Last news in Fakti

2 Юни, 2016 05:00 1 918 3

"Южен поток" не е мъртъв

  • южен поток-
  • мъртъв-
  • проектът

Според Никос Хидакис проектът може да бъде възроден

„Проектът „Южен поток“ не е напълно мъртъв и може да се възроди.“ Това бе заявено от гръцкия заместник-външен министър Никос Хидакис, цитиран от“Sputnik”.

„Към момента този въпрос не е на дневен ред. Въпреки това проектът не е напълно мъртъв. Въпреки санкциите срещу Русия, идеята за Южен поток се поддържа жива. Мога да кажа, че той може да се възроди“, заяви Хидакис.

Русия е готова с изграждането на Южен поток 2, но отново зависи от САЩ и ЕС. Това през миналата седмица заяви пред руски медии помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според него „Южен поток“ може отново да придобие реални очертания.

На 1 декември 2014 г. при визитата си в Анкара Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Проектът на стойност от 15,5 млрд. евро трябваше да премине през България, Сърбия и Унгария. Той трябваше да пренася 67 млрд. куб. м газа годишно.

През миналата седмица той посети Гърция за среща с премиера Алексис Ципрас, като основна тема беше нов енергиен проект между двете страни.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
    Не е мъртъв,само малко е умрял.
  • 2 Григорий Цамблак

    1 1 Отговор
    Е ,щом са разбрали от кого зависи проекта може и да го бъде защото 14 година нещо не бяха на ясно и руснаците се опитваха да ни гърчат нас !
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Преминавайки по протежение на цялата ни страна Южен поток щеше да носи на страната ни по 400млн. на година от транзита на газ, които ние изтървахме, защото тогаващните властимащи (които отново ни уплавляват) делегираха на ЕСправата да преговаря от името на България и резултатът е виден. Вместо два газопровода да минават през България както беше планирано и да печелим от транзитни такси, единият вече ни заобиколи преминавайки през Турция и Гърция, а другият все още има малък шанс да се реализира заради глупоста на турците, но ако се реализира Турски поток (недай боже) ние ще сме просто един краен потребител зависим от всички по веригата