1 668 5

България остава най-евтината в ЕС

България остава най-евтината в ЕС
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Секторите, в които се наблюдава най-голяма разлика в цената на една и съща стока в рамките на Европа са два – „Ресторанти и хотели” и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия”. По отношение на цените на потребителските стоки, то през 2016 г. най-високи те са били в Дания – 139% от средните за ЕС. На следващите четири места са Люксембург, Швеция (по 124%), Финландия и Обединеното кралство (по 121%). Най-ниско е равнището на цените в България (48%), докато в Полша (53%) и Румъния (52%) е около половината от средното за ЕС, сочат данните на Eurostat. Изводът от резултатите е, че равнищата на цени за потребителски стоки и услуги в Евросъюза варират почти три пъти между държавите с най-ниски и най-високи равнища на цени.

През 2016 г. ценовото равнище на стоките в групата „Храни и безалкохолни напитки“ в ЕС е повече от два пъти по-високо в най-скъпата страна в Съюза по отношение на най-евтината. Ценовите равнища са в диапазон от 62% от средното за ЕС равнище в Полша и Румъния до почти 150% от средното в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%).

Ценовите равнища на стоките от група „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ показват значителни разлики в страните - до три пъти. Най-ниските ценови равнища са регистрирани у нас (56% от средното), следвана от Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). Най-високите са наблюдавани в Ирландия (175%) и Обединеното кралство (162%). Големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

Цените на услугите в група „Ресторанти и хотели“ са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с България. Ресторантите и хотелите са още една категория, в която разликите в равнищата на цените са ясно изразени. Равнищата са в границите от около 60% от средното за ЕС в България (44%), Румъния (53%) и Чешката република (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • КОЙ Е СТРАТЕГА
  Отговор
  1 17:01  16.06.17
  БОЙКО БОРИСОВ - СМОЛЕНСКАТА ГАЙДА. Какво е образованието му ? Какво е миналито му ? Какви са качествата му ? Какъв е стила и метода му в управлението на изпълнителната власт в страната ? Какво е прогресивното и положителното в личните му качества и характер ? НЯКОИ ПРОСЛОЙКИ ОКОЛО НЕГО СА БЛАЖЕННИ ЧЕ ГО ИМА, НО НАРОДА ПОДГЪВА КРАКАТА. А БОЙКО БОРИСОВ НЕ ЗАБЕЛЯЗВА АГОНИЯТА НА СТРАНАТА И ВЪОБЩЕ НЕ ЧУВСТВА ПУЛСА НА НАЦИЯТА. Е какво очаквате тогава. Но кой тогава го избира да лекува АГОНИЯТА на нацията ? Кой? Невежеството и робското ни поведение. Как е възможно Декана на Софийския Университет да не е излязъл досега с позиция по устройството, функционирането и управление на държавата? Как до сега никой не посочил законите на общественото развитие на държавата - че без теотия, и наука дори и бакалия не се отваря. А ? Кажете ми до кога пожара на простотията и алчността ще се разгаря и никой на върха и в София срама няма ?
 • ПЛЮВНЯТА НЕ Е РОСА
  Отговор
  2 17:33  16.06.17
  Миленче бъркаш - НАЙ-ЕФТИНА С НАЙ-БЕДНА!

  Коментиран от #3

 • мъка
  Отговор
  3 18:01  16.06.17

  До коментар #2 от "ПЛЮВНЯТА НЕ Е РОСА":

  Има предвид че без пари се продава държавата
 • Охранителят-София
  Отговор
  4 19:06  16.06.17
  Евтина,евтина,колко пък да ни е евтина на нас Българите с нето заплата няма и 200евро и нето пенсий към 100-тина евро!
 • PlimP
  Отговор
  5 13:04  18.06.17
  хич няма да ми е зле да купивам стоки със 100% по високи цени и да взимам заплата с 600% по висока от сегашната ми, що не вземете да се гръмнете с тъпите ви стъкмистики

Напиши коментар:


Публикувай