954 2

Ерменков към Петкова: Енергетиката не е фаст фууд

Ерменков към Петкова: Енергетиката не е фаст фууд
Венцислав Михайлов

Днес сме изправени пред огромното предизвикателство - да гарантираме не само електроенергийната сигурност на България, а сигурността на енергийните доставки.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Таско Ерменков в парламентарен контрол към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Народният представител обясни, че въпросът му е провокиран от последните решения на Европейската комисия по повод рязкото ограничаване на парникови газове, емитирани от енергетиката.

„Тези ограничения на практика означават закриване на ТЕЦ-овете в България и удар по над 10 000 работещи в този сектор“, уточни той.

През последните години у нас въглищата имат най-голям дял в енергийното потребление, което през 2015 г. достига до 35, 5 на сто, каза Ерменков.

Таско Ерменков е категоричен, че ако не бъдат предприети правилните действия, следващите поколения няма да простят това.

„Защото енергетиката, както много пъти съм казвал, не е ресторант за бързо хранене, където влизаш импулсивно, поръчваш си нещо и бързо го получаваш“, коментира депутатът от левицата.

По неговите думи енергетиката е силно инерционна система и решенията и действията, които се предприемат днес имат своите резултати и последствия след десетилетия. Според него националният интерес не трябва да се загърбва, защото утре България няма да има базови мощности.

„България ще се превърне в газовия апандисит на Европа, който лесно и безболезнено може да бъде и отрязан“, допълни Ерменков.

Конкурентните цени на електрическата енергия както на едро, така и за крайните клиенти, е възможно да се постигне единствено при пълна либерализация на електроенергийния пазар, каза в отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„В ход е процесът по разработване и въвеждане на модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски енергиен пазар“, заяви тя.

За осигуряването на социална поносимост на цените на електрическата енергия в процеса на постигане на пълна либерализация, се предвижда 5 годишен преходен период за пълно отпадане на регулираните цени, през който за битовите клиенти да се прилагат компенсирани цени, обясни министър Петкова.

Тя добави, че независимо от по-строгите норми на документите от Брюксел за серен диоксит, азотни оксиди и живак, съществуващите централи ще могат да се възползват от предвидената възможност за дерогация, която ще им позволи да спазват по-либерални норми.

Въпреки това Изпълнителната агенция по опазване на околната среда към МОСВ трябва да гарантира, че не се причинява значително замърсяване и се опазва околната среда, подчерта енергийният министър.

По думите му министерството възприема основните цели в енергийната политика в ЕС - сигурност на енергийните доставки, конкурентоспособност и устойчивост.

„България вече шеста година изпълнява успешно Националния план за инвестиции и Министерството на енергетиката ежегодно отчита пред ЕК степента ѝ на изпълнение“, коментира министърът на енергетиката.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 15:38  16.06.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Борко
    Отговор
    2 16:02  16.06.17
    Гадната петкова пак навря двуметрово дилдо в анала на съвецката енергийна мафия, която паразитираШЕ в родината ни благодарение на кремълските майцепродавци от руските пратиики и туморни образувания.

Напиши коментар:


Публикувай