4 010 0

Една полза от Brexit за Великобритания

Великобритания бяга от кредитната задлъжнялост и фискалните проблеми

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Икономистите са били наясно за евентуалните финансови проблеми от Brexit. Според Bank of England напускането на ЕС ще увеличи безработицата, ще поддържа инфлацията, ще забави икономическия растеж и ще накара потребителите и бизнеса да отложи инвестициите си. Резултатът от всичко това би довел до рецесия на Острова, посочва в свои материал Visualcapitalist.

В същото време Международния валутен фонд (МВФ) предупреждава, че напускането на ЕС ще доведе до „тежки регионални и глобални щети” за години напред. Основният аргумент е липсата на достъп до единния европейски пазар, което ще се отрази негативно върху икономиката на Обединеното кралство.

От една страна, запазването на икономическите връзки с единния пазар е важно, но от друга спазването на дистанция също е важно. Причината за това на пръв поглед противоречие е, че част от Европа все още представлява една икономическа „бъркотия” и няма изгледи нещата скоро да се подобрят. Като пример може да се вземе Италия и необслужваните й кредити в размер на 360 млрд. EUR. Това е 16.9% от всички заеми и няма изгледи те да бъдат обслужени в пълен размер, което ще доведе до сриване на цената на акциите в страната.

Идентична е ситуацията и в Португалия. Необслужените кредити са 18.5% и министър-председателя Антонио Коста също търси начин да помогне на Централната банка на Португалия.

Дори Германия, чиято икономика като цяло е „твърда като скала” има доста банкови въпроси за решаване. Най-голямата банка – Deutsche Bank, също е с понижено доверие заради скандали, рекордни загуби, лоши резултат на стрес тестове, както и лошо планиране.Напиши коментар:


Публикувай