Last news in Fakti

12 Май, 2017 16:57 1 423 1

Бобов дол: Няма закъснение за заплати

  • бобов дол-
  • заплата-
  • мина
Бобов дол: Няма закъснение за заплати - 1

Работните заплати съгласно подписан колективен трудов договор вече са изплатени с двудневно закъсненение, за което сме информирали работещите в Мини Бобов дол oще вчера.Това се казва в официална позиция на инж. Харалампи Златанов, изпълнителен директор на Въгледобив Бобов дол ЕООД.

Ваучерите за храна, съгласно поетите ангажименти, са изплатени първата седмица на месец май, но е нужно технологично време за тяхното изготвяне. Същите са вече доставени и се раздават на работещите в дружеството. Днес миньори излязоха на протест за неизплатени заплати.

Следващото плащане на работни възнаграждения, по Колективен трудов договор е предвидено за периода 12-20 май.

Като човек, който живее с проблемите на миньорите и мините цял живот и директор на Дружеството едва от 6 месеца Ви уверявам, че своевременното плащане наред с безопасните условия на труд са мои основни приоритети, дори преди производствените резултати на предприятието. Не считам, че двудневното забавяне в конкретния случай е предпоставка за създаване на подобно напрежение. Голяма част от моя работен ден минава сред хората. Те виждат усилията на цялото ръководство за съхранение и развитие на мината.

Създаването на сензации вероятно вдига рейтинга на медиите, но нито аз, нито друг представител на ръководството сме готови да носим отговорност за напрежението, което се създава на стотици метри под земята вследствие на това. Миньорската професия е изключително тежка и трудна.

Репортажите в защита на интересите на хора, неполучили своите възнаграждения с месеци и години са едно, но истеризирането на проблем с двудневно забавяне на заплати е предпоставка за създаване единствено на хаос и безсмислено социално напрежение в обществото.

Готов съм още през следващата седмица да се срещна с представители на работниците, както многократно до сега, за да обсъдим заедно техните проблеми и с общи усилия да намерим най-добрата формула на работа, която да удовлетворява всички, се посочва в позицията на инж. Харалампи Златанов.

Той припомня, че от 01.07.2016 година официално е в сила колективен трудов договор между дружеството и работниците, в който са упоменати абсолютно всички точки, засягащи отношенията между работник и работодател. В чл. 34 от документа е записано, че месечното трудово възнаграждение на всички работници се изплаща на 3 транша през месеца – аванс – между 20-25 число на текущия месец, а остатъка на 2 равни части – първата от тях, между 5 и 10 число, а втората – след 12 число на месеца, следващ месеца през който е изчислено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герберасите на власта

    4 0 Отговор
    Сега остава ръководството да поиска и лого "фирма на годината" ,в нашата държава трябва да се намеси телевизията за да се сетят някой хора че са работодатели със задължения към трудещите се .