1 314 0

Обмен на фермери със САЩ

Венцислав Михайлов

От 2009 година досега повече от 165 български специалисти от сектор земеделие са преминали обучение в САЩ по различни програми на Фондация „Америка за България“

Фондация ,,Америка за България’’ започва да набира кандидати за обменната си програма „Лидери в земеделието“. Фондацията ще изпрати на обучение в САЩ 16 български специалисти от аграрния сектор, а целта на програмата е да подкрепи развитието на модерно и конкурентоспособно земеделие в България.

Кандидати за програмата ще се набират до 31 януари 2017 г. Участие в програмата „Лидери в земеделието” могат да вземат български фермери, мениджъри, технически специалисти, учени, преподаватели или администратори. Участниците ще преминат интензивни групови обучения в САЩ, в рамките на около две седмици.

Те ще се обучават в две основни направления - млечно говедовъдство и месно говедовъдство. Българските фермери ще се запознаят със съвременните маркетингови стратегии и подходи за добавяне на стойност към земеделската продукция.Oще подробна информация за условията и начина на кандидатстване е публикувана на Интернет страницата на Фондация „Америка за България“.

Обученията в САЩ се администрират от Института за международно земеделие „Норман Борлауг“ към Университета „Тексас А&M“. Това е един от водещите аграрни университети, който през последните години отделя най-голям бюджет за изследвания в областта на земеделието в САЩ.

От 2009 година досега повече от 165 български специалисти от сектор земеделие са преминали обучение в САЩ по различни програми на Фондация „Америка за България“. Фондацията е подпомогнала проекти на обща стойност 7.3 милиона долара в областта на земеделието. Работила е в сътрудничество с редица браншови организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България, Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Българската хранителна банка и Националния съюз на градинарите в България, Национална овцевъдна асоциация и др.

Фондация „Америка за България“ е подкрепяла и редица научни проекти в областта на земеделието на Аграрния университет в Пловдив, Тракийския университет в Стара Загора, Университета по хранителни технологии в Пловдив, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Лесотехническия университет в София.

България


Напиши коментар:


Публикувай