1 004 3

Удължаването на живота на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ гарантира ток на достъпни цени

Удължаването на живота на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ гарантира ток на достъпни цени
Калина Петрова

„Заедно с партньорите от Росатом завършихме успешно работата по дейностите за удължаване живота на 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй. Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ произвеждат 33% от енергията в страната, продължаването на тяхната работа е един от приоритетите в енергийния отрасъл за настоящето правителство“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта. Протоколът подписаха генералният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на АО „Русатом Сервис“ Евгений Салков.

„Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти на атомната централа ще гарантира достъп за българските потребители до електроенергия на конкурентни цени. Ще се гарантира и конкурентоспособност за българския бизнес“, каза още тя.

В събитието участваха още първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, Агенцията по ядрено регулиране и основни организации, участващи в реализирането на проекта - АО „Русатом Сервис“, АО „Концерн Росенергоатом“, Electricite de France, АО „Атомтехенерго“, ОКБ „Гидропрес“ и „Риск инженеринг“.

В изпълнение на проекта за продължаване срока на експлоатация на 5-ти блок на ядрената централа в Козлодуй, през септември 2014 г. бе сключен договор с консорциум в състав ЗАО “Русатом Сервис”, OAД “Концерн Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF). Разработена е обосновка за продължаване на срока на експлоатация на блок 5 на АЕЦ “Козлодуй” до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите. След обследване на реактора, окончателните отчети констатират неговата работоспособност и възможността за продължаване на неговата експлоатация с 30 години. Изготвеният от консорциума анализ ще бъде официално представен в Агенцията за ядрено регулиране заедно с всички останали документи, необходими за подновяване на лицензията на блока. Крайният срок за подаване на документите бе началото на месец ноември 2016 г.

 Още по темата

 • 220 хиляди си плащат тока онлайн

  220 хиляди си плащат тока онлайн

  Над 220 хил. битови клиенти на ЧЕЗ са избрали да платят безкасово сметките си за ток от началото на годината до края на октомври. Те използват за ...
  21.11.2016
  728
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • име
  Отговор
  1 19:37  25.10.16
  хайде сега кой е за и против Белене?

  Коментиран от #3

 • бббббб
  Отговор
  2 09:31  26.10.16
  Ако ,централата в Белене беше станала,щяхме да произвеждаме останалите 60% ел.енергия на конкурентни цени,и да имаме евтин ток за народа.Но,продажните политици предпочетоха да крадът тези 26год.,да маниполират общественото мнение чрез медиите ,а сега всички ще плащаме. И идва момент ,когато строежа наистина ще бъде не ефективен ,или ако се построи ще се изплаща дълги години .Защото ще се изгубят напълно евентиуалните чужди клиенти,защото ще са си построили собствени централи.
 • Козяк16
  Отговор
  3 15:45  27.10.16

  До коментар #1 от "име":

  Аз съм против енергийната ви независимост!

Напиши коментар:


Публикувай