Той е пристигнал в САЩ на 8-годишна възраст, след като неговите родители са спечелили зелена карта.  По онова време той не е знаел нито дума английски.

„Аз плаках в първия си ден на училище. Бях наистина уплашен. Не разбирах какво става около мен“, споделя младежът.

Сега Стефан е вече на 18 години и учи в Централната гимназия в Индианаполис, Индиана. Той вече е приет в някои от най-елитните висши училища в света и признава, че му е трудно да повярва какво му се е случило.

„Усещането е невероятно. Не съм и предполагал, че ще имам възможността да избирам между вероятно най-добрите университети в света. Все пак се надявах, че ще мога да вляза в поне един от тях. Моите родители направиха толкова много за мен. Аз трябваше да извлека някаква полза от това. Трябваше да направя нещо с възможността, която те ми дадоха, довеждайки ме в тази страна“, коментира той.

Освен от университетите в Бръшляновата лига, Стойков е приет и в още 10 други висши учени заведения. Той разказва, че скоро след като пристигнали в САЩ родителите му са се развели. Неговият баща е станал шофьор на камион и няма възможност да го вижда често. Младежът правел всичко възможно да помага на майка си, която работи като домащна помощничка и хигиенистка.

Според статистиката в САЩ има само още двама кандидат-студенти - от Ню Йорк и от Минесота, които са приети във всички университети от Бръшляновата лига.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо

    0 0 Отговор
    Ами момчето си е американец вече...браво на него и на родителите му - какво да прави в България?

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Данчо":

    Що викаш "браво" на момчето че е станало американец?Руснак трябваше да стане!
  • 3 мама

    0 0 Отговор
    Радвам се най- сърдечно на успехите на всички деца. С каква цена ги постигат......?! Поклон !!!!