Last news in Fakti

22 Март, 2016 13:43 905 0

Договорът на ЕЙ И ЕС е напълно съвместим с либерализацията на енергийния пазар

  • aes-
  • нек-
  • оливие маркет-
  • ток-
  • цени
Договорът на ЕЙ И ЕС е напълно съвместим с либерализацията на енергийния пазар - 1
Снимка: Факти.бг

Дългосрочният договор за изкупуване на енергия е напълно съвместим с либерализацията на енергийния пазар. Очакваме Световната банка да предложи подходящ механизъм за преминаване от настоящия договор към излизане на ЕЙ И ЕС на енергийната борса, заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България по време на Годишната енергийна конференция „Либерализацията на енергийния пазар и новите тенденции в сектора“.

Имаме волята за успешно прилагане на промените“,

допълни той и подчерта, че либерализацията е бавен процес, посочвайки за пример Англия, където промените са започнали още през 1980 г. Като важен момент при трансформацията на енергийния пазар Маркет посочи нуждата от защитата на потребителите и разработването и прилагането на програма за преодоляване на енергийната бедност в България.

Оливие Маркет приветства усилията от страна на правителството за стабилизиране на финансовото състояние на енергийния сектор и на НЕК и отбеляза, че успехът на втората процедура за избор на финансови институции, които да предоставят заем на БЕХ, е показателен за напредъка в тази област.

Осигуряването на финансов ресурс за покриване на задълженията на БЕХ към ЕЙ И ЕС ще изиграе ролята на така нужната финансова инжекция за изпълнение на инвестиционната програма на Мини Марица Изток, защото плащанията към мините ще бъдат изплатени наведнъж, веднага щом НЕК се издължи изцяло на ЕЙ И ЕС.

Сред основните предизвикателства пред страната ни Маркет посочи

развитието на енергийния обмен,

подобряването на стабилността и модернизирането на електропреносната мрежа, развитието на производството на енергия от възобновяеми източници и осигуряване на конкурентоспособност на енергийната индустрия.

„Навсякъде в Европа възобновяемите енергийни източници са смятани за бъдещето на енергийните системи и България е водеща сред страните членки на ЕС“, отбеляза Оливие Маркет. Той акцентира на нуждата от нови модерни решения и мощности, които да заменят старите неекологични и ниско ефективни централи.

Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 18 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите 18 500 служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни през 2014 година са на стойност 17 милиарда долара, като притежаваме и управляваме активи за общо 39 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА