Last news in Fakti

5 Септември, 2017 22:38 1 495 4

Газът поскъпва

  • газ-
  • цена-
  • поскъпване
Газът поскъпва - 1
Снимка: Shutterstock

След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен газ крайната цена ще се увеличи между 0.37% и 2.4% за различните видове консуматори, сочи анализ изготвен от „Булгартрансгаз“, представен на среща в Министерството на енергетиката. В разговорите са участвали министър Теменужка Петкова, заместник-министър Жечо Станков, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, както и на големите индустриални консуматори.

„За нас е особено важно индустрията да се развива при пазарни условия и да бъде конкурентоспособна”, каза министър Петкова. Едновременно с това обаче страната трябва да спази европейските правила и да промени модела на ценообразуване.

Днешната среща е част от разяснителната кампания за въвеждане на новия матричен модел на входно-изходната тарифна система. Той трябва да започне да действа от 1 октомври 2017 г., като с въвеждането му България изпълнява изискванията на ЕК, свързани с функционирането на пазара на природен газ. България е последната държава от ЕС, която все още не е въвела новия модел на ценообразуване. Той е разработен през 2012 г. и избран от Булгартрансгаз“ след две обществени обсъждания при изцяло публични условия. Председателят на КЕВР Иван Иванов бе категоричен, че не може да се очаква отлагане на действието на новите правила.

Газът поскъпва

В отговор на притеснения на големите индустриални консуматори, че новият входно-изходен модел ще повиши необосновано разходите им, в рамките на срещата бе договорено, че на 11 септември регулаторът ще провери отново изчисленията на „Булгартрансгаз“, на база на които са направени разчетите за ценообразуване. След това предстои нова среща на екипа на МЕ с индустрията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    14 1 Отговор
    После и тока, и водата, идва зима...
  • 2 Пазарен Либерализатор

    8 1 Отговор
    После и тока, и водата, идва зима...
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    я чудо, нещо пак поскъпва, първото за годината!
    те го вдигнаха в началото на годината, сега пак, после се обръщаме и питаме: Абе стига сте горели дърва и въглища има газ, тя е по-хубава!
    ама като ти я вдигат в стил топлофикация кой ще инвестира?
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    На следващи избори ще падне пак после пак ще я вдигнат и така следващите 20-30 години.