1 620 1

Строят жп линия Александруполис – Бургас

За шест часа влаковите композиции ще стигат от едното пристанище до другото

Проект за бърза железопътна връзка между пристанищата Александруполис – Бургас се разработва от двустранна комисия, съобщи БНР, като се позова на съобщение на гръцката железопътна компания "Ергосе". Финансирането е от Европейския съюз, като част от споразумението за железопътен коридор между пристанищата на Егейско море и българските на Черно море.

По направените досега проучвания, реализирането на този българско-гръцки проект заменя необходимите досега около два дни за трансфер на стоки по море между двете пристанища до шест часа максимално по железопътната линия. Рязко се намалява и цената за трансфера на стоки между пристанищата. Това е алтернативният проект за морския превоз през Босфора. По железопътното трасе ще се превозват контейнери.

След приключване на техническите и финансови проучвания от двете страни, което се очаква да стане до края но месец ноември, проектът ще се представи за финансиране по програмите за европейските транспортни коридори.

Реализирането на проекта ще отвори нови работни места и е мощен тласък за икономиката в региона, съобщиха пред гръцките медии от ръководството на железопътната компания "Ергосе".

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 11:07  20.09.16
    Етто го батко веее:)...Само че петрола ще се движи не по тръби,а с цистирни!

Напиши коментар:


Публикувай