Last news in Fakti

25 Януари, 2016 13:58, обновена 25 Януари, 2016 16:01 3 170 7

Борисов сезира прокуратурата и ДАНС за Химко

  • мс-
  • борисов-
  • химко

Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов относно закупуването на "Химко".

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

По-рано от Министерски съвет разпространиха официално съобщение, че премиерът не може да се намеси в сделката.

Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”. Това съобщиха от Министерски съвет във връзка с постъпили запитвания от медии,

По-рано в. "Сега" съобщи, че на американската фирма е бил поискан 500 000 евро подкуп, за комбината, който взе Делян Пеевски.

Представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдика на "Химко" са поискали 500 хил. евро рушвет от американския инвеститор NIJ Group. Това става ясно от писмо на компанията до премиера и главния прокурор Сотир Цацаров, което бе показано от журналиста Сашо Диков в предаването му по телевизия BIT.
Шефът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало.
Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски придоби врачанското предприятие за 11.7 млн. лв.
На синдика били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера.
Срещата се състояла в един от ресторантите ”Виктория“ в столицата през 2015 г.
"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.
Според американците това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.
"Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише още Аронов.
Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.
”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.
Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.
”Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов до премиера, главния прокурор и посолството.

Правителствената пресслужба предоставя още следната информация:

"„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.

В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”.

Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество", се казва още в съобщението на МС.

Факти.бг припомня, че депутатът от ДПС Делян Пеевски купува „Химко“ - Враца. Компанията „НСН инвестмънт“, в която той държи 90% от собствеността, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева, единствена е потвърдила интерес към активите на фалиралия торов завод "Химко" - Враца.

Цената е 11,7 млн. лева.

Синдикът на „Химко“ Росица Томова заяви, че има кандидат, внесъл задатъка от 1 млн. лв. за купуване на активите на фалиралия завод.

Тя съобщи, че предстои да се сключи предварителен договор с дружеството.

Томова поясни, че цялата документация, внесена за търга е била изрядна и няма пречка да се премине към сключване на договора.

Дружеството, внесло сумата, е „НСН инвестмънт“ с управител Александър Георгиев.

За продажба се предлагат активите на „Химко“ - Враца като цяло. Това включва земи, сгради, съоръжения, оборудване, транспортни средства и други активи. В списъка влизат над 685 дка имоти, които освен производствените площи включват депо за отпадъци, автомобилна площадка и т.н., с обща стойност 3.2 млн. лв.

Необезпечените задължения на „Химко“ - основно към НЕК и „Булгаргаз“ са 82 млн. лева, показва последният публикуван отчет.

Продажбата сега е по член от Търговския закон, който предвижда пряко договаряне, когато не е имало наддавания при предишните търгове. Това позволява и цената да е по-ниска. За да участват в процедурата, потенциалните купувачи трябва да платят задатък от 1 млн. лв.

Купувачът ще има два месеца и половина, за да плати цялата цена по сделката.

За пръв път активите бяха предложени за продажба през март 2014 г. при начална цена 28.6 млн. лв. Търгът беше организиран за рекордно краткото време от две седмици - минималният срок, позволен от закона, и очаквано, купувачи не се появиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дгсдгф

    1 0 Отговор
    той борисов не се меси, където трябва по принцип
  • 2 999

    0 2 Отговор
    Типично по сикаджиски.
  • 3 Гого

    1 0 Отговор
    Ако можеше да се клонира, досега да е изчистил страната от всички слуги на тоталитания режим. Ама ДС мафията е на страната на свинчо и не пуска кокала.
  • 4 Hope

    1 0 Отговор
    Здравейте, попринцип е добре български фирми с български собственици без чужди инвестиции, да бъдат купени от тях за да няма чужди фирми, които да използват благата на нашата държава.
    Но такива големи предприятия трябва да бъдат публични, с акции от всеки един човек роден в съотвената държава. Не бива да се допускат такива големи фабрики и предприятия да бъдат приватизирани само от чужди и единни собственици.
    Това се отнася за всяко едно предпиятие в България. Това е нужно за да няма повече недоволни хора от населението на държавата и да има раждаемост за да е суверенна страната.
    Нужен е контрол на правителството и да не се допускат подобни действия, които така или иначе бяха преди 20 години и досега и за напред.
    Трябва да се съберат всички хора и да бъдат свалени повечето представители на народа и всички чужди фирми да бъдат отново национални с публични акции за всеки един гражданин на България.
    Просто страхът на народа от подобни действия спира подобни дейстивя .

    Коментиран от #5

  • 5 adolf

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Hope":

    И аз така мисля. Тез американци с нищо няма да са по-добри, от който и да е български мафиот. По-добре всичко да е в БГ мафията, отколкото в чуждестранна мафия. Видяхме ги тез инвеститори, новите ни робовладелци.

    Коментиран от #6

  • 6 Hope

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "adolf":

    Понякога, хората наричат мафиоти, хора които са постигнали добър успех с много малко бутнато рамо. Естествено подобни прояви не могат да бъдат заличени в нито една държава била тя идеална.
    Но подобен тип собственици или инвестирори с такъв вид етикет не могат да се толерират, дори и било то народни представители.
    Нужни са затвори с много строг режим за подобни хора.
    Това са една от многото крачки, България да бъде малко по- суверенна и достойна държава.
    И не бива да се говори по този начин към други националности. Те са успели и започват да придобиват други национални предприятия, а можехме да бъдем и ние подобна, а и по- силна държава.
    Трябва да има религии за да могат хората да вярват в нещо духовно, а не материално като една от няй-големите религии на повечето хора са парите.
    Трябва българският народ да бъде силен независимо от малцинствата. Други държави имат още по- многобройни малцинства, успяват да подкрепят държавата си.
    Трябва да бъдем единни за да може, потомците ни да се гордеят с нас.
  • 7 Ник

    1 0 Отговор
    Какво ни казва този акт на действие на Борисов?
    - Аз не управлявам тази държава - ще помоля Цацаров!
    - Виждате ли, понеже съм загрижен ама не мога да се меся подадох сигнал!
    Това повдига обаче други въпроси!
    - Ако Борисов като принципал на държавата не си изпълнява ролята, тогава на кого трябва да търсим отговорност?
    - След като той не носи отговорност като управляващ на целия държавен апарат, тогава за какво ни е?
    -Няколко пъти преди време наричаше Путин и Обама големите началници, а на скоро в тази група на началниците Борисов прибави и Претседателят на ЕНП !
    Излиза така, че единствените чиято дума слуша са хора от чужди държави, а единственото с което се справя най- добре е да разхожда Дейвит с джипката и да се навежда да го галят Папите.
    Утре за пореден път ще каже, че другите са му виновни и ще си "набие камшика" оставяйки държавен дълг от 30 млрд.
    Виновни няма, на ли все не може да се меси или няма право!........