Last news in Fakti

15 Февруари, 2016 15:07 1 221 0

Блокадите по руско - украинската граница удрят по търговията

  • украйна-
  • русия-
  • граници-
  • блокада-
  • товари-
  • стоки-
  • камиони

По границите има блокирани стотици ТИР-ове

Стотици камиони са блокирани по пътищата в Русия и Украйна, заради икономически блокади в стил "око за око", съобщават международните информационни агенции.

В понеделник украинското правителство заяви, че забранява на руски камиони да преминават транзитно през Украйна.

Това стана, след като Русия обяви, че е спряла 152 украински камиони по пътя им към Казахстан. Русия обвини украинските националисти, че са спрели руски камиони, пътуващи през западните и северните региони на Украйна към Беларус.

Повече от 500 камиона са били спрени на границите на страната, като водачите на блокадата искат Киев да спре транзита на руски стоки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи решението на Киев като "незаконно". "Възмутително е, че с мълчаливото съдействие на украинската държава бе създадена тази безпрецедентна ситуация с нашите превозвачи", коментира Песков, цитиран от Ройтерс. Той  допълни, че Кремъл следи отблизо ситуацията.

Министерството на транспорта в Русия обяви, че случващото се е грубо нарушение на споразумението между правителствата на Русия и Украйна за международен транспорт, съобщава РТ.

"Мерките ще бъдат в сила до уреждане на незаконната блокада, наложена от Украйна, на руски автомобили на украинска територия", се казва в изявление на министерството.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че руските камиони, които минават през Украйна се спират докато Москва не обясни промените, отнасящи се за транзита на украински камиони през Русия.

"Украйна временно спира да издава разрешителни на товарни автомобили с руска регистрация, докато не получи обяснение и разрешаване на този проблем", се казва в официалното изявление на правителството в Киев, цитирано от агенция УНН.

На 1 януари мащабна търговска сделка за партньорство влезе в сила между ЕС и Украйна. Това разгневи Русия, която изключи Украйна от списъка си с преференциални търговски условия, които са в сила с някои бивши съветски републики.

Превозването на стоки между Русия и Украйна вече е сложно, тъй като Кремъл промени правилата за транспортиране на украински стоки за Казахстан през Русия тази година. Украйна сега трябва да транспортира стоки до Беларус в запечатани контейнери. Камионите трябва да разполагат с навигационна система GLONASS, когато стоките влизат Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА