Last news in Fakti

18 Юли, 2016 19:18 8 915 1

Срещу $5 млрд. Азербайджан гради конкурент на „Газпром“

  • газпром-
  • азербайджан-
  • газ-
  • иран

Строителството на TAP започна този май и трябва да завърши през 2020 г.

Срещу $5 млрд. Азербайджан гради конкурент на „Газпром“ - 1
Снимка: АП/БТА

Азербайджан търси от международните финансови институции $5 млрд. за финансирането на строителството на газопровода „Южен газов коридор“. След 2020 г. трасето може да стане конкурент на „Газпром“ в Европа и Турция.

Каспийски газ за Европа

В интервю за в. „Файненшъл таймс“ финансовият министър Самир Шарифов уточни, че в момента се водят преговори със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Азиатската банка за развитие. Експерти посочват, че в момента банките са готови да дадат $4 млрд.

Южният газов коридор е трасе за износ на каспийски газ в Европа чрез Турция. В момента се обсъжда увеличаване на капацитета на съществуващото трасе Баку – Тбилиси – Ерзерум и строителството на две нови трасета на обща стойност $45 млрд: TANAP от източната до западната граница на Турция и TAP за доставките на газ от Азербайджан в Европа. Строителството на TAP започна този май и трябва да завърши през 2020 г. , за когато са планирани и първите доставки. Акционери в TAP са BP, азербайджанската Socar и италианската Snam с по 20%, но и белгийската Fluxys — 19%, испанската Enagas — 16% и швейцарската Axpo — 5%.

Първоначално по Южния газов коридор се планират да се доставят по10 млрд. куб. м. азерски газ за Европа от 2020 г. и други 6 млрд куб. м за Турция. Плановете са количествата да бъдат увеличени за сметка на доставки от Туркменистан, Иран, Казахстан и Ирак.

ЕС подкрепи Южния газов коридор

като отговарящ на Третия енергиен пакет на Общността. Проектът ще помогне на Европа да разнообрази доставките на синьо гориво и да намали зависимостта си от Русия. За 2015 г. „Газпром“ е доставил в Европа около 159 млрд. куб. м, като 27 млрд. куб. м от тях са доставени в Турция.

„Южният газов коридор“ не е заплаха за Русия, смята енергийният министър Александър Новак. От своя страна президентът на „Газпром“ Алексей Милер също намекна, чене вижда заплаха от Азербайджан. Милер посочи, че Русия има готовност да стъпи с доставки за азерския пазар.

Михаил Крутихин от RusEnergy смята, че между 2023 г. и 2026 г. трасето може да стане конкурентно на „Газпорм“, защото то ще може да увеличи капацитета си до 30 млрд. куб.м. за сметка на експорта на синьо гориво от Иран и Ирак.

Все пак „Газпром“ може да удари с „Турски поток“ след нормализирането на отношенията между Москва и Анкара. „Южен поток“ е безперспективен с оглед на противопоставянето на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прохожий

    2 1 Отговор
    Наивность зашкаливает )