1 680 9

Откриха интерконектора

Изгражданата енергийна инфраструктура дава големи възможности не само за диверсификация, а и за бизнеса и пазара

Димитрина Ковачева

„С Божията помощ напред, с Европейската комисия зад нас, с нашите приятели и съседи от Румъния бихме могли да постигнем доста. Най-важните неща са направени и необратими, те започват да работят от днес”. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откри междусистемната газова връзка България-Румъния.

По думите му, с вертикала от южния газов коридор на север и на запад, с подмяната на компресорните станции, и днес може да се взима газ от Гърция. Премиерът отбеляза, че новата връзка с Румъния, бъдещата с Гърция, интерконекторите с Турция и Сърбия ще дадат големи възможности не само за диверсификация, а и за бизнеса и пазара.

„Знаете какво заварихме преди години – три посредника между руската и българската тръба. Не един, не два, а три! Близо 300 млн. отклонени пари от тези, на които плащахме – посредниците. Понеже паметта ни е къса, искам да го напомня. И най-скъпата газ, която внасяше европейска държава, беше българската. Днес имаме най-ниската цена за газ, която се внася”, заяви министър-председателят.

Премиерът Борисов благодари на румънския си колега Дачиан Чолош и на министъра на енергетиката Виктор Влад Григореску за активната работа по проекта, на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подкрепата както за изграждането на интерконекторите, така и за европейския газов хъб „Балкан”. Той посочи, че е постигната договореност със сръбския премиер Александър Вучич, с председателя на ЕК Юнкер и с Клаус-Дитер Борхард от ГД „Енергетика” в ЕК следващата седмица да има европейско финансиране за връзката България-Сърбия.

Бойко Борисов отбеляза и качествената работа на всички технолози, инженери, експерти, работници, успели да направят действително сложното съоръжение. „Знаете ли как строиха предишното правителство, на Орешарски и компания? Така, че счупиха машините и те потънаха и там си останаха. И сега, когато сторихме, едно от най-проблемните неща беше сондите да не ударят старите машини, които са под Дунава. Така работят тези хора. Това е разликата между нас”, каза премиерът.

Междусистемната газова връзка България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз” ЕАД и „Трансгаз” С.А. подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • оценител
  Отговор
  1 14:40  11.11.16
  За това хората няма как да кажат нещо лошо...
 • Диди
  Отговор
  2 14:44  11.11.16
  Така е.Ние трябва да се развиваме,за да облекчим бъдещето си.
 • Драго
  Отговор
  3 16:40  11.11.16
  Напротив. Голяма част от червения икономически ешелон пряко страда от разтрогването на договори, в които червени олигарси са изпълнители и подизпълнители. Откъсването на България от енергийната зависимост пряко удря по джоба на енергийната мафия и руските партии в България.
 • Гост
  Отговор
  4 19:19  11.11.16
  То хубавУ да има връзки със съседите, но не се споменава чий точно газ ще дойде по тръбите.Не знам да са закачени на края на някое ново-открито газово находище.И май само по лесно че се транзитира същата тази газ,Диверсификация става с нови източници на газ,а не с нови тръби. Добре е споменал премиера,че в момента ползваме евтина руска газ, щото има и такива дето пищят ,че руснаците по братски ни я продавали скъпо. Премиера паталогически излъга за своите заслуги. Истината ,евтината руска газ беше договорена в комплект с двата големи руски проекта в България -АЕЦ и ЮП. които трябваше да се построят,и за това руснаците бяха благосклонни на големи отстъпки, а не плод на някаква велика дипломация. Когато дойде време за новите договори, не знам какво ще обещават нашите хубостници. И не ви ли се струва странно,как изведнъж от нищото излезе нов ляв президент, а Бойко номинира най-лошата кандитатура ,която можеше да се сети. Никой не е толкова прост нали, или са решили малко да сменят посоката.

  Коментиран от #5, #8


 • гост
  Отговор
  5 21:11  11.11.16

  До коментар #4 от "Гост":

  Ами не знам кой е прост или кой си прави сметките без кръчмаря ( демек ЕС ) , ама кво ще кажеш за тая днешна новост , плюс дето от Турския "паток" останаха само тръбичките за Турция , май скоро съвсем ще "забравим" , че тръбите през Украйна били "неприемливи" : http://3e-news.net/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-nord-stream_50815
 • Бай хой
  Отговор
  6 15:37  12.11.16
  Тое напълно ясно кой е прост и кой простак. Вече обявиха увеличение на газта с 10%. За сега само с толкова, но ще са необходими още няколко шокови увеличения за да стане възможен вносът на хамерикански газ. Спомнете си как увеличаваха цената на електроенергията. Продажниците се интересуват само от власт и доене на Народа. Не правят сметка че със скъпа ел3троенергия и горива индустрията се обезсмисля и никой няма и да си помисли за инвестиране.
 • 7 10:16  13.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • стратокастър
  Отговор
  8 14:40  15.11.16

  До коментар #4 от "Гост":

  Публикувано във факти.бг: "щото има и такива дето пищят ,че руснаците по братски ни я продавали скъпо." - Не пищим а се радваме и ако има някакви писъци то това е изцяло и единствено от възторг към "газпром", "лукойл" "росатом" ..... и так дали и так дали...!!! Много достойна постъпка на новия президент е че ще встъпи тържествено със свлечени гащи в длъжността президент на Р. България !!! Но щом е към руснаците -може! Какъв по-голям източник на национална гордост от това???

  Коментиран от #9

 • Трол
  Отговор
  9 19:34  15.11.16

  До коментар #8 от "стратокастър":

  Дзън,дзън,дзън...колко хубав е звука на центчетата!

Напиши коментар:


Публикувай